Tilfældigt møde hos Kaffeagenterne i Sporbyen banede vejen til ny indendørs ølfestival i Arena Randers.

Randers får endnu en ølfestival til marts 2024. Denne gang er det en indendørs af slagsen og den kommer til at foregå i Hal 2 i Arena Randers.

Bag ølfestivalen står Morten Arnesen, direktør i Arena Randers og Morten Fogdahl-Wiese, der sammen med kammeraten Dennis Mejdal står bag det randrusianske ølmærke Beard Brew.

»Vi mødtes første gang, da Kaffeagenterne markerede deres åbning i Sporbyen, det må være engang sidste år,« genfortæller Morten Arnesen, der selv kan lide god specialøl og endda lige har vist sine døtre, hvordan ølbrygning foregår. Det foregik hjemme i familiens badeværelse, for det kan jo godt svine lidt at koge vand op i en stor gryde, hælde malt og senere humle i, omhælde det og derefter stille det til at gære i en tønde.

Tilbage til kaffeagenternes store lokaler i en af de tidligere Scandia-bygninger.

»Der stod Morten (fra Beard Brew, red.) så ved en bod, med et ølmærke jeg aldrig havde hørt om eller smagt. Og så begyndte vi at tale om øl og lave planer.«

Indendørs øl

Morten Fogdahl-Wiese, der til daglig er gymnasielærer på Paderup Gymnasium og siden 2018 har brygget og solgt sine øl kommercielt, får på forunderlig vis tiltusket sig ordet efter Morten Arnesens begejstrede talestrøm.

»Jeg har altid drømt om at udbrede kendskabet om godt øl her i Randers. Ikke for at tjene på det. Men fordi der er så meget godt brygget øl, der fortjener at blive smagt på og drukket. Jeg har luftet tanken for mange driftige folk her i Randers, så det gjorde jeg også for Morten,« smiler han bredt bag skægget.

De mødtes flere gange siden og drømte om en ølfestival i Randers. Med en indendørs ølfestival i marts kommer de ikke til at konkurrere mod Operaen, der har planlagt en udendørs ølfestival i august 2024, beruset af succesen i september 2023, hvor hundredvis af mennesker nød øllet, snakken og solen omkring Sct. Mortens kirke.

»Vi er jo landets sjettestørste by. Enhver større by med respekt for sig selv, har en ølfestival. Der bliver ikke arrangeret en ølfestival i Århus for tiden, så vi håber også på, at kunne trække folk den vej fra og endnu længere væk,« lyder det fra to gange Morten.

God dato med øl i

Og Morten Fogdahl-Wiese har endda sørget for, at man ikke kommer på tværs i ølmiljøet med datoen, den 9. marts. Her plejer en anden stor ølfestival nemlig at blive afholdt i Vejle. Men da den nuværende arrangør trækker sig tilbage og har overladt ølbrikkerne til en afløser, så var datoen ledig i 2024.

»Af den grund håber vi også på, at mange af de gode danske bryggerier har tid i kalenderen, for den har i forvejen været afsat til Vejle,« lyder det.

Drømmene og visionerne har været mange for de ølentusiastiske to gange Morten. Men da de fandt på at invitere Anita Støvring Ross med i projektet, så fandt ølfestivalen sin form. Det bliver en ølfestival, hvor fokus er på at smage og udforske sine smagsløg. Indtil videre dukker der kun danske ’craftbeer-bryggerier op, men man håber også på et par udenlandske aktører. Den lokale afdeling af Ølentusiasterne har allerede lovet at hjælpe til med at finde frivillige, der skal gøre livet behageligt for gæster og bryggeriernes ansatte.

Kvinderne i fokus

»Jeg aner ikke en dyt om øl. Men jeg er god til at organisere og planlægge, så vi skal have en ølfestival, hvor der plads til både kvinder og mænd. Det bør være noget, man kan gøre sammen. Der er masser af øl-typer som kvinder godt kan lide. De skal bare opdage det.,« lyder det begejstret fra Anita Støvring Ross, der gennem firmaet Enovent yder konsulentbistand til kulturbegivenheder, festivaler og events.

Du kender måske allerede hendes ihærdighed fra blandt andet festivalen ’Familiefest i Skoven’, der hvert år finder sted på Skovbakken og i 2023 blandt andet bød på Barbara Moleko og Wafande.

»Det er vigtigt at understrege, at det handler om øl og smag. Det er en ølfestival, ikke en oktoberfest. Netop derfor er der arrangeret to sessions,« lyder det.

Så billetten gælder til en tur i Hal 2 enten mellem klokken 11 og 15 eller klokken 16 til 20.

»Vi håber også, at byens værtshuse er med på at give publikum en oplevelse i løbet af dagen og aftenen. For publikum skal da ind og støtte byen bagefter,« mener Morten Fogdahl-Wiese.