I Aktivt Fællesskab, som er et aktivitetstilbud for yngre demensramte borgere i Randers Kommune, har man haft stor succes med en besøgshund. Golden Retrieveren Charlie er med, hver gang man mødes, og det har haft en positiv effekt på brugerne
 
I 2012 startede man i Randers op med TrygFondens Besøgshunde-ordning, som er et korps af frivillige hundeejere og deres hunde, som besøger demente på plejecentre. Susanne Drotner, social- og sundhedsassistent i Randers Kommune, har været med fra begyndelsen med sin gamle hund Baune. Nu har Randers Kommune selv videreført idéen til Aktivt Fællesskab, som er et aktivitetstilbud for yngre demensramte borgere i Randers Kommune, hvor man mødes to gange om ugen og har fokus på motion og fællesskab for brugerne. Det er her, Susanne Drotner arbejder, så det lå lige til højrebenet, at hun kunne tage sin nye besøgshund, golden retrieveren Charlie, med til møderne, og det var så stor en succes blandt brugerne, at Charlie nu er fast besøgshund i Aktivt Fællesskab.
 
Skaber glæde
Charlie er godkendt besøgshund for demente. TrygFondens godkendelse af en hund kræver blandt andet, at den har et godt sind og ikke reagerer negativt på fysisk kontakt.
“Jeg føler mig meget privilegeret over at blive spurgt, om jeg ville tage min hund med på arbejde i Aktivt Fællesskab,” siger Susanne Drotner, som stadig er tilknyttet TrygFondens frivillige besøgshunde-ordning og tager ud til ældre demente med Charlie i sin fritid. Hun fortsætter:
“Dyr kan så meget mere, end vi tror, og det er fantastisk, hvis vi kan være foregangsmænd på det her område. Sammen med min hund er jeg i Aktivt Fællesskab med til at give deltagerne motion, glæde, livskvalitet og fællesskab i dagligdagen. Og det betyder meget.”
Charlie skaber stor glæde blandt brugerne. Hvis han en sjælden gang ikke er med, spørger de til ham, og de husker ham, hvilket er meget vigtigt.
“Vi prøver ofte nye og forskellige tiltag for at få så mange brugere med som muligt i Aktivt Fællesskab, og det har vist sig at være en succes at have Charlie her på stedet,” fortæller socialpædagog og medlem af demenskorpset Christina Blomkvist Nielsen.
 
En fantastisk indvirkning på demens
Vibeke Jensen på 55 år har virkelig grund til at holde af Charlie – det er nemlig ham, der har fået hende ud blandt andre mennesker igen. Hun har alzheimers demens og har tendens til at isolere sig.
”Jeg besøgte Vibeke tre gange for at skabe en relation til hende, og jeg ville gerne have hende med i Aktivt Fællesskab. Det lykkedes dog ikke i første omgang,” fortæller Christina Blomkvist Nielsen.
”Jeg spurgte hende så, om hun ville have besøg af min kollega Susanne og hendes hunde, og det blev starten på en rigtig succeshistorie,” smiler Christina Blomkvist Nielsen.
Susanne Drotner besøgte Vibeke Jensen første gang i foråret 2015, og med sig havde hun sine to golden retrievere Charlie og Baune,.
”Hundene har en helt fantastisk indvirkning på demente. De stiller hverken spørgsmål eller krav, og de kan aflæse humøret hos mennesker omkring dem,” fortæller Susanne Drotner. Vibeke takkede ja til en gåtur med Susanne og hundene, og Vibeke begyndte efterhånden at blive tryg og åbne sig op. Efter nogle gåture spurgte Susanne igen, om Vibeke ville være med til at drikke en kop kaffe med de andre i Aktivt Fællesskab. Det ville hun gerne – hvis Charlie tog med.
Christina Blomkvist Nielsen kan næsten ikke kende den Vibeke, hun mødte, før Charlie kom ind i billedet.
”Hun var indelukket og nervøs, og hun kunne ikke huske mig fra gang til gang. Nu er hun glad og tryg, og hun tager sågar initiativ til at snakke med nye besøgende. Hun er også begyndt at komme herud, selvom Charlie og Susanne ikke kommer og henter hende hver gang, og det er en meget stor forandring,” fortæller Christina Blomkvist Nielsen.
Christina mener, at Vibeke er et godt eksempel på, at man skal tænke ud af boksen, når man vil motivere demente til at deltage i et fællesskab.