Rapport viser at jordskreddet ikke stopper med det samme. Ølst by kan være i fare. Samtidig vil Folketinget afsætte 250 millioner kroner for at afværge miljømæssige konsekvenser.

Folketinget afsætter 205 millioner kroner for at afværge miljømæssige konsekvenser ved jordskred ved virksomheden Nordic Waste, der arbejder med at rense forurenet jord, i Randers.

Det skriver DR, som er i besiddelse af et fortroligt notat, som tirsdag er stemt igennem i Finansudvalget.

Samtidig har Miljøstyrelsen sendt påbud i høring til Nordic Waste, som forventes at træffe ”nødvendige foranstaltninger” for at undgå miljøskade i forbindelse med jordskreddet samt stille finansiel sikkerhed.

“Miljøstyrelsen har afgivet en bindende udtalelse om, at der er tale om en overhængende fare for en miljøskade, og Randers Kommune har truffet afgørelse herom, hvorfor reglerne i miljøskadeloven skal tages i brug.”

“Heraf følger, at der skal udstedes påbud,” skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Høringsfristen for påbuddene udløber allerede onsdag, hvorefter Miljøstyrelsen kan træffe en endelig beslutning om at udstede påbuddene.

Pengene fra Folketinget skal ifølge DR række, hvis ikke virksomheden stiller med økonomisk sikkerhed, og de kan altså ses som en garanti.

41 millioner indtil nu

Det har været fremme, at Randers Kommune indtil 9. januar har brugt 41 millioner kroner på udgifter til håndtering af jordskreddet.

Virksomheden har tidligere hævdet, at den har brugt et ”betydeligt tocifret millionbeløb” på at forhindre jordskreddet i at brede sig, inden Randers Kommune overtog.

Nordic Waste bekræfter over for Ritzau, at virksomheden har modtaget materiale fra Miljøstyrelsen.

“Det kigger vi nu igennem, oplyser Nordic Waste,” der ikke har andre kommentarer.

Der er lange udsigter til, at det, der lige nu betegnes som en miljøkatastrofe, stopper.

Det kan således komme til at tage et til to år, før at jordskreddet ved Nordic Waste i Randers stopper.

Det viser en ny rapport udarbejdet af Cowi for Randers Kommune. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Rapporten viser også, at cirka tre millioner kubikmeter jord kan være i bevægelse hos Nordic Waste.

Først når mellem 0,7 og 1,5 millioner kubikmeter jord er løbet ud fra området, vil jordskreddet stoppe.

Rapporten er et billede på, at det, der lige nu foregår i Randers, er ”hinsides noget, vi har prøvet før”, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) til DR tirsdag aften.

“Rapporten viser også, at det ikke stopper lige med samme og heller ikke af sig selv. Derfor skal indsatsen fortsætte,” siger han til mediet.

Styre jordskreddet

Der er dog ikke kun dårlige nyheder i rapporten. Undersøgelsen viser også, at det er muligt at styre jordskreddet.

Jordskreddets hastighed er allerede faldet til et sted mellem 0,3 og 0,4 meter i timen. Det svarer til mellem 7,2 og 9,6 meter i døgnet.

Jordskreddet har stadig retning mod Alling Å. Det kan udvikle sig til en miljøkatastrofe, hvis den forurenede jord fra Nordic Waste når ud i åen, der udmunder i en gren af Randers Fjord.

Det viser sig også, at der er flere steder, der kan blive ramt, hvis ikke man fortsætter arbejdet ved skredet.

Der lægges op til, at der skal foretages en kontrolleret opfyldning, ”hvor bevægelsen kontrolleres løbende med gravemaskiner, dumpers og dosere”.

Det skal forhindre, at jordskreddet rammer Ølst By.

“Rapporten fortæller alvorligheden af situationen, der først handlede om at redde Alling Å, men på den længere bane også handler om, at vi skal holde jorden tilbage fra Ølst By. Det fortæller rapporten også, at vi kan lykkes med,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune i meddelelsen.

Tidligere tirsdag skrev DR, at Folketinget har afsat 205 millioner kroner for at afværge de miljømæssige konsekvenser ved jordskreddet.

Pengene fra Folketinget skal ifølge DR række, hvis ikke virksomheden stiller med økonomisk sikkerhed.

Samtidig har Miljøstyrelsen sendt påbud i høring til Nordic Waste.

Nordic Waste bekræfter over for Ritzau, at virksomheden har modtaget materiale fra Miljøstyrelsen.

“Det kigger vi nu igennem,” oplyser Nordic Waste, der ikke har yderligere kommentarer.

/ritzau/