Omkring 1.000 hjorte mister i løbet af maj måned livet i trafikken. En påkørsel kan få samme tragiske udfald for bilisten.

Maj måned er historisk set en af de farligste for hjorte, hvor omkring 30 mister livet dagligt efter at være blevet påkørt i trafikken.

Derfor bør man være ekstra opmærksom, når man kører ud på de veje som hjortene krydser, lyder rådet i en pressemeddelelse fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.

Sammenstød mellem biler og hjorte er både livsfarlige for dyr og mennesker.

Hvert år mister over 10.000 hjorte livet efter at være blevet påkørt i trafikken, og alene i maj måned sker det historisk set over 30 gange dagligt, hvilket gør måneden til en af de farligste på året i forhold til hjortepåkørsler.

Det viser tal fra Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Tre gode råd

1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så her er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjorte ofte er mindre påpasselige her.
2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter vejservice for at få hjælp.
3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen.

Kilde: Gjensidige

Vær opmærksom

Og selvom det ikke er muligt helt at undgå, at hjorte bliver ramt i trafikken i den kommende tid, så kan man selv tage sig nogle forholdsregler for at minimere risikoen for at ende i et sammenstød, lyder det fra Lene Rasmussen.

Her er det især vigtigt at være ekstra påpasselig, når dyrene er meget aktive.

»Det er en rigtig god idé at være særligt opmærksom, hvis man kører i områder med marker og skov i skumringstiden morgen og aften. Hold øje med lysende øjne i vejkanten, og hvis du længere fremme ser hjorte krydse vejen, er der stor risiko for, der kommer flere, ligesom man kan være opmærksom på skiltning langs vejene, der indikerer at der kan være hjorte i området,« siger hun.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Grafik: Dyrenes Beskyttelse

Farlige ulykker

Påkørslerne er alvorlige for såvel bilister som dyr, lyder det fra biologen.

»Det er voldsomt at påkøre et vildt dyr i trafikken, og det kan have alvorlige konsekvenser for både dyr og mennesker. Hvis dyret ikke omkommer i ulykken, kan det risikere at lide i lang tid som følge af sine skader,« har Peter Gravlund fra Dyrenes Beskyttelse tidligere udtalt.

I værste fald kan det også betyde døden for bilisten. I 2021 blev en mand dræbt efter at have ramt et rådyr.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Hvis uheldet er ude

Ring 1812 hvis dyret er såret – også selvom dyret er løbet væk
Bliv på stedet – hvis 1812 ved, hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp
Hold afstand, så dyret ikke stresses
Ring til Falck, hvis dyret er dødt

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

En af årsagerne til, at der sker en stigning i sammenstød i maj måned skal findes i, at en del lam forlader sine forældre i denne periode, og at de for første gang skal bevæge sig alene rundt.

Den store risiko for at ende i et sammenstød med hjorte i trafikken kan også aflæses i en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.

Her svarer knap hver femte, at de har oplevet at påkøre et vildt dyr, mens et lignende antal adspurgte har oplevet at være tæt på at ende i en kollision.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

I de tilfælde er det vigtigt, at man ikke går i panik, så en påkørsel ender med at føre til større ulykker, lyder rådet fra Lene Rasmussen.

»Forsøg så vidt muligt at bremse ned, og undgå samtidig at foretage en undvigemanøvre, da det kan føre til sammenstød med andre biler, eller at du støder ind i træer eller autoværn,« siger hun.

jro