En borger mener, at de faldefærdige huse går ud over byens huspriser.

Citathistorie fra TV2 Østjylland

Øjebæ skæmmer midt i landsby – men der er intet at gøre

På overfladen er Udbyneder en lille idyllisk landsby med et lille torv, en smuk kirke, et forsamlingshus og grønne områder. Men der er noget, som skæmmer bybilledet:

Øjebæer.

Flere huse i byen er faldefærdige og mere eller mindre nedrivningsparate. Især et hus vækker opsigt. Det der ligger på Udbynedervej 10.

»Det ligger nærmest som en ruin og misklæder byen, når man kører ind i den. Det er ikke ligefrem en drømmevilla,« siger Lars Pilgaard Christiansen, der har boet i Udbyneder i alle sine 57 leveår.

I 10 år har huset stået øde hen og er blevet mere og mere ramponeret.

Nu er der store huller i taget og murværk, og det er langt fra beboeligt.

»Det burde ikke være rigtigt, at noget kan stå og se sådan ud. Det er ikke noget, der hæver herlighedsværdigheden i byen,« siger Lars Pilgaard Christiansen.

For en lokalfødt som ham er det ekstra svært at se huse i byen forfalde på den måde.

Han betragter huset på Udbynedervej 10 som en decideret øjebæ.

»Det gør da lidt ondt, det er ærgerligt. Man kan huske, hvordan det har set ud engang. Et lille bindingsværkshus. Ikke noget prangende, men pænt og ordentligt.«

»Det ødelægger helhedsindtrykket, når man kører ind i byen. Det trækker nok også priserne ned,« mener Lars Pilgaard Christiansen.

Ikke det eneste

Desværre for Udbyneder-borgerne er der flere huse, som trænger til en gevaldig opgradering.

Det er noget, som også formanden for den lokale borgerforening Frits Warberg Thomsen kan nikke genkendende til.

Han ærgrer sig især over, hvem det er, der ejer flere af de ødelagte bygninger.

To af de faldefærdige bygninger i Udbyneder er ejet af selskabet Chapter 1.

»For mig at se ser det ud som om, de bare er fuldstændig ligeglade. De kan låne nogle penge, og så sker der ikke rigtig mere.«

»I bund og grund så vi hellere, at det var unge mennesker, der kom herud og starter op og få en billig bolig, de kan renovere. Men det kan de ikke låne penge til herude. I stedet er det sådan nogle, der har kapitalen. Hvordan de får belånt det til op over begge skorstene bagefter, det ved jeg ikke noget om,« siger Frits Warberg Thomsen.

»Ingen kommentarer«

Selskabet Chapter 1 bekræfter, at det ejer Udbynedervej 10. Men direktøren bag selskabet ønsker ikke at udtale sig.

Randers Kommune har modtaget en klage over huset.

»Vi har jævnfør byggelovgivningen kigget på, om der er noget ved bygningen, som kan være til fare for forbipasserende. Det er der ikke, så derfor er der ikke umiddelbart noget, som vi kan gøre,« siger sektionsleder i Byg hos Randers Kommune Carsten Riisgaard.

Borgerforeningen føler ikke, at den kan gøre noget ved bygningerne, der skæmmer Udbyneder.

»Vi står magtesløse, vi kan ikke gøre noget. Jeg ved, der er nogen, som har prøvet, og der har været støtte til nedrivning, men sådan et hus, der står med en gæld på et par millioner, det får man ikke bare lov til at rive ned, så grunden står tom,« forklarer Frits Warberg Thomsen.

Ikke de store forhåbninger

I første omgang er det især huset på Udbynedervej 10, som de lokale gerne ser gjort noget ved.

Lars Pilgaard Christiansen har et håb:

»Det bedste ville være at få det fjernet og så få et grønt område. Det ville pynte gevaldigt op.«

Men han tør ikke rigtig tro på, at det sker.

»Jeg håber, der kunne komme sådan et grønt område, men jeg tror, at det kommer til at se sådan her ud nogle år endnu,« lyder den nedslående melding.

Ejendomsret ukrænkelig

Også politikerne i Randers Kommune er frustrerede over, at bygningerne som dem i Udbyneder får lov at forfalde. Formanden for Landdistriktsudvalget Anne Hjortshøj (S) mener ikke, at der er meget, man kan gøre.

»Problemet er, hvis ejeren ikke vil sælge, så står den private ejendomsret i vejen, og den er ukrænkelig. Vi kan optage en dialog med ejeren, men hvis ikke den vil gøre noget, så er det svært for os, siger hun.

Kan du forstå, at folk undrer sig over, huset står sådan her i lang tid, og der slet ikke sker noget?

»Ja, det forstår jeg udmærket godt. Jeg er selv fra området og ser selv bygningen jævnligt. Og den er et problem, fordi det er en af de første bygninger, du møder i Udbyneder. Men det er svært, hvis ejeren ikke vil noget, og hvis der er meget gæld i bygningen, så er det svært for kommunen at købe den og gøre grunden pæn.«