Godt 2000 børn i Randers og Silkeborg er blevet udnævnt til affaldsdetektiver i forbindelse med kampagnen Skraldiaden. Detektiverne samler affald, lære at sortere og genbruge affald samt laver musikinstrumenter, tøj og brugskunst ud af affald. Skraldiaden slutter med et skraldeshow, hvor affaldsdetektiverne møder hinanden og ser de forskellige skraldeprodukter. Børnene bliver ført ind til showet for fuld musik og får selv lov til at lave musik på deres skraldeinstrumenter. Formålet med kampagnen er at give børnene gode skralde- og genbrugsvaner
 
Skraldiaden er en affaldskampagne for børn fra fem-otte år i børnehaver og i indskolingen. Det er vore børn, der arver de store affaldsmængder, som det moderne samfund skaber. De færreste tænker på, at vi er et af de lande i verden, der forbruger og producerer mest affald pr. indbygger. Skraldiaden lærer børnene at affald er en ressource.
“Man smider ikke noget væk, der kan bruges til noget,” siger Reno, der er kampagnens hovedfigur, og fortsætter:
“Men affald flyder over det hele i skoven og grøftekanter, hvor kommer det så fra?” spøger Reno affaldsdetektiverne om.
Skraldiaden er udviklet af KampagneKompagniet. I år deltager syv kommuner – Randers og Silkeborg deltager som de to eneste kommuner i Østjylland.
Inden opstarten på Skraldiaden, har kommunerne modtaget undervisningsmaterialer til alle børnene der deltager i kampagnen. Det er bl.a. bøger, der fortæller historien om Reno og pixibøger om Reno og Dyret, som alle børn får med hjem. Pædagoger og lærere modtager materialet “Skraldiade inspirationer”, så de er godt klædt på til at få succes med Skraldiaden i deres skole eller institution. Under hele kampagnen skriver Reno breve til børnene, hvor han opfordrer dem til at hjælpe med at opklare mysteriet om, hvor affaldet kommer fra. Han gør børnene til sine Affaldsdetektiver. Finder de noget affald i skoven eller byen, så kan de tage et billede og lægge det ind på Renos hjemmeside skraldiade.dk. Så kører han nok ud og henter det på sin tur i Skraldemobilen.
 
Det store skraldiade show
Reno inviterer børnene til sit store Skraldiadeshow. I Randers foregår det mandag 28. september i Ridehuset på Værket.
Her vil børnene møde alle de andre affaldsdetektiver, der har lavet kostumer, musik instrumenter og andre sjove ting af affald. Børnene bliver ført ind til showet for fuld musik af Renos musikere. Her får de lov til at lave musik med deres skraldeinstrumenter, inden musicalen “Renos rene skov” starter. Forestillingen varer 40 minutter og i pausen efter forestillingen, får børnene en juice brik. Bagefter tjekker Reno, om det er rigtige affaldsdetektiver, han har mødt.
Det er det helt sikkert, for de østjyske børn har ryddet rigtigt pænt op. Alle juicebrikker ligger i skraldespanden. Børnene vil herefter modtage et detektivbevis og et -badge, der viser, at både Randers og Silkeborg har fået en masse Affaldsdetektiver. Men det slutter ikke her, for som Reno siger: ”En gang Affaldsdetektiv – altid Affaldsdetektiv.”