Stort set alle Tradiums uddannelser inden for erhvervsområdet har haft et større elevoptag end sidste år. Direktør håber, at det betyder, udviklingen er vendt.

AF CECILIE BISGAARD

For ikke så længe sendte Danmarks Statistik en meget trist pressemeddelelse ud. Den meldte om et rekordlav optag på landets erhvervsuddannelser. Antallet af elever, der vælger at tage den uddannelsesvej, bliver simpelthen lavere og lavere. Fra 2021 til 2022 er antallet af nye elever på landsplan faldet med 13 procent.

Men lokalt er der faktisk glædelige nyheder, fortæller Bent Oppelstrup, der er Tradiums erhvervsuddannelsesdirektør.

»Det ser ud som om, at vi skrabede bunden i 2022. Det ser mere positivt ud i 2023, end det gjorde sidste år, så vi håber virkelig, at udviklingen er vendt,« siger han.

Dem, der manglede

Sidste år startede 432 på erhvervsuddannelserne på Tradium lige efter nytår. I år er det tal steget til 466. Det er en stigning på lige knap otte procent, og det er den stigning, der giver Bent Oppelstrup håb for fremtiden.

Han har også et bud på, hvorfor der lige nu er en stigning i antallet af folk, der søger mod Tradiums erhvervsuddannelser.

»Jeg ved, at de elever, som vi ”manglede” sidste år, var de lidt ældre. Dem, der ikke kommer direkte fra folkeskolen. Jeg har en mistanke om, at det var, fordi det var rimelig nemt at få et ufaglært arbejde. Under coronanedlukningen var der en del unge mennesker, der var podere. De er måske fortsat i andet ufaglært arbejde,« siger han og fortsætter:

»Andre, der har haft en uforløst lyst til at rejse og se verden, er også hjemme igen. Det er dem, vi kan se, vi har manglet.«

Gode jobmuligheder

Bent Oppelstrup fortæller, at der har været fremgang på stort set alle erhvervsuddannelserne på Tradium. Nogle uddannelser plejer altid at ligge stabilt, så her er ikke de store udsving. Sådan er det for eksempel på elektrikeruddannelsen.

Billedet har været noget anderledes, hvis man for eksempel vender blikket mod smedene. Der har været en af de uddannelser, der har været hårdt ramt af lave elevoptag på trods af, at Tradium har meget nemt ved »at komme af med« grundforløbseleverne.

»Smedeuddannelsen er på vej op igen. Det er også den uddannelse, som vi har haft mest opmærksomhed på. Branchen mangler smede, så man må sige, at der er gode jobmuligheder,« siger erhvervsuddannelsesdirektøren.

Et ønske om DM

Tradium har forskellige tiltag, som de gør brug af for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse. De har brobrygning og særlige forløb med de lokale folkeskoler, som er en del af deres »sædvanlige rekruttering«. Derudover inviterer skolen lærere fra folkeskolernes udskolingen forbi til en dag, hvor de selv får lov til at opleve, hvad det vil sige at gå på en erhvervsuddannelse.

»Lærerne skal ikke bare sidde på en stol og høre om det. De skal selv ud for at prøve det. Så får de en bedre fornemmelse af, hvad det er for noget, og det, håber vi, gør dem bedre til at vejlede de unge mennesker i grundskolen,« siger Bent Oppelstrup.

Derudover har han et ønske om, at DM i Skills, der er et danmarksmesterskab, hvor de mange elever på landets erhvervsuddannelser dyster i at være den bedste i lige netop deres fag, kommer til egnen.

»Der plejer at være forholdsvis stor tiltrækning til eventet, så jeg ønsker, at vi får en udgave i det østjyske. Vi kan se, at de steder i landet, hvor det har været holdt, har haft en positiv indvirkning på erhvervsskolerne,« siger han.

Flisemurer fra Tradium skal til DM i Skills

Tradiums nye autohal for elbiler skal sørge for, at mekanikere ikke slår sig selv ihjel

Smeden fra Randers skaffede Aarhus billig strøm og skabte Spanien