Sangen handler om at opgive sit liv i hovedstaden for at følge sin kærlighed til hjemstavnen. Inspirationen har Andreas Bach fundet i sine barndomsdage i Haslund og Assentoft hos bedsteforældrene.

KIAN JOHANSEN

Han taler klingende københavnsk, da vi starter med at sige dav i telefonen under et interview, der skal handle om trommeslageren Andreas Bach og bandet Long Islands nyeste popsang, som hedder ’Jylland Kalder’.

Undervejs skifter dialekten til jysk, næsten randrusiansk, når ordene kommer ud af den 29-årige Andreas Bachs mund.

Han er opvokset i Skælskør, og for ti år siden tog han turen til København for at udleve drømmen om at leve af sin musik. Noget, der er tæt på efter udgivelsen af hans og bandets anden single. Den første, ’Viola’, fik endda spilletid på P4, ligesom ’Jylland kalder´også har fået det.

Assentoft og Haslund

Hans mor og bedsteforældre er født og opvokset i Randers og har rødder i Assentoft og Haslund, og det er i virkeligheden her inspirationen til singlen kommer.

Sangen handler om at følge sit livs kærlighed hjem til rødderne, til hjemstavnen. Opgive det overfladiske, men lette, liv i hovedstaden med kort til alting, tæt på vennekredsen og de fede øvelokaler og chancen for succes på en musikscene, der er langt større i København end på Ramshøjvej i Haslund.

»Essensen af sangen handler om at opgive sit nuværende liv for den, man elsker. Den handler om by og land, og det liv man kunne få, hvis man flyttede ’hjem’ til Jylland eller et andet sted udenfor København,« siger Andreas Bach, hvis morfar hed Anders Bach. Han var læge i Assentoft, indtil han og Andreas’ mormor flyttede til Ramshøjvej i Haslund.

Og det er særligt her, at Andreas Bach har de gode minder om et andet liv uden for København. Et liv han til dels også oplevede i Skælskør. Men alligevel har moderens hjemstavn fyldt særlig meget i hans liv.

Raslebøsse og gode naboer

»Jeg husker især, at vi klædte os ud til fastelavn og gik med raslebøssen, alle tog pænt imod os. Jeg husker mine bedsteforældres snak om naboerne, den måde man passede på hinanden og interesserede sig for hinandens liv og velbefindende. Det er blandt andet det, der inspirerede os til at skrive sangen,« fortæller Andreas Bach, hvis kæreste er fra Slagelse, der jo også ligger uden for København, og det er især deres snakke om et andet liv, der har givet rum til dilemmaet i sangen om at opgive sit nuværende liv for den, man elsker.

»Vi har flere venner, der efter endt uddannelse er vendt hjem igen. Her har tvivlen omkring at flytte væk fyldt meget. Snakken om by og land og for og imod at flytte ud,« siger Andreas Bach, der ikke er i tvivl om, at hvis han flytter med kæresten fra København, så bliver det nok omkring Slagelse.

Men. Drømmen om barndommens hjemstavn fylder stadig for ham. Tanken om naboer, der kender en, snakken over hækken og den omsorg, man viser i byer som Randers, Grenå og Skælskør tiltaler ham.

Det handler om et anderledes men godt liv.

»Vi har talt meget om Østjylland, særligt området omkring Randers, synes vi, er sindssygt specielt og tiltrækkende. Hvis vi flytter ud fra København, så skal området ligne Randers.«

Andreas Bach er trommeslager i bandet Long Island. De kalder deres nyeste popsang ’Jylland kalder´. Pressefoto

Fremtiden er stadig musik

Andreas Bach læser økonomi på Copenhagen Business School og har altid spillet musik. Han har forfulgt drømmen om at slå igennem, siden han mødte Victor Zak fra Nørrebro og Benjamin Bonnevie fra Skælskør på højskole for en del år siden.

Nu forfølger de drømmen med deres nyeste single, og planen er at komme ud at spille på en turné i 2024.

»Vi burde have givet op for længe siden, og det var vi tæt på for to år siden. Men derefter har vi givet det en skalle og er blevet bedre og bedre til at skrive sange. Den musik, vi laver, skal kunne spilles i radioen, og vi vil utrolig gerne spille musik, som alle kan lide at lytte til.«

Du kan høre smilet og drømmen, mens Andreas ånder ud, så det hvisler i telefonrøret.

»Her kunne det være rigtig fedt at spille i Turbinen i Randers,« lyder det.

Long Island – ‘Jylland kalder’

  • Long Island har eksisteret i over 10 år siden de tre medlemmer mødte på højskole.
  • Bandet består af Victor Zak, Andreas Bach, Benjamin Bonnevie.
  • Popbandet har netop udgivet deres anden single, der ligesom debutsinglen ’Voila’ er produceret i samarbejde med hitproducereduoen Pitchshifters (Der har hjulpet Medina, Andreas Odbjerg, Maja og De Sarte Sjæle Hjalmer mfl.).
  • Sangen handler om villigheden til at opgive sin egen tilværelse, for den man elsker, flå rødderne i storbyen op og slå sig ned – fx et sted i Jylland.
  • Både debutsinglen ’Viola’ og ’Jylland kalder’ har kunnet høres på bl.a. P4.