Kian Johansen, redaktør Din Avis

Det store spørgsmål for de jordskredsramte borgere i Ølst og for alle de mennesker, der på et tidspunkt udsættes for en lignende stor krise, er følgende:

Hvor er kriseberedskabet? Hvem tager styringen? Hvem er klar til at tage ansvaret og få sat ting i gang?

Lige nu står Randers Kommune med en stor del af ansvaret og skal rydde op efter en klimakatastrofe. Det klarer man efter bedste evne.

LÆS: Kampen mod giftigt hvidt stads: Må vores børn leve i det?

Men at hjælpe borgerne i Ølst går knap så godt. De vil gerne beroliges. Og ønsker en sundhedsundersøgelse.

Men i en krise, der er så omfattende som lerskreddet ved en lerbakke fyldt med forurenet jord og giftige stoffer, så lander vi i Danmark mellem utallige styrelser, en region og Folketinget.

Ingen tager et samlet ansvar eller påtager sig rollen med at have det fulde overblik.

Lidt skræmmende, ikke?

Især fordi vi historisk set er tilbage til 80’ernes frygt for krig og katastrofe. Russernes invasion af Ukraine, russernes mulige planer om at fortsætte til andre europæiske lande og deres hang til at hacke og forstyrre andre landes infrastruktur samt en klimakrise, der påvirker vores vejrlig som aldrig før. Massive regnmængder, oversvømmelse og tørke kan være vores nye virkelighed.

Kort sagt, er Danmark klar til kriserne?

For vi er sårbare, når embedsfolk og politikere i bedste mening alle skal skubbe viden og e-mails rundt i månedsvis eller årevis, inden der langt om længe indtræffer den indløsende erkendelse og først handles, når det er for sent, selvom ethvert logisk tænkende menneske for længst havde gjort det selv, hvis de kunne.