I dag, mandag 19. november, skal Miljø- og Teknikudvalget tage stilling til, om der kan etableres et regnvandsbassin nederst på Østervold. Bassinet skal indgå til et rekreativt miljø og indgå i en regnvandskanal på Østervold

Det fremgår af klimatilpasningsplanen, at Randers Midtby er i risiko for skadevoldende oversvømmelser under kraftig regn. På baggrund af forundersøgelsen af Byen til Vandet er der udarbejdet en overordnet strategi for den fremtidige klimatilpasning i Randers midtby. Strategien handler grundlæggende om at håndtere regnvand på veje og i byens rum i stedet for under jorden i rør. Denne fremgangsmåde kan både løse de kapacitetsproblemer, der allerede i dag er i kloaknettet i middelalderbyen, og samtidig forberede byen på mere nedbør i fremtiden.
At gennemføre klimatilpasningen af Randers Midtby bliver et omfattende og ambitiøst projekt. Det er forvaltningen og Vandmiljø Randers’ vurdering, at projektet skal gennemføres etapevist over de kommende årtier. Processen vil hænge tæt sammen med både Byen til Vandet og indsatsen omkring udvikling af Randers Midtby.

Vandmiljø Randers ønsker nu at påbegynde arbejdet med at realisere første etape af det ambitiøse projekt i form af et bassin på den nederste del af Østervold. Samtidig ønsker Vandmiljø Randers i samarbejde med forvaltningen at arbejde videre med at etablere et antal demonstrationsprojekter i Randers Midtby, der kan vise, hvordan regnvand i fremtiden skal løbe på overfladen.

Forvaltningen og Vandmiljø Randers foreslår endvidere, at der etableres et antal demonstrationsanlæg, der tester forskellige metoder til vandhåndtering på terræn i Randers midtby. Demonstrationsprojekterne skal sikre erfaringsopbygning internt såvel som eksternt, danne grobund for aktiv interessentinddragelse og er i øvrigt direkte forenelige med den strategiske udvikling af Randers midtby igangsat i foråret 2018.

Det færdige projekt regner man med løber op i knap 68 millioner kroner, som afholdes af Vandmiljø Randers.