Jane Sejrup Carlsen har muskelsvind, men det stopper hende ikke fra at gøre de ting, der gør hende glad – blandt andet at bage. Nu vil hun give den glæde videre til børn.

AF CECILIE BISGAARD

»Man kan aldrig få for lidt krymmel,« griner Jane Sejrup Carlsen.

Hun åbner køkkenskuffen foran sig. Den er fyldt med små gennemsigtige plasticbøtter. I dem er der krymmel i alle farver. Blå, lyserød, gul, lilla, grøn, sort, guld. Der er kuglerund krymmel – både store og små kugler – stjerner, regnbuer og fodbolde. Der er nødder, skumfiduser og chokolade. Det er lige til at blive glad i låget af.

Jane Sejrup Carlsen har hjemme i køkkenet i Helsted i Randers lige smurt en grøn giftkage med chokoladeglasur. Nu får den et helt lag af grøn krymmel. Kagen skal bruges til et klassearrangement i hendes ældste søns klasse.

»Det er på en eller anden måde altid mig, der ender med at skulle bage kage. Hvorfor mon?« spørger hun grinende.

Ja, hvorfor mon? Måske fordi hun har skrevet bogen ’Sød køkkenmagi – kager og lækre sager for den unge bager’, som udkommer 24. maj på forlaget Dreamlitt.

I Jane Sejrup Carlsens køkken er der en hel skuffe dedikeret til krymmel. Foto: Cecilie Bisgaard

Medforfatter er kok

Da coronapandemien ramte Danmark, begyndte Jane Sejrup Carlsen, der arbejder som pædagog, at kede sig. Der skulle ske noget, og valget faldt på chokolade.

»Jeg skulle jo have tiden til at gå med et eller andet. Jeg syntes, chokolade var megaspændende, så jeg begyndte at nørde med det. Jeg kastede mig bare ud i det, og så var det bare at øve og øve,« fortæller den selvlærte bage- og chokoladeentusiast.

Hun meldte sig ind i nogle chokoladegrupper på Facebook, hvor hun delte sit arbejde. Det var sådan, hun lærte Mikkel Klintmann at kende. Han er kok ved Sixtus Sinatur Hotel i Middelfart. Og så er han medforfatter på bogen ’Sød køkkenmagi’.

Han udgav også en kogebog i 2022, og efter det ville forlaget gerne have en mere. Til at starte med var oplægget, at den nye kogebog skulle handle om gourmetmad til børn.

»Der er jeg godt nok på udebane, men vi fik sporet os ind på, at der manglede noget til børn, som handlede om børn i køkkenet. Mikkel brænder for at lave desserter, og det harmonerer med, at jeg elsker at bage. Derfor endte det med kager og søde sager i stedet for gourmet,« fortæller Jane Sejrup Carlsen.

Bogens titel, ‘Sød Køkkenmagi’, har Jane Sejrup Carlsen fået indgraveret i sin nye køkkenmaskine. Foto: Cecilie Bisgaard

Den første ymerfromage

Lige så langt tilbage Jane Sejrup Carlsen kan huske, har hun elsket at bage. Da hun gik i skole, gik hun til bagning. Hun syntes, det var fedt, selvom hun ikke kom fra et hjem, hvor man bagte meget.

»Jeg husker tydeligt min første ymerfromage. Jeg var omkring 10-11 år, og den var selvfølgelig fuldstændig skilt, og der hang trævler af husblas fra den,« griner hun og fortsætter:

»Jeg har altid tænkt, at det var spændende, at man kunne skabe noget, som folk bliver glade af. Alle elsker kage. Det vil jeg gerne give videre til mine børn,« siger hun og fortsætter:

»Vi har en generation af børn, der gemmer sig bag en skærm. Jeg vil gerne sørge for, at vores børn også får de gode minder og husker, hvordan det var at bage julesmåkager hjemme i køkkenet. Vi har så travlt i dag – vi skal huske på at gøre noget godt for vores børn.«

Meget mere end muskelsvind

Det er ikke kun gode minder og at gøre folk glade, der er grunden til, at Jane Sejrup Carlsen holder så meget af at kreere søde sager. Da hun var 16 år, fik hun en muskelsvindsdiagnose.

»Selvom jeg er træt og ikke føler, at jeg har overskud, så bager jeg. For det gør mig glad, giver mig et mentalt overskud og gør mig i godt humør. I dag har jeg arbejdet seks timer, og alligevel glædede jeg mig til at komme hjem og bage, for det er det, jeg brænder for,« siger hun.

Hun mærker kampen med muskelsvind i hverdagen, hver gang hun tager et skridt. Hun går nemlig forkert, hun har hulfod og hammertæer. Det giver hende smerter i både ben, lænd og nakke.

