Ølst-borgerne skal have kontanter i hånden, et medborgerhus og en pengeplan der rækker langt frem.

De berørte naboer og områder omkring Ølst, som har lidt under jordskreddet ved Nordic Waste, har nu fået økonomisk støtte.

En donation på 50 millioner kroner skal overføres til en støtteforening i Ølst, der nu skal stiftes. Det sker forhåbentlig før sommerferien, lyder det fra Ølst Borgerforenings formand, Jan Kristian Jensen.

Pengene kommer fra USTC-koncernen, som milliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer står bag. Deres firma var aktionærer i det nu konkursramte firma Nordic Waste, der stod bag aflæsning af tonsvis af stærkt forurenet og lettere forurenet jord på lerbakken i Ølst.

Kontanter og medborgerhus

Når støtteforeningen er stiftet, skal foreningen og dermed borgerne i Ølst afgøre, hvordan pengene skal bruges.

»Der kommer nogle bindinger på, og det har vi egentlig selv bedt om. Det skal gøres ordentligt, og det skal gøres solidarisk og demokratisk. Vi skal have en revisor på, så vi ikke gør noget uklogt,« siger Jan Kristian Jensen.

I første omgang er håbet, at hver landsbybeboer kan få et kontant beløb udbetalt, så man enten kan renovere sin bolig eller sikre sin egen økonomi.

»Men der er jo en masse forarbejde, før det sker. Vi sidder alle sammen i forskellige situationer. Nogen er på arbejdsmarkedet. Nogen er pensionister. Nogle er måske på overførselsindkomst. Så det er jo ikke noget, man bare lige gør. Det bliver en lang proces.«

Dernæst er drømmen at etablere et medborgerhus i landsbyen, der kan samle landsbybeboerne.

Og sidst, men ikke mindst, er planen, at en stor andel af pengene skal investeres, så de giver et årligt afkast mange år frem i tiden. En investeringsplan ville betyde, at der hvert år ville være penge i overskud til at forsøde Ølst-borgernes liv.

Gøre Ølst attraktiv

»Det hele kan være med til at gøre Ølst attraktiv på den lange bane. Vi håber, det kan hæve huspriserne igen. Og gøre det attraktivt at bruge Ølst igen. Vi skal gøre det godt for borgerne og holde sammen på samfundet. Det er det, det går ud på,« siger Jan Kristian Jensen, der var en af flere borgere fra Ølst, der var involveret i forhandlingerne med USTC.

»Det glædelige ved den proces var, at USTC overhovedet ikke ville lægge bindinger på, hvordan vi måtte bruge pengene. Og de var gode til at rådgive os om, hvordan vi skal gribe det hele an,« siger han.

En stiftende generalforsamling for støtteforeningen vil snart blive indkaldt, og derfra vil bestyrelsen forberede arbejdet med at frigive midlerne. Arbejdet med etableringen af en klimafond fortsætter parallelt.

Topchefens ønske for Ølst

I et LinkedIn-opslag skriver topchef i USTC, Nina Østergaard Borris, blandt andet følgende:

»Det har gjort et stort indtryk på mig, at denne uforudsete hændelse har haft så store konsekvenser for borgerne i Ølst. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi kan være med til at gøre en reel forskel for de mennesker, som vi har haft en åben og tillidsfuld dialog med. Især de sidste par måneder har vi været i tæt dialog med Ølst Borgerforening, og vi har sammen fundet en model for, hvordan USTC kan donere de 50 millioner kroner. Donationen sker til en nyoprettet støtteforening under Ølst Borgerforening. Det er så selvsamme forening, som vil beslutte, hvordan midlerne gør størst gavn for Ølsts fremtid. Jeg håber, at donationen kan afhjælpe borgernes svære situation her og nu, men det er også mit håb, at den kan forskønne byen til glæde ude i fremtiden.«