Borgmestervalget er slut. Siddende borgmester Torben Hansen vandt over Anker Boje.

AF KIAN JOHANSEN

Det endte som forventet.

Udfordreren og byrådsmedlemmet fra Uggelhuse vandt ikke det interne valg som socialdemokratiets kommende borgmesterkandidat til næste års kommunalvalg.

Anker Boje fik 127 af stemmerne, mod 256 til Torben Hansen, da afstemningen blev offentliggjort i Fritidscentret i Vestergade onsdag aften.

Dermed valgte 67,6 procent den siddende borgmester, mens 32,4 procent stemte på Anker Boje, der sidste år overraskende meldte sig som udfordrer til borgmesterkandidaten.

Det gjorde han for at forsøge at ændre måden socialdemokratiet i Randers bliver ledet på. Og især fordi han ikke følte, at den siddende borgmester lyttede.

Omkring 50 medlemmer af socialdemokratiet i Randers var dukket op for at høre resultatet af afstemningen i Fritidscentret i Randers. Foto: Jan Szwed

Kraftigt signal

De 127 stemmer til Anker Boje betyder, at en fjerdedel af medlemmerne aktivt stemte for en anden retning end Torben Hansens. Vi kender så ikke de sidste 133 medlemmers holdning, da de ikke deltog i afstemningen.

Det her valg, og dit kandidatur, hvor 127 stemmer på dig. Tror du, det sender et kraftigt nok signal til Torben Hansen og til baglandet, at der skal ske noget?

»Det ved jeg ikke, det må tiden jo vise, men jeg håber da, at man måske bør tage os lidt mere alvorligt. Det nemmeste er jo, at man bare er stemmekvæg, når man har valgt. Og det har jeg sgu dårligt med. Jeg er valgt på mine holdninger, mine meninger. Det er dem, jeg kæmper for. Og jeg er selvfølgelig også villig til at følge kompromisser, for at komme derhen til. Men jeg gider ikke, at der er nogen, der tager beslutningen hen over hovedet på mig, og så kan man bare komme op i et rum og blive stemt ned. Uden at der er nogen, der lytter til, hvad man siger,« lyder det fra Anker Boje.

Hvad skal der ske nu?

»Nu vil jeg tage en tænkepause. Konen og jeg holder sølvbryllup om lidt og det skal lige overstås også. Og så vil jeg selvfølgelig tænke over tingene. Men jeg har jo sagt, at jeg hellere tager kampen internt i socialdemokratiet. Jeg skifter ikke parti.«

Vi skal videre

Torben Hansen, hvordan har du det?

»Jeg er glad og stolt over resultatet. Og nu skal vi jo så alle sammen også videre i forhold til de store dagsordner, der ligger i byen. Og det skal vi jo så bruge de næste halvanden år på frem til det kommer kommunalvalget.«

Så du føler, det giver en eller anden form for ro på bagsmækken nu?

»Ja. Det er jo klart, at nu har der været nogle måneder, hvor der har været den her diskussion. Og nu er den diskussion ovre. Og mit klare indtryk er også, at alle siger, jamen, det var så det.«

Anker Boje siger selv, at det her er en form for opråb. Der er nogle, som ikke føler sig hørt i partiet. Hvilke tanker giver det anledning til fra din side?

»Jamen, vi har jo altid dialog omkring tingene. Der er byrådsmøde på tirsdag, og vi har to gruppemøder inden et byrådsmøde. Så der er i hvert fald masser af plads og mulighed for dialog. Og hvis der er nogen, der synes, at den dialog er for snæver, så kigger vi da selvfølgelig på det.«

Trække vejret

Er der nogle konkrete handlinger, som dig og fællesledelsen sætter i gang nu?

»Det er under 24 timer siden at jeg blev genvalgt til borgmesterkandidat. Vi skal lige alle sammen trække vejret. Vi skal jo under alle omstændigheder også i gang med processer omkring valgprogrammet. Og alle de ting, som vi jo laver op mod et kommunevalg. Så der er vi ikke endnu, men det er fællesledelsen der står for den del.«

Giver det her dig personligt anledning til nogle nye måder at gøre tingene på?

»Anker og jeg, vi skal jo tale sammen. Og det har vi jo selvfølgelig også sagt, da valget blev afgjort i Fritidscentret. Vi er jo jyder, og vi sætter os ned og taler om tingene. Man tænker jo altid over hvordan man kan blive bedre. Ledelsesmæssigt og kommunikationsmæssigt. Selvfølgelig gør jeg det.«

FAKTA: Borgmester fik to tredjedele af stemmerne

76 procent af de 516 stemmeberettigede medlemmer af socialdemokratiets vælgerforeninger i Randers stemte.
Udfordreren Anker Boje fik 127 stemmer (32,4 procent)
Torben Hansen fik 256 stemmer (67,6 procent)