Fem lærlinge fra Tradium i Randers har kvalificeret sig til finalen i DM i Skills – Danmarksmesterskabet i håndværksfag – som finder sted 4.- 6. februar i Fredericia. Vi har mødt de unge til en snak om den prestigefyldte konkurrence
 
“Jeg er ikke typen, der bliver nervøs. Jeg tager det stille og roligt. Men det bliver da spændende at komme med til DM i Skills. Så må vi se, hvad der sker”, siger mekanikerlærling Sander Kristensen, 20, der er i lære hos Pedersen og Nielsen i Randers.
Sammen med fire andre Tradium-elever; en klejnsmed, en elektriker og to frisører; er Sander Kristensen i fuld gang med forberedelserne op til DM i Skills, der finder sted i Fredericia, Messe C fra torsdag 4. februar til lørdag 6. februar.
 
Træning, træning, træning
“Jeg er på hovedforløb måneden op til DM i Skills, hvilket ikke kunne passe bedre. Der skal jeg i samarbejde med min koordinator, Erwin Faijaars, træne op til Skills ud over hovedforløbets pensum. Det involverer en masse ekstra opgaver og nok også et par sene aftener. Jeg ser frem til træningen og forventer at få meget ud af det”, siger Sander Kristensen, der altid har haft benzin i blodet.
“Jeg har et billede fra jeg var to år gammel. Jeg sidder med en lille sten i hånden ud for vores daværende bils hjul. Jeg kan lige så tydeligt huske, at jeg var helt overbevist om, at jeg tunede bilen, så den blev til en racerbil, hvis jeg slog på hjulboltene med stenen”.
 
Drømmer om Canada
For smedelærling Johan Harlev fra Værum Stålindustri foregår træningen op til DM i Skills på jobbet.
“Jeg arbejder som jeg plejer, og det har jo virket indtil videre Jeg får lov til at prøve det meste ude på job”, siger Johan, der ser frem til den prestigefyldte konkurrence.
“Jeg glæder mig til at opleve atmosfæren og stemningen i Fredericia og prøve kræfter mod de andre smede. Jeg elsker at kunne tage nogle stykker stål og bygge en ting helt fra bunden”, siger Johan Harlev, der drømmer om en dag at starte sin egen virksomhed.
“Ja, eller rejse til Canada og svejse olie- og gasledninger”.
Også elektrikerlærling Peter Nielsen fra Kirchheiner EL-teknik i Tønder ser frem til DM i Skills:
“Jeg glæder mig til at komme ned og blive udfordret på mit håndværk og få den oplevelse med i bagagen”.
Efter endt uddannelse drømmer Peter Nielsen også om at komme til udlandet:
“Jeg tror, at jeg enten vil læse videre eller blive rejsemontør for at komme ud og opleve noget”.
 
Glæder sig til det hele
For frisøreleverne Ditte Dahm Jensen, Klippoteket i Thorsø, og Sofie Kaldahl, Klip o Kjær er deltagelse i konkurrencer ikke nyt. De har begge deltaget i frisørmesterskaber, som Tradium er med i.
“Da jeg fik 3.pladsen til Randersmesterskaberne i bombage, begyndte jeg at tro på mig selv, og jeg ville rigtig gerne nå min drøm, som var at deltage i DM i Skills. Nu står jeg her, og jeg glæder mig til det hele”, siger Sofie og fortsætter:
“Jeg træner én gang om ugen på skolen sammen med Ditte (den anden deltager i Skills-finalen, red.). Ellers træner jeg i salonen, så meget jeg kan”.
Sofie Kaldahl drømmer om at få sin egen salon engang.
“Men hvornår ved jeg ikke. Jeg kunne måske også godt tænke mig at læse videre og bygge mere på uddannelsen”. 
Sofies makker til DM i Skills, Ditte Dahm Jensen, elev hos Klippoteket i Thorsø, glæder sig til at vise sit håndværk frem til de besøgende.
“Frisørfaget er et håndværksfag, der kræver stor koncentration. Det glæder jeg mig til at vise frem”, siger Ditte, der lige siden hun var lille gerne har villet være frisør.
“Jeg har altid fundet faget interessant og specielt den kreative del. Jeg går med nogle tanker om at begynde på make-up artist uddannelsen og finde et fedt job, hvor jeg stadig har frisørfaget med mig”, fortæller frisørelev Ditte Dahm Jensen.