Flemming Leth er død. 11. august fyldte han 80 år og i den forbindelse talte han med vores journalist, Kian Johansen. Læs – eller genlæs – interviewet her:

Denne artikel blev oprindeligt udgivet 11. august 2023 i forbindelse med Flemming Leths 80-års fødselsdag.
Din Avis Randers genudgiver artiklen, efter det lørdag blev kendt, at Flemming Leth er død.

Stemmen er den samme dybe og rolige som dengang fra tv-tiden i DR-programmet ”Det’ Leth”, der tilbage i 1990’erne og frem til 2003 viste seerne, hvordan du nemt kunne fikse og reparere ting i hjemmet. Han blev især kendt for sin brug af linolie.

Nu fylder Flemming Leth 80 år her 11. august, og det har ikke altid været så let som dengang, han bragede ud til en million seere hver uge, fortæller han siddende ved spisebordet i hjemmet, tæt på Fladbrovej i randrusianske Hornbæk.

»Jeg har brugt det bedste af lyset, men det brænder stadigvæk.«

Han skaber en smal sprække med fingrene.

»Det var så tæt på. Jeg var indlagt på intensiv. Først kom overlægen og talte om hospice. Så troppede præsten op. Der tænkte jeg: Festen er vist slut nu.«

Heldigvis fik han det bedre dagen efter, og siden er det gået fremad. Ifølge ham har lægerne tryllet og hekset, så han stadig er stående.

Hotel Randers – og festen

»Jeg fortalte lægerne, at slutningen på festen måtte vente et par måneder. For jeg ville holde sølvbryllup med Ingelise på Hotel Randers i maj. Det samme sted, som vi fejrede brylluppet i sin tid, i øvrigt,« kommer det med den dybe stemme fra 80-årige.

En klar plasticslange følger Flemming Leth i hjemmet. Via et iltapparat føder den ham med ilt døgnet rundt, og han trækker slangen hjemmevant efter sig – også ud på det værksted, han stadig ofte befinder sig i. Men det går ikke så hurtigt som før, erkender han.

»Jeg har lige slebet og malet havemøblerne. Det tog tre dage.«

Han laver en kunstpause.

”Pr. stol. Tre dage var den tid, det ville tage i alt førhen. Men som jeg siger: Det er, som det er.

Hans vejrtrækning er udfordret af lungesygdommen emfysem, der betyder, at du ikke kan tømme dine lunger fuldstændigt for luft, fordi dine lungers elastiske fibre er ødelagte. Før det fik han prostatakræft, som han blev erklæret helbredt for. Senere betød et par hjerneblødninger blandt andet, at han ikke kunne bevæge venstre arm, og så måtte han træne den op igen.

Det jeg ved noget om

Flemming Leth virker ikke som en mand, der får folk op i det røde felt, og det helt med vilje, lyder det. Han har aldrig deltaget i offentlige debatter og har aldrig haft lyst til at have en offentlig mening, når journalisterne ringer og spørger.

»Hvem gider høre min mening og betragtninger. Jeg holder mig til at lave noget, som jeg ved noget om,« smiler han.

»Det handler om at være mod andre, som man selv vil behandles,« lyder det fra Flemming Leth, der smiler skævt over klicheen. Men han mener det.

»Livet har altid været for kort til at tilbringe tid med folk, du ikke har det godt med. Jeg tror det bedste om alle, indtil det er modbevist. Det har det sjældent. Jeg har altid været åben for nye ting, og jeg har aldrig gået forbi en lukket dør uden at interessere mig for, hvad der var bag den.«

Han møder ofte folk, der hilser, og da han var på tv, så ringede især håndværkere og gav ham gode råd. For Leth er ikke håndværker, han er bare lærenem og god til at vise og fortælle, hvad han har lært. Nogle af teknikkerne på tv brugte han timevis på at lære fra de rigtige fagfolk.

»Jeg har aldrig mødt sure folk, de har altid givet pæne råd, eller hilst som om de kender mig.«

Tivolidreng i Godhavn

Der tegner sig et mønster i den måde, som Flemming Leth er kommet gennem livet på. Tilfældigheder og nysgerrighed. I faktaboksen kan du selv læse den lange liste af de ting, han har foretaget sig.

