Forvaltningen i Randers Kommune har netop fremlagt budgetforslaget for 2016-2019 for Randers byråd. Budgetforslaget viser, at der er balance i 2016. Samtidigt lægges der dog op til, at der fra 2017 bliver indført et omprioriteringsbidrag for at imødegå de reduktioner af kommunens statstilskud, som følger af den aftale som blev indgået i juli mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi
 
Aftalen mellem regeringen og KL ændrer markant på de økonomiske rammevilkår for kommunens budgetlægning. For Randers Kommune betyder det, at der fra 2017 og frem er udsigt til stigende ubalance i kommunens økonomi.
Ubalancen skyldes primært, at regeringen har tilkendegivet, at den frem til 2019 vil arbejde for en årlig reduktion af kommunernes serviceudgifter med henblik på omprioritering (kaldet et omprioriterings-bidrag). Det medfører, at Randers Kommunes indtægter fra statstilskud bliver reduceret med mere end 240 millioner i årene 2017-2019.
Om kommunerne får nogle af pengene fra omprioriteringsbidraget tilbage i forbindelse med de kommende års finanslove er endnu meget usikkert. Og sandsynligvis vil eventuelle tilbageførsler være øremærket til konkrete formål.
Forvaltningen har på den baggrund fremlagt et budgetforslag, der forudsætter, at der i Randers Kommune bliver lavet et omprioriteringsbidrag, som svarer til reduktionen i statstilskuddet. Det beløber sig til cirka 40 millioner i 2017 stigende til cirka 120 millioner kroner i 2019.
 
Rettidig omhu
”Kommunernes økonomiske rammer er markant ændret, og regeringen har sendt et meget klart signal om omprioritering indenfor den offentlige sektor. En omprioritering som vi må forvente slår igennem på kommunernes bundlinje fra 2017 og frem. Derfor handler det om, at vi forbereder os på de kommende år, og at vi skaber rum for at nå vores politiske målsætninger. Det handler i høj grad om rettidig omhu,” siger Claus Omann Jensen, borgmester i Randers Kommune
”Grundlaget for 2016 ser fornuftigt ud, men vi bliver nødt til at reagere på den ændrede økonomiske virkelighed, som vi ser ud til at stå overfor i 2017. Metoden og hvor hurtigt det skal gå, bliver en del af de politiske drøftelser, vi nu skal i gang med. Jeg vil også for 2016-19 lægge vægt på at lave en bred budgetaftale, som lever op til byrådets egne politiske målsætninger, og som dermed kan være med til at sikre fortsat vækst og udvikling i kommunen, ” siger Claus Omann Jensen.
Randers byråd blev torsdag den 27. august præsenteret for de økonomiske forudsætninger for budget 2016-19, og budgetforslag 2016-2019 er nu sendt i høring frem til 10. september.
Budgetforslaget er tilgængeligt på kommunens hjemmeside.