De fleste ting, man finder på et bibliotek, er kun til låns. Det gælder dog ikke de venskaber, der opstår mellem boghylderne. 11-årige Ida og 12-årige Lucca kom hjem med noget, du ikke kun låner, fra skriveskolen i sommerferien 2023.

Af Marie Have Qvist, Journalist og SoMe-ansvarlig, Randers Bibliotek

Ida Winter Nordby Kjeldsen og Lucca Agnete Bæk Qvist har svært ved at svare på bare et spørgsmål om deres venskab uden at bryde ud i latter. Ifølge de to piger er det netop en af de ting, de har til fælles.

»Jeg kan godt lide Ida, fordi hun er sjov, sej og fjollet – ligesom mig,« siger 12-årige Lucca med et grin, der giver genlyd fra venindens plads ved siden af hende i caféområdet på hovedbiblioteket i Randers.

De to piger sidder med hver deres kop kakao og hænger ud en onsdag efter skole, inden de skal til teater i Underværket på den anden side af Jens Otto Krags Plads lige uden for døren. De går begge i 5. klasse, men på hver deres skole, så de benytter af og til muligheden for at ses før deres fælles fritidsinteresse.

De bruger tiden på at spille spil, snakke, drikke kakao, danse – og grine.

Lucca Agnete Bæk Qvist og Ida Winter Nordby Kjeldsen mødte hinanden på Randers Bibliotek i sommers. Her hænger de ud i caféområdet og er midt i endnu et af deres mange grineflip. Foto: Marie Have Qvist

Mødtes i en gyser

Ida havde meldt sig til Sommerskriveskolen på Randers Bibliotek den sidste uge i sommerferien 2023, fordi hun er vild med at skrive. På Skriveskolen møder man op hver dag og øver sig i forskellige genrer – for eksempel fantasy, gysere og digte. Hun fulgtes ikke med nogen, men på den anden dag begyndte hun at snakke med Lucca.

»Jeg syntes, jeg havde set hende før, og vi havde faktisk gået til spejder sammen engang. Men der talte vi ikke så meget sammen, fordi vi gik med hver vores venner fra skolen,« fortæller Ida.

De mange øvelser i løbet af ugen giver plads til at lave noget sammen med de andre på holdet, og Lucca og Ida gik ned i bibliotekets kælder for at blive inspireret til at skrive en gyser. De endte med at skrive en historie sammen om Lucca, der bliver jagtet gennem kælderen af falske Ida’er uden ansigter.

Pigerne havde det sjovt og begyndte at være sammen i pauserne og lave flere skriveøvelser sammen.

Fra skriveskolen til scenen

Det er en kendt sag, at tiden ofte bevæger sig hurtigst, når man har det sjovest. Sommerskriveskolen på Randers Bibliotek blev afsluttet med en festlig fernisering, og et nyt skoleår med alt, hvad der hører til af lektier og hverdag, strakte sig ud foran de nye veninder. Men de vidste allerede, at der var en god chance for at blive en del af hinandens liv fremover.

Lucca og Ida havde nemlig fundet ud af, at de begge havde i sinde at søge ind på Teaterskolen Kastalia, og midt i august sad de ved det samme bord på første sal i Underværket og udfyldte et ansøgningsskema.

»Jeg havde tænkt på at gå til optagelsesprøve før, men jeg var alt for nervøs. Det hjalp rigtig meget, at jeg kendte Ida,« fortæller Lucca.

Skæbnen ville, at de to piger blev optaget på samme hold og derfor nu ses en gang om ugen. De skal spille deres første forestilling med teatergruppen i slutningen af november.

Tryghed er nøglen

Hvornår er man venner? Og hvad er et venskab egentlig? Det findes der selvfølgelig ikke noget entydigt svar på, men til gengæld findes der både filosofiske og antropologiske afhandlinger, der behandler spørgsmålet. For Ida og Lucca er det rimelig simpelt.

»Noget af det vigtigste er, at man føler sig tryg i venskabet. Man skal kunne sige ting til hinanden og stole på, at det ikke bliver sagt videre,« mener 11-årige Ida.

Ifølge de to piger kan man godt gå lige til sagen og spørge en anden person, om de gerne vil være venner med én. Ellers ved man det, når man opdager, at den anden gerne vil ses og skrive sammen på snap eller SMS. De mener desuden, at man lettest får venner i skolen og til fritidsinteresser.