HTX Tradium Randers eleverne skal dyste mod andre unge fra hele Danmark, når der 23. april afvikles finaler i Forum i København.

Fem elever fra HTX Tradium Randers er på flotteste vis udtaget til den store, nationale finale i København, hvor årets Unge Forsker 2024 skal kåres. Eleverne kvalificerede sig ved semifinalen for Region Midtjylland, hvor i alt 10 juniorprojekter og 10 seniorprojekter er gået videre til finalen.

De fem HTX Tradium Randers elever er fordelt på to projekter:

Lucas Madie og Mathias Hald, 19 og 18 år, er gået videre med deres projekt: System til dosering af piller.

Eleverne beskriver selv projektet således:

»I dette projekt har vi fremstillet en maskine til sortering af piller. Den er lavet for at gøre arbejdet nemmere for sygeplejersker og sosu-hjælpere, og dermed også mindske muligheden for menneskelige fejl i forhold til fejlmedicinering. Det har vi valgt at gøre, da det er et stort problem med fejlmedicinering i sundhedssektoren.«

Fagjuryen motiverer Mathias og Lucas’ finaleplads med ordene:

»Projektet berører et vigtigt problem i sundhedsvæsenet, hvor teknologi kan være en del af løsningen. Gruppen har vist stor faglighed i rapporten og udviser kompetencer inden for flere felter. I har haft en kritisk tilgang til begrænsninger og problemstillinger, men er kommet i mål med en flot prototype.«

Kira Sloth Brandbyge, Vicki Monberg Jensen, og Tisha Rodriguez er belønnet med en finaleplads med deres projekt: Ventilationssystem til tiny houses. Pressefoto

Også Kira Sloth Brandbyge, Vicki Monberg Jensen, og Tisha Rodriguez, 19, 18 og 19 år, er gået videre til finalen. Det sker med projektet: Ventilationssystem til tiny houses.

Eleverne beskriver selv projektet således:

»I dette projekt fokuserer vi på menneskets måde at leve og bo i fremtiden. Det voksende befolkningstal betyder, at populariteten af tiny houses stiger. Jo mindre plads, man lever på, jo vigtigere er det med ventilation. Derfor har vi udarbejdet et ventilationssystem bygget til at passe ind i fremtidige boligforhold.«

Fagjuryen motiverer de tre elevers finaleplads med ordene:

»I forhold til projektets størrelse, så er det et meget gennemført projekt. Overvejelserne i projektet er brede og på samme tid gennemtænkte. Problemstillingen er højaktuel i boligdomænet, da der kommer mindre og mindre boliger i fremtiden, især hvad angår kvadratmeterpris i storbyer. Den tekniske udførelse af produktet er velovervejet i forhold til projektet og hvilket problem det skal løses.«

Fagjuryen bedømmer generelt eleverne på deres idé, deres naturvidenskabelige arbejdsmetode og deres formidling.