Energiforbruget på landets ca. 5000 vareengroslagre er unødvendigt stort, fordi mange af engroslagrene ikke er energioptimerede med moderne energiløsninger. Derfor lancerer Energistyrelsens Energisparesekretariat nu en kampagne, som skal få engroslagrene til at sætte energirenoveringer på dagsordenen, så energiforbruget, CO2-forureningen og energiregningen kan nedbringes. Kampagnen løber af stablen i april/maj måned og afsluttes inden sommerferien
 
I de kommende uger får den energiansvarlige på mange af Randers Kommunes engroslagre en opringning i forbindelse med en kampagne, som Energisparesekretariatet kører.
”Engroslagrene vil blive kontaktet med et suverænt godt og gratis tilbud om at få hjælp til at komme hurtigt i gang med energibesparelserne,” fortæller Christina Burgos Nittegaard, der er specialkonsulent i Energisparesekretariatet. Tilbuddet går ud på at få besøg af en rådgiver, som er specialist eller leverandør af energiløsninger inden for præcis det område, hvor Energisparesekretariatets analyser viser, at engroslagrene kan spare strøm eller varme og dermed penge.
 
Penge og energi at spare ved at gå fra tanke til handling
Tilbuddet om et gratis besøg til lagrene i Randers Kommune er en del af en kampagne, som skal udnytte, at engroslagrene har et besparelsespotentiale på varmeforbruget på 30-45 procent, mens engroslagrene typisk kan spare mellem 6 og 11 procent på elforbruget. Det viser en stor analyse som COWI har gennemført for Energistyrelsens Energisparesekretariat.
Selv nemme energiforbedringer kan nemlig give besparelser med en kort tilbagebetalingstid på under 24 måneder. Det kan for eksempel ofte ske ved at skifte til hurtigporte, så varmen ikke forsvinder, udskiftning af gamle lysstofrør til LED, bevægelsessensorer, udskiftning til strålevarme eller anvendelse af overskudsvarme fra nedkølingen. Kampagnen skal målrettet og konkret bidrage til at nedbryde den første barriere for handling gennem direkte kontakt mellem den energiansvarlige på lagrene og den relevante rådgiver og leverandør af løsninger.
”Engroslagrene bliver tilbudt et gratis møde med lokale aktører for at give de energiansvarlige på engroslagrene ny inspiration til at få gjort noget konkret ved energispildet,” afslutter Christina Burgos Nittegaard.