Vådt sommervejr og svage valutakurser i Norge og Sverige har givet udfordringer for turistsæsonen 2023. Det betød færre overnatninger i Randers. Alligevel er Visit Aarhus fortrøstningsfuld.

Det er Aarhus og Silkeborg Kommune, der har den laveste tilbagegang i overnattende turister i 2023. Det vidner nye tal for kommercielle overnatninger om.

Tallene står i en pressemeddelelse fra VisitAarhus.

De første elleve måneder af 2023 har budt på næsten lige så mange overnatninger som samme periode i rekordåret 2022. Fra januar til og med november har hoteller, feriehuse, campingpladser og vandrehjem registreret over 4,5 millioner overnatninger. Det er godt fire procent færre end 2022, men mere end 11 procent flere end samme periode i 2019.

I Randers’ tilfælde er procentdelen dårligere end gennemsnittet, for her har 5,8 procent færre turister overnattet i Niels Ebbesens hjemby.

Det er Aarhus, der trækker tallet op, med kun 3,3 procents ændring mellem 2022 og 2023. Mens Silkeborg ‘kun’ har en tilbagegang på 1,3 procent.

Samlet set er antallet af danske gæster i 2023 gået tilbage med små seks procent i hele Visit Aarhus’ område.

Der er sket et fald på 5,8 procent fra 2022 til 2023 i antallet af turister der overnattede på de randrusianske hoteller. Visit Aarhus har udarbejdet en såkaldt gæstemonitor, der viser, hvor mange turister der overnattede i hver af otte kommuner, som den Aarhus-baserede turistorganisation har ansvaret for at tiltrække gæster til. Hjemmesiden hedder: www.visitaarhus.dk/corporate/analyser-tal


De udenlandske gæster er samlet set cirka på niveau med 2022, men der er store forskelle på nationaliteterne. Mens færre nordmænd og svenskere finder vej til Aarhus-regionen, ses en markant stigning i tyskere og hollændere.

»Vi er utroligt glade for de mange gæster, der har været på besøg i Aarhus-regionen. Det er især glædeligt, at stadig flere naboer fra syd sætter kursen mod vores destination og får øjnene op for de mange oplevelsesmuligheder i Aarhus-regionen. Vi arbejder for, at denne positive udvikling fortsætter i 2024, så vi kan byde endnu flere tyskere velkommen,« siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

Mens tyskerne valfarter til, så er der færre norske og svenske turister, der overnatter i Aarhus-regionen og i hele Danmark. Faldet skyldes blandt andet de meget svage valutaer, som er i de to nationer, i forhold til den danske krone. Derfor har mange af vores skandinaviske naboer en forestilling om, at det er blevet dyrt at rejse til Danmark.

Drivvådt sommervejr

Selvom 2023 samlet set blev et travlt turistår, så er der ingen tvivl om, at det meget våde og blæsende sommervejr gav udfordringer for nogle. For eksempel oplevede lystbådehavnene en nedgang i antallet af overnatninger.

Også for outdoor-virksomheder, der lever af at give mindeværdige oplevelser til gæsterne, har vejret drillet i år. For færre har lyst til at leje SUP-board, kano eller cykel, når der er udsigt til regn.

»Vi havde tilbagegang på 40-50 procent i antallet af kanoer, vi lejede ud i skolernes sommerferie. Og vi lever af hinanden langs Gudenåen, hvor mange lejer kanoerne ud, som så sejler rundt til campingpladserne. Men der kom næsten ingen sejlende til i sommerferien. Der var heldigvis flere besøgende end forventet på andre tidspunkter af året, hvor vejret var strålende, så der er på ingen måde krise,« siger Steen Pedersen, ejer af Bamsebo Camping og formand for DK-Camp.

At gæsternes feriemønstre har været præget af vejret, har man også kunne mærke hos Hjejleselskabet i Silkeborg, hvor gæsterne kan tage en sejltur på søerne. Her var regn- og gråvejr også skyld i, at mange turister blev på land.

»Vi kan se, at der var 30-40 procent færre gæster på vores rutesejladser i juli, som turisterne normalt flittigt bruger. Omvendt har vi hele året haft rigtigt mange gæster på både event- og selskabssejladser, så vi har haft et rigtigt flot år 2023,« siger Tommy Gubi Duelund, administrerende direktør i Hjejleselskabet.

Ud over de våde sommervejr og svage valutakurser, så tæller udfordringerne i 2023 også danskernes rejsevaner.

»Det er bekymrende, at færre danskere nu holder ferie i eget land, men i stedet rejser sydpå. Vi er i skarp konkurrence med udlandet, og det kommer til at kræve en ekstra indsats og investering i 2024, hvis danskerne skal holde ferien i Danmark,« siger Pia Lange Christensen.