Fem snublesten i Randers skal minde om fem ofre for nazistisk forfølgelse.

Onsdag 27. september nedlægges de første snublesten i Randers. Nedlæggelse for modstandsmand Børge Thomsen er programsat til kl. 14 i Søren Møllersgade 19, og de fire sten for den jødiske familie Hartogsohn kl. 14.45 ud for Tørvebryggen 4 – 6.

En snublesten er en fortovssten beklædt med en messingplade på 10×10 cm med oplysninger om den person, der mindes. Ved udgangen af maj 2023 er der lagt 100.000 snublesten i 28 lande i Europa og stenene er verdens største decentrale mindesmærke.

Det er den tyske kunstner Gunter Demnig, der har taget initiativ til monumentet og selv lagt størstedelen af de mange sten siden 1992.

Et minde om forfølgelse

Stenene lægges til minde om mennesker, der blev udsat for nazistisk forfølgelse i perioden 1933-45 og lægges på offentlig grund ud for den adresse, hvor personen havde sin private bopæl, da forfølgelsen fandt sted. Ideen er, at byens borgere skal “snuble” over stenene på deres vej rundt i byen og dermed blive opmærksomme på ofrene for nazismen.

Snublesten lægges både for personer, der døde på grund af forfølgelsen og for personer, der overlevede som i tilfældet med både familien Hartogsohn og Børge Thomsen i Randers. I Danmark har Snublestensgruppen eksisteret siden 2019, hvor de første sten blev nedsat på dansk jord. Ved udgangen af 2022 er der i alt nedlagt 98 sten i ni kommuner i Danmark.

Fem sten i Randers

De fire sten er til minde om Philip Michael (f. 1867), John Philip (f. 1901), Ester (f. 1903) og Kurt Philip Hartogsohn (f. 1933) og bliver lagt i fortovet ud for henholdsvis Tørvebryggen 4 og 6 i Randers. Den femte sten er til minde om modstandsmand Børge Thomsen (f. 1923), der boede på adressen Søren Møllersgade 19 i Randers, da han blev arresteret og senere deporteret til en koncentrationslejr i Tyskland.

Familien Hartogsohn blev arresteret af den tyske besættelsesmagt ved jødeaktionen den 1. og 2. oktober 1943 og deporteret til ghettobyen Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet.

Randers Kommune har givet tilladelse til, at de fem sten må nedlægges. Her stiller kommunen to vejmænd til rådighed til at få nedlagt stenene, fremgår det af en pressemeddelelse fra Snublestensgruppen.

Nedlæggelsen finder sted i 80-året for den store jødeaktion, hvor ca. 7.000 danske jøder flygtede til Sverige i oktober 1943, mens 472 blev deporteret til Theresienstadt.

Snublesten skal formidle

Projektet gennemføres i samarbejde med Museum Østjylland og Randers Stadsarkiv, som vil inddrage de nye snublesten i Randers i museumsformidlingen og skoletjenesten. Museum Østjylland har desuden haft en særudstilling om de randrusianske jøder, hvor der var meget fokus på familien Hartogsohn. Museet har også en digital byvandring, hvor man via en app følger jødiske skæbner rundt i byen. Her er det planen, at de nye snublesten også skal indgå.

»En vigtig del af Snublestensprojektet er borgernes og det lokale initiativ, og derfor glæder det os, at nedlæggelsen af de fem sten i Randers betales lokalt af Sparekassen Kronjylland,« fortæller forfatter og historiker, Jakob Tøtrup Kjærsgaard, som har igangsat projektet i Randers, i samarbejde med Snublestensgruppen og Museum Østjylland.