Anyklubben i Randers tilbyder mere end 20 aktiviteter for ældre i Randers, og nu udvider de med endnu et tilbud – nemlig en samtalecafé, hvor man kan møde op, få en kop kaffe og en god snak med ligesindede. Caféen bliver oprettet i et samarbejde med Randers Kommune
 
I Randers Kommune er der fokus på velfærd og trivsel for borgere i den tredje alder. I den forbindelse samarbejder kommunens aktivitetsmedarbejdere i område Vest med Anyklubben om et nyt tiltag i form af en samtalecafé, der vil være et tilbud til alle pensionister.
“Vi håber, at samtalecafeen vil blive til glæde og et plus for de ældre, der sidder derhjemme og ikke lige har en hobby at gå op i. Det er jo ikke alle, som vil strikke, save i træ, smede i jern eller deltage i nogle af de mere end 20 aktiviteter klubben eller de andre klubber i byen kan byde på,” konstaterer formand for Anyklubben, Poul Rasmussen.
I samtalecafeen kan man mødes med ligesindede, sidde og snakke, få en kop kaffe og eventuelt danne nye bekendtskaber, som rækker ud over samværet i samtalecafeen, og som måske kan være med til at give den enkelte ældre borger et rigere liv. Deltagerne vil komme til at sidde sammen omkring små borde.
 
Fællesskab er godt for helbredet
Bestyrelsen i Anyklubben udarbejder i samarbejde med Anne Scamuzzi og Inge Schultz-Knudsen, aktivitetsmedarbejderne i område Vest, konceptet for, hvordan man kan bruge en samtalecafé.
“Mange ældre savner det at snakke med andre om dagligdags ting eller det, man hører i tv. I samtalecafeen kan vi tilbyde nærvær og tid til nysgerrige samtaler. Vi har nogle ideer til, hvordan man kan hjælpe en samtale i gang, hvis ikke det går af sig selv. Det er et godt tilbud for dem, der synes, hverdagen er blevet for stille. Mange undersøgelser viser, at det at være en del af et socialt fællesskab, er godt for vores helbred,” siger aktivitetsmedarbejder Inge Schultz-Knudsen.
Ideen til tilbuddet er blandt andet hentet fra møder om omsorg for ældre, der blev afholdt i efteråret 2015. Møderne var arrangeret af bl.a. Frivilligværket, og aktivitetsmedarbejderne havde også et arrangement, hvor ældre, der havde mistet ægtefælle, var inviteret. Efter møderne var der rigtig mange deltagere, som blev siddende ved bordene og talte videre.
“Altså er det ikke et problem at snakke, selv om man ikke kender hinanden fra start. Det var virkelig oplivende,” fortæller Poul Rasmussen.
 
Alle pensionister kan deltage
Samtalecafeen vil ifølge planen være åben hver tirsdag og torsdag klokken 13-15, første gang torsdag 1. september i Anyklubbens lokaler i Slyngborggade 21 i Randers. I forbindelse med åbning af Samtalecafeen er der blevet lavet T-shirt med teksten ”Ensom? Nej jeg bor i Randers” til uddeling blandt de fremmødte.
“Vi vil gerne bryde tabuet omkring ensomhed og sætte fokus på at være opmærksom på hinanden,” siger aktivitetsmedarbejder Anne Scamuzzi.
Alle pensionister har mulighed for at deltage, og er man interesseret i at høre mere, er man velkommen til at kontakte Anyklubbens formand, Poul Rasmussen, tlf. 86 42 15 51.