Smedeeleven var en af eleverne, der fortalte om sit uddannelsesvalg, da unge og deres forældre var inviteret til uddannelsesaften i Arena Randers.

Elever fra grundskolen har de sidste uger haft mulighed for at blive klogere på Tradiums ungdomsuddannelser gennem uddannelsesaftener, Åbent Hus og 8. klassernes Skills-konkurrence. Her har de mødt elever og lærere, oplevet uddannelsernes fysiske rammer og selv prøvet kræfter med fagene.

Ved de to uddannelsesaftener i Arena Randers for henholdsvis erhvervsuddannelserne og de gymnasiale uddannelser har mere end 2.000 unge og deres forældre fået et førstehåndsindtryk af uddannelsesmulighederne i Randers.

Artiklen fortsætter under billedet

HHX er en af de mange ungdomsuddannelser, som de unge og deres forældre også gerne ville høre mere om. Foto: Tradium

Fælles for begge aftener var, at fokus ikke kun var på fakta og tilmeldingsfrister. Det var også en mulighed for at møde og mærke de mange uddannelsestilbud. På aftenen, hvor erhvervsuddannelserne blev vist frem, kunne gæsterne eksempelvis prøve at skifte hjul på tid og køre en virtuel lastbil. Ligeledes kunne gæsterne begge aftener tale med undervisere og elever om, hvordan det egentlig er at gå på uddannelserne.

Smedeelev fortæller

En, der tidligere har været gæst på en lignende uddannelsesaften, men som denne gang var med for at fortælle om sin uddannelse, er smedeeleven Kalle Hørsted. I sin tid vidste han, at han ville være smed. Men til arrangementet fik han også øjnene op for andre erhvervsfag.

»Jeg så jo de her uddannelsesstande og talte med elever og lærere. Det gjorde mig noget mere klar på, hvilken vej jeg ville gå, for det gjorde mig interesseret i de andre uddannelser. Men jeg blev ved med at være hooked på smed,« fortæller han.

Han går nu på smedeuddannelsens grundforløb 2, og han er glad for at kunne inspirere andre unge til at gå samme vej, hvis det altså er det, de drømmer om.

»Jeg kan godt lide at snakke med mennesker, så det er sjovt at prøve og være på ’den anden side’. Det er dejligt at kunne hjælpe nogle andre unge med at blive klogere på uddannelsesvalget,« siger Kalle.

DM i skills

Hvert år afholdes der DM i Skills, hvor unge erhvervsskoleelever dyster mod andre inden for deres erhvervsfag såsom tømrer, elektriker og frisør. Ved finalen i april bliver finalerne i Skills Stafet samtidig afviklet, hvor eleverne kommer fra grundskolen frem for håndværksuddannelserne.

For at kvalificere sig til finalen i Skills Stafet, skal eleverne, der går i landets 8. klasser, dyste i lokale konkurrencer i forskellige håndværksopgaver. Den lokale semifinale, hvor det afgøres, hvem der skal videre til DM, blev forleden holdt på Tradiums uddannelser på Blommevej samtidig med, at der var inviteret til Åbent Hus på EUX- og EUD-uddannelserne.

Artiklen fortsætter under billedet

Alle værkstederne – som malerværkstedet her- var godt besøgt. Foto: Tradium

Ved at deltage i Skills Stafet har eleverne ikke kun fået en sjov oplevelse gennem konkurrencer og fællesskab med deres klasser. De har også fået et indblik i, hvad det vil sige at gå på en erhvervsuddannelse, og de har forhåbentlig også fået vakt en nysgerrighed for fagene.

I år var det 8.A. fra Randers Friskole, der vandt semifinalerne. De skal dermed deltage til DM i Skills i 2024. Her skal flere Tradium-elever også deltage i hovedkonkurrencen, hvor de samtidigt får fremvist deres håndværksmæssige færdigheder for de mange grundskoleelever, der deltager i Skills Stafetten.

Sideløbende med semifinalerne i Skills Stafet var der godt gang i Åbent Hus på Tradiums erhvervsuddannelser. Her havde gæsterne mulighed for at save på tid, prøve at betjene en kran, skabe julepynt med en 3D-printer, prøve at overfladebehandle i en VR-simulator og lignende aktiviteter. På flere af uddannelserne kunne man også få et konkret produkt med hjem som på data- og kommunikationsafdelingen, hvor gæsterne kunne lave deres eget netværkskabel.

Måske nysgerrigheden for et nyt fag er vakt hos denne unge deltager? Foto: Tradium

18. januar er der mulighed for at opleve de gymnasiale uddannelser på Tradium til Åbent Hus, hvor elever og undervisere igen står klar med inspiration og gode råd.

gs