Renoveringen af Kulturhuset er godt i gang, og det betyder, at et bibliotek og to museer nu deler indgang, gæster og arbejdsgange på en helt anden måde end før.

AF CECILIE BISGAARD

Lys. Det helt store ønske for renoveringen af Kulturhuset i Randers er mere lys.

Det fortæller bibliotekets ledelseskonsulent Marie Brøsted, der også er projektleder på renoveringen af den bygning, der huser Randers Bibliotek, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum.

»Der skal være lyst og rart. Et sted, hvor man har lyst til at opholde sig,« siger hun om foyeren, der lige nu er omdannet til en byggeplads.

Arbejdet betyder dog ikke, at du ikke kan besøge biblioteket og de to museer.

»Renoveringen berører ikke de tre institutioner. Man kan sige, at renoveringen stopper ved dørene,« siger projektlederen.

Mindre træk ved trappen

Fordi foyeren lige nu er en byggeplads, er den lukket helt af for andre end håndværkerne. Derfor skal de to museers besøgende igennem biblioteket for at komme frem til deres destination.

»De skal op af en trappe lige ved den midlertidige indgang. Trappen har egentlig altid været her, men den er ellers aldrig i brug, så jeg tror, at mange ikke har tænkt over, at den var her før,« fortæller Marie Brøsted.

Trappeadgangen betyder, at kørestolsbrugere og barnevogne lige nu ikke kan få adgang til museerne. Derfor arbejdes der på at gøre foyeren, hvor elevatoren befinder sig, færdig som noget af det første. Målet er, at du kan benytte hovedindgangen og elevatoren igen fra slutningen af maj.

Indtil da arbejder håndværkerne på at give foyeren et mere lyst udtryk. Malingen på væggene bliver fjernet, så den rå beton kommer til at titte frem. De to automatiske døre, som du tidligere gik gennem, når du skulle ind i Kulturhuset, bliver erstattet af en svingdør.

»Indgangen bliver mere synlig, og vi håber, at svingdøren kan være med til at løse træk-problemerne. Tidligere var det enormt koldt i foyeren, men nu kommer der bænke op, hvor man kan hænge ud, inden man skal ind til en af institutionerne, eller mens man venter på bussen,« siger projektlederen.

Derudover vil man erstatte en del af trappens betonværn med glas, og taget over foyeren skiftes også ud med glas for at gøre rummet meget mere lyst. Det lille vindfang ind til biblioteket bliver også fjernet, så man kommer til at gå direkte ind i stedet for at skulle igennem to sæt døre.

Væk med 90’er-farve

Udover foyeren er det den såkaldte grågård, der får den største overhaling i renoveringen. Grågården er det område, som du kan se ind til, når du går op ad trappen til museerne og caféen.

Lige nu er gården tom. Der er grå fliser på gulvet, og væggene består af glas og beton, der er malet grå. Der er et glastag over gården, men ellers er den eneste farve et lilla udluftningsrør, der snor sig langs glastagets kant.

Sådan ser grågården ud i dag. Den skal transformeres til en grøn, hyggelig oase. Foto: Cecilie Bisgaard

»Om vinteren er der koldt, og om sommeren bliver der vanvittig varmt ude i gården. Så lige nu er det enormt tomt. Vi bruger sjældent grågården. Derfor laver vi den om til et lyst og venligt opholdssted, hvor man kan hygge sig og få en kop kaffe,« siger Marie Brøsted.

De grå fliser bliver erstattet af et trægulv, og så bliver glastaget helt fjernet. Der skal i stedet sættes solsejl op, som skal skærme for varmen om sommeren. Der bliver bygget en lille scene, og så bliver det grå skiftet ud med grønt. Det er nemlig planen, at det skal vrimle med planter i gården, som de besøgende i fremtiden vil få adgang til.

»Betonen bliver renset, og den lilla 90’er-farve forsvinder,« siger projektlederen.

Sådan er det meningen, at grågården skal se ud i fremtiden. Visualisering: Arkitektfirmaet Vallentin Haugland

Deler på en helt ny måde

De to store ændringer i foyeren og grågården er ikke det eneste, der sker under renoveringen. Der kommer nyt tag på Kulturhuset, der bliver lavet handicaptoiletter på alle etager, og så kommer der store vinduer ind til caféen, så det bliver tydeligere, at den er der.

Renoveringen har allerede stået på i noget tid, og indtil foyeren er færdig deler de to museer og biblioteket indgang. Alle gæster træder ind gennem den orange knop, som Marie Brøsted kalder den, der vender ud mod Jens Otto Krags Plads.

»Det er lidt sjovt, at de ansatte på biblioteket og museerne nu deler både forside og bagside. Vi deler meget, og det er dejligt,« siger hun og forklarer nærmere:

»Hvis du skal til et arrangement i salen, skal du lige nu ud bagved, hvor der normalt kun er personalet, der har adgang. Vi har lavet streger på jorden – næsten ligesom på hospitalet – som man skal følge, men vi står også ved indgangen og tager imod folk. Så spørger vi, om de skal til foredrag i salen, så vi kan følge dem på plads.«

For at guide Kulturhusets gæster bedst muligt, er der kommet “hospital-streger” på gulvene. Foto: Cecilie Bisgaard

»I weekenderne lukker museerne senere end biblioteket, så der er det museumsfolkene, der lukker og slukker biblioteket også, da deres gæster jo skal ud igennem der. Det er rart, at vi kan hjælpe hinanden. Vi deler også gæster nu på en helt anden måde, end vi gjorde før,« siger Marie Brøsted og fortsætter:

»På biblioteket får vi gæster ind, der før kun besøgte museerne. Og jeg er sikker på, at museerne også har fået en masse nye gæster – specielt i weekenderne, hvor mange børnefamilier besøger biblioteket.«