Selv trækker han på det, når man spørger, om det er held. I stedet får vi historien om, hvordan han endte med at trække en million seere til skærmen hver uge i ”Det’ Leth”.

Han lærte radiojournalist fra DR, Kurt Helge Andersen at kende, da han drev et ridecenter for handicappede børn og unge på Ørneborggaard i Kristrup i 1980’erne. Flemming Leth kom til Randers første gang som 25-årig, da faderen, der kom fra Aidt ved Hammel, ville tæt på hjemstavnen. Faderens tivoli-udstyr blev opbevaret på Ørneborggaard.

Flemming Leth er født i København, hvor moderen døde, da han var tre år. Han røg på børnehjemmet Godhavn som 11-årig, efter sigende fordi man ikke mente, at faderen, der drev et tivoli, kunne passe ham.

Hjemme i Randers igen efter blandt andet at have sejlet som kok, været erhvervsdykker og massør for seksdagesryttere i Europa var han først kilde for DR-journalisten fra Randers, der ringede og spurgte til især hans viden om cykelverdenen. Siden blev de venner og mødtes flere gange om ugen til morgenmad i Busks Bageri i Dytmærsken. Et rundstykke med smør og en snegl.

V8 motor førte til TV

Da radiomanden skulle bruge en V8 motor som lydstykke, ringede han til Flemming Leth, der altid har elsket amerikanerbiler. Han har haft 12 af dem i sit snart 80-årige liv.

»Typisk Kurt Helge, så havde han lovet, at jeg kom til Aarhus, uden at spørge mig i forvejen. Efter at jeg havde gasset op og leveret lyden, fik jeg en rundvisning. Da jeg så lydstudiet og redaktionslokalet, hvor der så hyggelig og rart ud, så sagde jeg: ’Jeg kunne godt tænke mig at lave radio.«

I starten af 1990’erne blev han så vært på et ring-og-spørg-program på Østjyllands Radio, hvor man kunne spørge handymanden til råds.

»Kurt Helge vidste, at jeg gik og byggede hestebokse og makkede på ridecentret og var god til det, så han fik drejet emnet over på, at det skulle handle om at lave noget med hænderne.« Flemming Leth ler højt ved mindet.

Resten er historie. Flere fra DR-ledelsen fra København havde hørt hans stemme og fik ham overtalt til at producere sit eget radio- og tv-program med titlen ”Det’ Leth”, der kørte indtil 2003.

Den københavnske accent

Selv udtaler han ’Kriiistrup’ og ’Vorup’ som om man læser dem op, og ikke som den stedlige accent, hvor de fleste siger ’Krestrup’ og ’Våårup’.

»Min egen datter, der tilmed er den eneste af mine børn, der er født i København, hun retter mig tit. Men jeg er københavner, selvom jeg har tilbragt flere år i Jylland og Randers end i København,« griner han. Og tilføjer: »Jeg elsker jyder og Jylland, især nordjyder.«

I Randers har han nu bosat sig for fjerde gang, med afstikkere til Horsens, Risskov, et sommerhus ved Hirtshals og en lejlighed på den tidligere rebslagergrund tæt på Mariagervej i Randers.

Handymanden har selv sat fire af husene i stand. Især sommerhuset krævede en del.

»Jeg byggede et helt nyt hus omkring soklen og rev den så ned, noget har jeg da lært af alle mine programmer,« smiler Flemming Leth, der for ni år siden selv istandsatte den nuværende bopæl tæt på Fladbrovej indvendigt.

»Ingelise faldt for indretningen, jeg faldt for huset, fordi det var fuldmuret og godt i stand udendørs,« brummer Flemming Leth med et smil i øjnene.

Og den 80 års fødselsdag?

»Den holder jeg på dagen i Marinestuen på Toldbodgade. Jeg har været medlem af marineforeningen i 40 år. Hvem der skal med? Det er indbudte gæster – alle nogle jeg har lyst til at se. Der er ikke nogen pligtinviterede. Det er livet for kort til.«