Nu kommer Dyrenes Beskyttelse med en klar opfordring.

AF ANDERS MICHAELSEN

»Så hentede vi igen et pindsvin, der var blevet fanget i en rottefælde.«

Sådan indleder Anette Kjeldsen, kredsformand for Dyrenes Beskyttelse i Aarhus et Facebook-opslag, der har fået flere delinger, efter en kollega igen har måttet komme et uheldigt dyr med pigge til undsætning i det østjyske.

Denne gang var det i Randers, man måtte rykke ud til.

»Det stakkels pindsvin sad fast i rottefælden i en hæk, det havde formentligt siddet i fælden i nogle dage – pindsvinet var nemlig helt fladt på den ene side. Det ene ben var drejet bagud, og der var sår på foden,« skriver hun.

Pindsvinet blev reddet fri fra fælden og straks kørt ind til Dyrenes Beskyttelse i Tranbjerg og vildtplejer Dorthe Madsen.

Knuste ben

»Lige præcis den uge modtog jeg på tre dage tre pindsvin, der var endt i en rottefælde. To af dem var heldige og overlevede, den tredje klarede det ikke, der var benene simpelthen knust,« siger Dorthe Madsen.

Uden forben, som er dem, pindsvinene oftest kommer til skade med i de såkaldte klap – eller smækfælder, så kan de små dyr ikke overleve ude i naturen, og så kan man være nødt til at aflive dem.

Pindsvinet på billederne i Facebook-opslaget, formoder man, har været fanget i fælden i flere dage, men den klarede alligevel skærene efter et par ugers pleje hos Dorthe Madsen og Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Pindsvinet blev fundet i Randers og har formentligt siddet fast i fælden i nogle dage. Foto: Dyrenes Beskyttelse Aarhus

»Når de kommer i klemme på den måde, som ham her gjorde (pindsvinet på billederne, red.) så er det rigtig slemt. For den har jo rendt rundt med fælden på benet, og fået drejet benet på sådan en måde, at den nærmest har fået forstrakt ledbåndet. Tit og ofte opstår der også det, der hedder nekrose. Hvilket betyder, at blodtilførslen bliver så afbrudt, at vævet dør – og så tager det endnu længere tid for dem at hele ordentligt igen. Og det var tilfældet med ham her,« siger Dorthe Madsen.

Blodigt mørketal

Sidste år fik man hos Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 24 anmeldelser på landsplan om pindsvin, der var fanget i en rottefælde. I år har man indtil videre fået otte anmeldelser. Men uddannet biolog for dyreværnsforeningen Peter Gravlund påpeger samtidig, at der også er et større mørketal.

»Det er jo også kun dem, hvor folk ringer til os, som vi noterer. For hvis pindsvinene er døde, når folk finder dem, så ringer de jo ikke nogen steder hen,« siger han.

Derudover er det ikke kun pindsvin, der ender i rottefælderne. Også hare- og kattekillinger samt mindre fugle kommer til skade i fælderne, fortæller Peter Gravlund.

Og det er på trods af, at Miljøstyrelsen anbefaler, at man skærmer rottefælderne af, så andre dyr ikke kan havne i dem. Derudover fremgår det også af dyrevelfærdsloven, at dyr skal »beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varige men og væsentlig ulempe«.

»Sidste år fik vi en anmeldelse hver 14. dag om pindsvin i fælder, det synes vi er et problem. For når deres ben sidder fast, så kan de jo gå rundt med den fælde i længere tid, og så dør de en lang og pinefuld død af sult og tørst – eller der går forrådnelse eller maddiker i sårene – og det er en rigtig grum død,« siger biolog Peter Gravlund.

FAKTA: Undgå at fange andre dyr end rotter i rottefælden

Niels Hesthaven Sørensen, rottekonsulent hos Miljøstyrelsen:

– Noget af det væsentligste er, at man skærmer sin fælder til og sørger for, at det kun er rotter eller dyr, der er mindre end en rotte, der har adgang til fælden. Indgangen til fælden kan være på fem-seks centimeter. Man kan lave de her kasser, som man sætter over fælden selv, men man kan også købe dem på nettet og i byggemarkeder. Skal man finde afskærmningen på nettet, skal man typisk søge på ‘foderstationer’ eller rottekasser’.
– Man kan også bruge en anden lokkemad i fælden for at undgå, at eksempelvis pindsvin går i fælderne. Pindsvin spiser biller, insekter og andet kød – så hvis man lægger kornprodukter eller andet, for eksempel en mandel, som ikke lugter af kød, så undgår man, at det er lokkemaden, der tiltrækker pindsvin.
– Man kan hæve kassen med fælden cirka 10 centimeter, for så er fælderne heller ikke højere oppe, end at rotter og mus kan gå i dem samtidig med, at de andre små dyr kan passere under fælden.

Og problematikken bliver ikke mindre aktuel, idet danskerne de senere år i højere grad dropper giften og går over til smækfælderne i rottebekæmpelsen, det viser udviklingen ifølge tal fra Miljøstyrelsen.

Skal afskærmes

Hos Dyrenes Beskyttelses opfordrer man derfor nu til, at alle afskærmer fælderne forsvarligt, så pindsvin og andre dyr ikke ender i fælderne.

»Selvom det er det firma, der har sat fælderne op, som umiddelbart har ansvaret, så kan man jo godt hjælpe med at holde dem lidt i ørene og sørge for, at det bliver gjort forsvarligt,« siger Peter Gravlund fra Dyrenes Beskyttelse.

Spørger man rottekonsulent hos Miljøstyrelsen, Niels Hesthaven Sørensen, er han dog mere af den opfattelse, at det er de private brugere af fælder, som ikke er opmærksomme på at afskærme dem, så andre dyr end rotter ikke havner i dem.

»Alle der arbejder professionelt med de her ting har været på kursus, og skal have en autorisation for at lave erhvervsmæssig rottebekæmpelse, og der lærer de alle de her ting. Så jeg tror primært, det er de private, der glemmer at afskærme fælderne – sandsynligvis også, fordi der ikke ligger nogen indlægssedler eller andet i forbindelse med, at man køber de her fælder eller ikke får dem læst,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Ved en optælling i august 2023 kom Verdensnaturfonden i Danmark frem til, at der mindst er 25.000 pindsvin i Danmark. Foto: Dyrenes Beskyttelse Aarhus

Mindre hul

En af de måder man kan afskærme en rottefælde på, så pindsvin eksempelvis ikke går ind i dem, er at placere en større kasse ude over rottefælden med et mindre indgangshul end det, der er i selve rottefælden.

Niels Hesthaven Sørensen foreslår et indgangshul på fem-seks centimeter i diameter. Og ifølge Miljøstyrelsen kan en rotte endda komme igennem huller helt ned på størrelse med en to-krone, og med den slags mindre indgangsveje vil pindsvinet have mere end svært ved at komme i fælden.

»Og så kan man også sætte fælderne op steder, hvor der ikke er så stor chance for, at der er færdes pindsvin, men hvor rotterne kommer. Det kunne være i kælderskakte eller i skure,« siger Peter Gravlund fra Dyrenes Beskyttelse.

Derudover kan man også hæve fælderne i 10-40 centimeters højde, på den måde går et pindsvin ikke lige umiddelbart i fælden.