Lidl sætter dato på, hvornår de sælger deres sidste tobaksvarer – og allerede nu fjerner kæden 20 procent af cigaretterne fra hylderne. 

Dagligvarekæden Lidl udfaser alt salg af tobak i egne butikker inden udgangen af 2028. Derudover vil alle nye butikker, som Lidl åbner, ikke sælge tobak.

Det oplyser Lidl i en pressemeddelelse.

Den første tobaksfrie butik bliver Lidls nye butik i Hjørring, som slår dørene op på torsdag 11. maj.

Discountkæden forventer at åbne flere end 60 nye butikker i Danmark i løbet af de næste år – og alle disse butikker vil være tobaksfrie.

Udover ikke at sælge tobak i alle nyetablerede butikker udfaser Lidl allerede i år 20 procent af cigaretpakkerne i kædens øvrige butikker, og inden udgangen af 2028 vil alle tobaksvarer helt være fortid hos Lidl. Det gælder altså også for Lidls to butikker i Randers.

»Det er et stort skridt i den rigtige retning«

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør næsten 16.000 danskere hvert år af rygning. Derfor møder Lidls initiativ også stor opbakning fra Kræftens Bekæmpelse, der håber, at initiativet kan sætte skub i løsninger, der reducerer antallet af rygere.

»Vi håber, at Lidls initiativ breder sig til resten af dagligvarebranchen. Det er et stort skridt i retning af udfasning af tobaksvarer fra dagligvarehandlen og kan en dag føre til et endeligt stop for salg af tobak og nikotin,« siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Adm. direktør i Lidl, Jens Stratmann, understreger, at man ikke er i mål endnu, men på vej. Lidl håber at inspirere flere aktører til at følge trop i arbejdet for en røgfri fremtid. Foto: PR-foto

Kommer til at koste

Beslutningen om at udfase tobak i Lidl er velovervejet.

Kæden ved, at beslutningen vil have omkostninger, men Lidl håber alligevel, at initiativet vil inspirere branchen til at følge med.

»Vi er ikke i mål endnu, men vi er på vej. Vi håber at inspirere flere aktører til at følge trop, så vi i fællesskab kan arbejde hen imod en røgfri fremtid i 2030,« siger Lidls administrerende direktør, Jens Stratmann.

jro