Der var en speciel stemning på Mellerup Efterskole her i weekenden da Nørhald Kunstforening holdt fernisering i forbindelse med to kunstnere, der begge er fascineret af det arktiske.

Der var både taler, musik og gode forklaringer på, hvad der fascinerede de to kunstnere Hardy Brix og Julie Bach, der udstiller på efterskolen den kommende tid.

De fremmødte fandt en en verden af lys og stoflighed, der er opstået, efter at Hardy Brix og Julie Bachs kunstneriske universer mødes. Deres billeder, skulpturer og objekter er installeret i foyeren på Mellerup Efterskole.

Og begge kunstnere har en særlig forbindelse til det arktiske og en interesse for lys og stoflighed i deres værker, hvilket flere fremmødte kunne se ved selvsyn.

Julie Bach er optaget af rumlig form i bløde materialer. Som en visuel fortælling, hvor lag af minder og referencer gemmer sig. I udstillingen ”Transparente fortællinger” vises den tekstile installation ’Træk vejret helt ned i fødderne’, samt nye værker hvor materialet tarmskind indgår. Det er et materiale inspireret af Julies grønlandske rødder og rejser i landet, hvorfra også hendes arbejde med åndehuller som magiske passager stammer.

Hardy Brix’ mange rejser til det arktiske har blandt andet afstedkommet en nysgerrighed for at arbejde med isen rent fysisk. Ved at bruge isen i trykprocessen, involveres en af naturens iboende kræfter, nemlig iskrystallernes indre formsprog og forvandlingsevne, som påvirker alt, hvad de kommer i berøring med. Den arktiske proces opstår her på en mystisk og samtidig helt begribelig måde, hvor den gamle is udfolder sig som en ny fortælling på papiret.