Byrådsmedlem Anker Boje tager kampvalg mod den siddende borgmester. Han mener der trænger til forandring. Torben Hansen tager udfordringen roligt.

Borgmester Torben Hansen (S) har fået en udfordrer til borgmesterposten fra egne socialdemokratiske rækker.

Det er byrådsmedlem Anker Boje (S), der kort inden fristen fra den socialdemokratiske kommuneforening torsdag 30. november bekendtgjorde, at han agter at stille op som borgmesterkandidat, når der er kommunalvalg i 2025.

Torben Hansen og Anker Boje vil begge vælges som borgmesterkandidat for socialdemokratiet til kommunalvalget i 2025. Collage: Kian Johansen Fotos: Brian Karmark og Jan Szwed

Læs: Lokalt kampvalg på vej: Socialdemokrat udfordrer borgmester Torben Hansen

Det får ikke umiddelbart Torben Hansen til at ryste på hænderne.

»Jeg har noteret mig, at Anker også stiller op. Men jeg er klar til fire år mere. Og vi er jo et bredt demokratisk parti. så må vi jo tage den valgkamp her i de kommende måneder. Når vi har sådan nogle situationer, så stemmer vi jo om det,« lyder det.

Man kan sige, at det her er et udtryk for en utilfredshed med din linje. Det kan også være et udtryk for, at Anker Boje godt kunne tænke sig noget fornyelse. Har du ikke fornyet Randers nok i de fire år, du har siddet?

»Jeg synes, at jeg lægger meget vægt på fællesskabet. Og fællesskabet er jo også at lytte og tage hensyn til hinanden. Vi er kommet langt, eksempelvis på bosætning, på ældreområde, på miljø, på klima og på genbrug. Og vi skal også endnu længere i de kommende år. Og sådan nogle store ting, sådan nogle store processer, kan jo også kun lade sig gøre, hvis det er sådan, at vi lytter til hinanden og vi lytter til borgerne,« svarer Torben Hansen.

Rapport om splittelse

I efteråret 2022 bestilte Socialdemokratiet i Randers en rapport fra et konsulentfirma efter stor intern uro, der har ulmet i socialdemokratiet i årevis. Rapporten rejste massiv kritik af ledelsen i partiet, og blev derefter beordret hemmeligholdt. Det har det nu lukkede netmedie JP Randers tidligere skrevet en del artikler om.

LÆS »Hidsig, autoritær og magtbegærlig«: Hemmeligholdt rapport rejser massiv kritik af borgmesters ledelsesstil (Betalingsartikel på JP.dk)

JP Randers talte dengang med flere af dem, der har deltog i undersøgelsen. Uafhængig af hinanden fortalte de om dyb splittelse og dårlig stemning i partiet samt episoder med råb, gråd og personlige angreb. Og om en rapport, der rejser skarp kritik af både ledelsesstil og samarbejdsvilje hos partiets ledelse, der dengang bestod af borgmester Torben Hansen, gruppeformand Steen Bundgaard og kommuneformand Jonas Fuglsang.

Ord som »magtbegærlig«, »autoritær« og »hidsig« blev nævnt, når socialdemokraterne skal uddybe deres oplevelse af borgmesterens ledelsesstil internt i partiet.

Kigger fremad

Torben Hansen. Du tror ikke, Anker Bojes kandidatur hænger sammen med den uro, der har været i dit bagland igennem længere tid. Også den her undersøgelse, og de tiltag, der har været sat i gang. Du kæder det ikke sammen med noget af det?

»Det gør jeg ikke. Det kæder jeg det ikke sammen med. Hvorfor ikke? Det her er jo et spørgsmål om, hvordan vi kommer fremad som fællesskab, som kommune. Det har jeg mine bud på, og så kan jeg forstå, at det er også det, som Anker Boje har,« siger Torben Hansen, der uddyber:

»Jeg kender ikke hans (Anker Bojes, red.) argumentation, jeg har kun set noget af det i pressen. Der har argumentationen jo også været relativt fremadrettet. Han gør sig også nogle tanker om fremtiden. Hvis det andet skulle være årsagen, så skulle argumentationen jo være bagudrettet,« lyder borgmesterens logik.

Disse socialdemokratiske byrødder har i løbet af weekenden markeret deres fulde støtte til Torben Hansen: Anne Hjorthøj, Christian Engelbrecht Pedersen, Jesper Gade, Karen Lagoni, Lise-Lotte Leervad Larsen, Pia Moldt, Steen Bundgaard og Stine Falk Eiby.