Linda Haahr står bag tiltag, der ikke har eksisteret i Randers i adskillige år. Ridefysioterapi i Stevnstrup Rideklub.

»Det kræver nogle gange lidt galgenhumor at få folk i gang,« fortæller Linda Haahr, der har været ridefysioterapeut i godt 20 år.

Galgenhumoren vender vi tilbage til. Nu etablerer hun ridefysioterapi i Stevnstrup Rideklub fra 1. december.

Det gør hun i samarbejde med rideklubben, der via fonde og masser af velvilje har fået etableret handicaptoilet, kørestolsrampe, nem adgang til rytterstuen og en lift, der ubesværet kan løfte ryttere uden egne kræfter over på hesten.

De fleste af brugerne af ridefysioterapi er svært handicappede og har måske ikke sovet særlig godt om natten på grund af smerter.

»Jeg havde en bruger, der kom ind og lignede døden fra Lübeck. Hun var mut og indelukket. Det sagde jeg til hende, altså på en god måde. Så fik jeg hende til at smile. Og det fortsatte, da hun luntede rundt på hesten,« lyder pointen fra 48-årige Linda Haahr fra Gimming, der har redet og haft heste, siden hun var syv år.

For hestens bevægelser gør noget godt ved os, mener den uddannede fysioterapeut, der videreuddannede sig til ridefysioterapeut og har haft et ydernummer siden 2015. Hun har arbejdet som ridefysioterapeut en del steder i Region Midtjylland, så hun kender masser af brugere og ridecentre rundt om i regionen, der tilbyder ridefysioterapi.

Liften efterses i Stevnstrup Rideklub. Ridefysioterapeut Linda Haahr gør klar til at hjælpe fysisk handicappede gennem hendes behandling, der i den grad involverer ridning. Kasserer Tom Steen Petersen fra bestyrelsen i Stevnstrup Rideklub af 1994 kigger med, stående på den rampe af træ, der nu kan føre de handicappede direkte op på hesten. Foto: Kian Johansen

Indre ro på hesten

Men der har ikke været et tilbud i Randers Kommune i flere år.

Ydernummeret betyder, at Region Midtjylland har godkendt hendes behandling, og at læger, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale kan anbefale deres fysisk handicappede patienter at modtage ridefysioterapi, hvis de vurderer, at det gør noget godt for kroppen. Det er kommunen, der visiterer dem til behandlingen.

Og det er nu ikke kun kroppen, som Linda Haahr mener, at hendes arbejde kan hjælpe på.

»Jeg har blandt andet haft autister, der efter kort tid sidder stille på hesten og ikke laver lyde og små ryk med kroppen, som de plejer. Det giver dem en indre ro. Og mit mål er at få så mange til at smile og grine, når de sidder på hesten, som muligt. Det er også derfor jeg gerne vil være ridefysioterapeut. Ridning gør folk positive og glade.«

Sammen med flere hjælpere vil hun starte op til fem hold i Stevnstrup Rideklub af 1994 i den kommende tid.

Velkommen til Stevnstrup Rideklub. Foto: Kian Johansen

Bedst mulige rideklub

Kasserer Tom Steen Petersen fra bestyrelsen i Stevnstrup Rideklub af 1994 er begejstret ved tanken om mere liv i ridehallerne og de to udendørs ridebaner både formiddag og eftermiddag. Især aftenerne er booket til de cirka 100 elever og medlemmerne af rideklubben. Men der er ikke meget liv om formiddagen.

»Vi har en ambition om at være den bedst mulige rideklub for de fleste. Og gennem Lindas henvendelse indså vi, at vi jo ikke havde en rideklub med adgang for handicappede. End ikke vores nuværende medlemmer havde mulighed for at bruge vores faciliteter, hvis de skulle have lidt problemer med kroppen. Så da Linda henvendte sig med idéen, så var vi i bestyrelsen klar med det samme.«

Bilka Randers formidlede kontakten til Salling Fonden, der har doneret 100.000 kroner, mens Jascha Fonden har doneret 50.000 kroner. Pengene er brugt på at gøre Stevnstrup Rideklubs faciliteter handicapvenlige. Og det stopper ikke her, lover Tom Steen Petersen, der gerne vil gøre Stevnstrup Rideklub endnu mere handicapvenlig. Men det kræver sponsorer. For der skal flere elevheste til. Især rolige heste, der kan tackle de handicappede ryttere.

»Vi får udnyttet vores faciliteter bedre på den her måde. Flere heste vil også betyde muligheder for flere rideskoleelever, og desto flere heste, der bliver brugt på rideskolen, desto mere aflaster vi hestene, inden de skal på pension. Vi skaber mere liv. Flere opdager, hvor godt ridning er, og vi støtter samtidig Linda i hendes gerning som ridefysioterapeut,« lyder den komprimerede version af Tom Steen Petersens ivrige, energiske og inderlige talestrøm.