Den østjyske lufthavn kan sætte hak ved målet for 2023, der blev nået i midten af december.

En opadgående kurve.

Det er velsagtens den mest nøgterne udlægning af de nyligt offentliggjorte passagertal for Aarhus Airport.

Lufthavnen, der for tiden intensivt jagter en privat investor, der vil lægge mindst 90 millioner kroner, rundede for nyligt 535.000 passagerer, og dermed er årets passagermål om at løfte antallet af rejsende med 25 procent nået.

Det oplyses i en pressemeddelelse.

Ambitionsniveauet i den lille lufthavn i Tirstrup er blevet hævet betragteligt, efter den blev tildelt 200 millioner kroner fra ejerkommunerne, og der blev foretaget massive investeringer i en modernisering. Men der er lang vej endnu, hvis ambitionerne skal indfries.

Med forbehold for at passagertallet i december endnu ikke er kendt, så skal der i omegnen af 100.000 passagerer mere gennem terminalerne for at nå rekordåret i 2001, hvor cirka 655.000 passagerer fløj til og fra Tirstrup.

Og der skal en eksplosiv vækst – næsten en tredobling – til, hvis den udmeldte ambition om at nå 1,5 millioner passagerer om seks år, i 2029, skal blive en realitet.

Men hos Aarhus Airport er man optimistisk.

»Takket været ejernes upfront-investering fremstår Aarhus Airport i dag som en international lufthavn med topmoderne faciliteter, hotel, shopping, restauration, effektiv parkering og en strømlinet organisation. De rejsende har i høj grad taget imod lufthavnens forvandling, og samtidig har vi skabt et godt mix af ruter, der matcher østjydernes præferencer. Passagerudviklingen og lufthavnens tiltrækningskraft afspejler investeringerne,« siger administrerende direktør Lotta Sandsgaard i pressemeddelelsen.

Fremgangen i år skyldes ifølge lufthavnen en stor vækst i internationale rejsende i sommermånederne.

»Vi har intensiveret vores ruteudviklingsarbejde for at øge antallet af destinationer på afgangstavlen. Norwegian bringer over 50.000 nye sæder til Aarhus i næste sommersæson,« lyder det fra direktøren. Foto: Danni Paulsen

Med 44 procent flere rejsende i juni, juli og august end i 2019 blev sommeren den bedste nogensinde.

Ifølge lufthavnen har flere flyselskaber vist interesse i at opstarte ruter i Aarhus Airport, og senest er Norwegian kommet ind med tre såkaldte solskinsdestinationer.

»Vi har intensiveret vores ruteudviklingsarbejde for at øge antallet af destinationer på afgangstavlen. Norwegian bringer over 50.000 nye sæder til Aarhus i næste sommersæson, og vi forventer yderligere ekspansion med dem som samarbejdspartner i tæt samarbejde med de mange rejsearrangører, der benytter Norwegians sæder,« lyder det fra direktøren, som også sætter stor lidt til, at det vil bære frugt, når lufthavnen i april 2024 er vært for den store luftfartskonference Routes Europe.

Her forventes det, at flere end 1.300 af luftfartens beslutningstagere vil komme til Aarhus.

»Routes Europe vil styrke Østjyllands synlighed og skubbe til flyselskabernes interesse for at bringe nye ruter til Aarhus. Det er en prioritet at øge tilgængeligheden til Østjylland og derved tiltrække internationale gæster, som skal fylde det stigende antal hotelværelser i Aarhus. Udenlandske turister skaber omsætning i lokalområdet,« lyder det.

Aarhus Byråd har netop forlænget lufthavnens frist for at finde en privat investor til midten af 2024.

ddp