I Randers står vi over for en miljømæssig og økonomisk krise.

Øjnene er rettet mod milliardæren Torben Østergaard-Nielsen, der har hjemme i Fredericia og er Danmarks sjetterigeste.

Han ejer størstedelen af firmaet Nordic Waste i Ølst, hvor forurenet jord og vand er tæt på at blive ført ned i Alling Å, der leder til Grund Fjord og derefter til Randers Fjord. Hvis jorden lander i store mængder i åen, kan det betyde, at naturen i vandløb og fjord først er genoprettet om 30 år.

Set udefra reddede Nordic Wastes top kun sig selv, da man efter kort tid trak sig ud af området og senere opsagde samtlige menige medarbejdere kort før årsskiftet. Og overlod planlægning og arbejdet til Randers Kommune med at redde Alling Å for jordskred og vandmasser.

Andre firmaer kan ikke juridisk stilles til ansvar, hvis Nordic Waste går konkurs eller ikke er forsikret, som Randers Kommune ellers indtil nu har formodet. Nordic Waste er kun forpligtet til at dække Randers Kommunes omkostninger i forbindelse med arbejdet.

Randers Kommune har ikke råd til at bære en sådan finansiel byrde, hvis det glipper. Og her kommer Østergaard-Nielsen’s moralske kompas ind i billedet.

Hans flagskib, Dan-Bunkering, kom i fokus i 2021, da selskabet blev dømt for sanktionsbrud, fordi det havde solgt flybrændstof til agenter for den russiske flåde, hvorefter det blev brugt i russiske flys bombetogter i Syrien.

Alle disse kommunale millioner, der er brugt på at redde Danmark fra en miljøkatastrofe, repræsenterer langt mere end blot tal på et papir – de er skolelærere, pædagoger, hjemmehjælpere og kritiske offentlige tjenester.

Vil Østergaard-Nielsen tage et moralsk standpunkt og forhindre, at byens skatteborgere står tilbage med regningen?