Trods muskelsvind er Jane Sejrup Carlsen en entusiastisk bager. Den glæde, hun får i køkkenet, vil hun gerne give videre. Derfor har hun i samarbejde med en kok skrevet en kogebog til børn. Foto: Cecilie Bisgaard

»Jeg bliver mere træt, fordi jeg bruger flere kræfter. Jeg kan ikke tage i Djurs Sommerland med mine børn en lørdag og bruge en hel dag. Men så har jeg fået en scooter, som jeg kan køre på, og så kan jeg godt,« fortæller hun.

Jane Sejrup Carlsen arbejder i en vuggestue 30 timer om ugen, og i de 12 af dem har hun en person med, der for eksempel kan tage de tunge løft for hende.

»Det betyder, at jeg kan være i ordinært arbejde, og det vil jeg gerne i så lang tid som muligt. Ellers fylder muskelsvind ikke så meget. Det skal ikke definere mig. Jeg er ikke Jane med muskelsvind. Jeg er Jane, som elsker at bage, og som er mor til to. Det skal ikke holde mig tilbage fra det, jeg gerne vil,« siger hun og fortsætter:

»Jeg vil vise, at selvom man fejler noget, så skal det ikke begrænse en. Man skal gøre det, man synes er fedt – det, man brænder for.«

Børn i centrum

Jane Sejrup Carlsen har to drenge, Andreas og Bertram. De har begge to været med i bogen på hver sin måde. For det første er der billeder af dem begge to i køkkenet. For det andet har Bertram været med til at udvikle sin egen opskrift.

»Jeg spurgte ham, hvad vi skulle bage, og han svarede ”noget med bananer”. Og så prøvede vi os frem. Han fik lov til at vælge, hvilken chokolade han helst ville have i og så videre. De blev skidegode, så i bogen er der ’Bertrams banancupcakes’. Han er stolt, og han siger altid, at folk skal huske at købe hans mors kogebog,« fortæller hun.

For det tredje fylder Andreas’ klasse på C. la Cours Skole i Randers faktisk en hel del i bogen.

Alle billederne af børn i køkkenet, der er taget til bogen, er taget i en hjemkundskabstime i Jane Sejrup Carlsens dreng Andreas’ klasse. Foto: Jesper Rais/Rais Foto

Mikkel Klintmann og Jane Sejrup Carlsen fik nemlig lov til at låne klassen i en hjemkundskabstime. Klassen blev delt i fem grupper, der hver lavede en opskrift fra ’Sød køkkenmagi’.

»Det var det sjoveste ved at lave bogen. Der er forældre, der er vendt tilbage og har fortalt, at deres barn snakker vildt meget om den dag. Det var en god dag, og det betyder noget for børnene, at vi var der. Det var noget særligt,« fortæller den randrusianske kogebogsforfatter.

Men det var altså ikke kun, fordi opskrifterne skulle prøves af. Der blev nemlig ved samme lejlighed taget billeder af børnene i køkkenet, og de billeder fylder bogen.

»Der findes mange kogebøger til børn med nemme opskrifter. Men jeg syntes, der manglede noget om glæde i køkkenet – en bog, der viser, hvordan det er at være i køkkenet. Børn skal være i centrum,« siger Jane Sejrup Carlsen.

Krymmel, krymmel, krymmel

Opskrifterne i bogen er valgt ud fra, hvad børn selv kan lide at lave af søde sager i køkkenet – og hvad de gerne vil lære.

»Vi har lavet et spørgeskema og spurgt børn. Mange lavede banankager, chokoladekager og pandekager. Der var en, der gerne ville lære at lave macaroons. Vi har lavet en kombination af børnenes ønsker og interesser, det, vi tænker, de vil elske – for eksempel slikkepinde og skumfiduser – og så en signaturopskrift hver,« siger Jane Sejrup Carlsen.

Både Jane Sejrup Carlsen og hendes medforfatter har valgt en af deres egne opskrifter til bogen. Randrusianeren har valgt den fødselsdagskage, som hendes mor altid bagte. Foto: Cecilie Bisgaard

Hendes egen signaturopskrift er den kage, som hendes mor altid bagte, når hun som barn havde fødselsdag.

»Den er vildt grim, men den er nem at lave. Man laver bare chokoladekage i en bradepande, og så tager man en tallerken og nogle glas til at lave krop, hoved, arme og ben med,« fortæller hun.

Og selvfølgelig er der en masse opskrifter, der involverer krymmel – blandt andet krymmelcookies med flødeost, macaroons med krymmelpynt og store amerikanske pandekager med glasur og krymmel.