Da Magnus Heunicke (S) besigtigede stedet, hvor en katastrofe truer, understregede han situationen alvor. Og samtidig roste han kommunens indsats.

I går var miljøminister Magnus Heunicke forbi det sted ved Alling Å, hvor Randers Kommune lige nu arbejder i døgndrift for at forhindre en miljøkatastrofe.

»Det her er ekstremt alvorligt. Jeg tror ikke, at det er gået op for danskerne endnu, hvor alvorligt det er. Det er vores å- og havmiljø, det handler om. Der er mange ting at tage højde for – jorden skrider, og det går stærkt. Det vil have meget alvorlige miljøkonsekvenser for Alling Å og fjorden, hvis det bliver blandet,« sagde han under besøget. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Syd for Ølst ligger Nordic Waste, og det er her katastrofen truer. Tidligere på måneden blev værket ramt af et jordskred, og arbejdet med både at beskytte Alling Å mod en miljøskade og håndtere selve jordskredet har været i gang siden 10. december.

»Jeg er her for at give opbakning til Randers Kommune for det kæmpe arbejde, de har lavet. Og i den forbindelse vil jeg gerne sige, der ikke er en finger at sætte på Randers Kommunes indsats. Det er en meget flot indsats i en hel ekstraordinær situation hen over julen. Man opfinder løsninger fra time til time,« sagde ministeren.

Minister: »Ingen tvivl om, hvor regningen ender«

I starten var det Nordic Waste selv, der kæmpede for at beskytte vandløbet, men da de med meget kort varsel indstillede det arbejde, måtte kommunen tage over.

»Det er virksomheden, der har ansvaret for at rydde op. I sidste ende er det dem, der har ansvaret, det mener jeg ikke, der er nogen som helst tvivl om,« sagde Magnus Heunicke.

Artiklen fortsætter under billedet

»Det her er ekstremt alvorligt. Jeg tror ikke, at det er gået op for danskerne endnu, hvor alvorligt det er. Det vil have meget alvorlige miljøkonsekvenser for Alling Å og fjorden,« sagde miljøministeren under besøget. Pressefoto

Han understregede, at både Miljøministeriet og Miljøstyrelsen gør, hvad de kan for at hjælpe kommunen med rådgivning, og de bistår både teknisk og praktisk så meget som muligt.

Situationen ændrer sig hele tiden

Med på besøget var også borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

»Det er meget store kræfter, vi er oppe imod. Det er meget alvorligt, og alle gør en kæmpe indsats for at håndtere situationen,« sagde borgmesteren under besigtigelsen.

Han kunne også fortælle, at mellem 30 og 50 mand arbejder i døgndrift med at håndtere jord og at beskytte åen. I forbindelse med det arbejde er Gammel Århusvej spærret, og de mange bilister, der hver dag kører den vej, er altså tvunget til at finde alternative ruter.

Artiklen fortsætter under billedet

Op mod 50 personer arbejder i døgndrift for at redde Alling Å fra en miljøkatastrofe. Pressefoto

Men arbejdet er så langt, at Alling Å nu er rørlagt fra nordsiden af Gammel Århusvej, gennem vejen og uden om hele området omkring Nordic Waste.

Der er fortsat tale om en situation, hvor man både kæmper mod tiden, og hvor situationen løbende udvikler sig, fordi jorden stadig er i bevægelse.

Alling Å er nu rørlagt fra nordsiden af Gammel Århusvej, gennem vejen og uden om hele området omkring Nordic Waste. Pressefoto
Syd for Ølst ligger Nordic Waste, og det er her katastrofen truer. Tidligere på måneden blev værket ramt af et jordskred, og arbejdet med både at beskytte Alling Å mod en miljøskade og håndtere selve jordskredet har været i gang siden 10. december. Pressefoto

ceb