Biblioteksvagten.dk er lukket ned, men i Randers kan man stadig skrive til tankelæserne.

»Hej, jeg leder efter en bog, som jeg hørte på lydbånd som barn på de tyske motorveje i 90’erne. Jeg kan hverken huske titel eller forfatter. Eller ret meget af handlingen for den sags skyld …«

Emil Asani fra Randers Bibliotek havde ikke ret meget at gå efter, da han fik dette spørgsmål fra en borger.

»Nogle gange skal man næsten være tankelæser for at hjælpe borgerne med at finde frem til en læseoplevelse, der gjorde indtryk på dem for mange år siden. De kan måske kun huske farven på bogens forside og en ganske lille smule af handlingen. Men utroligt nok lykkes det ofte at finde frem til den rigtige bog, når vi har været på en opdagelsesrejse i hukommelsen sammen,« siger Emil Asani, der er informationsspecialist på Randers Bibliotek.

Tankelæser-hjælpen stopper ikke

Sammen med kollegerne Loke Daugbjerg Andersen, Birthe Hvid Iversen, Erik Luxhøj, Rikke Bødker og Susanne Brandt Nielsen har Emil Asani været med til at bemande biblioteksvagten.dk, der havde eksisteret i 24 år, før den blev lukket ned 1. december. Her kunne man få svar på alverdens spørgsmål med hjælp fra cirka 400 bibliotekarer fra over 50 biblioteker.

Men selvom biblioteksvagten.dk er lukket, mister borgerne i Randers Kommune ikke adgangen til ’tankelæserne’ fra Randers Bibliotek, skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

’Tankelæserne’ svarer nemlig stadig på spørgsmål om alt mellem universet og undergrunden, og de er kun en mail væk. Skriver man til hovedbiblioteket@randersbib.dk, så har man som oftest svar inden for den næstkommende hverdag.

»Vi finder svar på spørgsmål om alt fra orkesternoder til videnskabelige artikler om, hvordan stress påvirker cellestrukturen i hjernen. Jeg har også engang fundet frem til skolen, hvor Gummi Tarzan blev optaget, og på hvilket gadehjørne han fik buksevand. Og hvis vi ikke selv kan finde frem til svaret, så ved vi som regel, hvem der ved mere end os,« fortæller Loke Daugbjerg Andersen, prisbelønnet medlem af biblioteksvagten.dk i 2022.

Det er nok ikke tilfældigt, at en tredjedel af vinderne i det amerikanske Jeopardy er bibliotekarer. Og de lokale bibliotekarer i Randers er faktisk så dygtige til at svare på spørgsmål, at Randers Bibliotek er blevet udvalgt til at være ét af de fire biblioteker, der fremover bliver betalt for at hjælpe med at svare på de spørgsmål, der kommer ind via det nationale samarbejde bibliotek.dk.

sra