Mange børn vil som udgangspunkt gerne cykle selv, men forældrene ser det som risikofyldt.

Lad dog dit barn cykle.

Sådan lyder overskriften på en ny kampagne, der rulles ud på de sociale medier målrettet forældre til børn og unge i Randers Kommune. Kampagnen skal inspirere forældre til at lade deres børn cykle til skole og sætter fokus på, hvordan forældres bekymringer og undskyldninger vokser sig store i børnenes hoveder og kan påvirke deres transportvaner negativt, skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

»Forældre spiller en vigtig rolle i at fremme sunde transportvaner hos deres børn. Vores kampagne ’Lad dog dit barn cykle’ skal hjælpe forældre med at overvinde deres bekymringer og se fordelene ved cykling,« siger Frank Nørgaard (DF), der er formand for miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Vi er helt opmærksomme på, at familier i byer uden gode stiforbindelser har andre udfordringer, så denne kampagne er primært til forældre til de børn, der kan transportere sig på en cykelsti eller via trafiksikre veje. Ved at lade børnene cykle til skole, giver vi dem ikke kun en sund transportvane, men også en følelse af selvstændighed og selvtillid. Det er en investering i deres fremtid.«

Forældrenes rolle

Kampagnen bygger på indsigter fra en antropologisk undersøgelse foretaget af Cowi blandt forældre og børn i de tre deltagende kommuner: Randers, Egedal og Aabenraa.

Forældre spiller en afgørende rolle i at skabe en sikker og tryg trafikkultur. Kampagnen vil derfor arbejde med at nedbryde de fortællinger, som skaber frygt og erstatte bekymringer med positive historier om cykling. Gennem minder om deres egne gode oplevelser med at cykle til skole som børn, kan forældre styrke deres børns selvtillid og tryghed ved selvtransport.

Kampagnen er allerede i gang på sociale medier og fortsætter efter sommerferien.