’Food-banken’ i Sct. Clemens kirke er under hårdt pres. Og når kontanthjælpsloftet for alvor trykker de mest udsatte, frygter kirken, at rigtig mange må gå forgæves efter en pose med donerede madvarer
 
”Vi oprettede ’Food-bank’ for knap 2 år siden, fordi vi kunne se på de forskellige sociale medier, at der sidder familier, unge og ældre rundt i Randers som ikke har råd til mad sidst på måneden”, fortæller kordegn June Christensen, en af initiativtagerne til Food-bank.
Ideen med Food-bank stammer fra England og USA, her er det helt almindeligt at kirker står for at dele mad, tøj mm. ud til dem der har behov.
”Egentlig burde det slet ikke være kirkens opgave, at tage vare på så basale behov som mad, det burde være stat og kommune. Men som det ser ud i dag, er behovet der og bliver bestemt ikke mindre med de sidste stramninger på kontanthjælpsområdet”, fortæller informationsmedarbejder Helle Strange.
”Vi er en dansk folkekirke og vil gerne tage et socialt ansvar på os, hjælper hvor vi kan i det samfund der omgiver os, praktiserer næstekærlighed, men opgaven her er ved at være for stor, vi har brug for hjælp”.
 
Stort behov
June Christensen som står for den daglige ledelse af ’Food-banken’ oplever hvordan behovet for mad-hjælp er stigende, ikke bare støt stigende, men stærkt stigende. Hvor der for et år siden kom to-tre om ugen og fik en pose med mad, kommer der i dag dagligt en-seks og får madvarer.
”Jeg må desværre sige at Food-banken er en succes” siger June Christensen ”desværre, fordi det jo ikke er noget vi kan være stolte af i vores samfund. Jeg ser rigtig mange forskellige komme og få hjælp og tit kommer de og er meget skamfulde og kede af at stå i sådan en situation. Men her i Sct. Clemens hjælper vi alle, så godt vi kan, uden at stille spørgsmål. Det er både den enlige mor eller far der kommer, unge som har det svært i livet, mennesker som pludselig står uden – eller med meget lidt indkomst pga. sygdom, ja, helt almindelige mennesker som aldrig kunne drømme om at stå i den situation, at de ikke har råd til mad”.
June Christensen frygter at hylderne i kælderen i Sct. Clemens kirke kommer til at stå gabende tomme når kontanthjælpsloftet for alvor træder i kraft.
”Der er jo rigtig mange, der ikke kan få det til at hænge sammen i dag, så med yderligere nedskæringer vil endnu flere mangle mad og måske også et tag over hovedet. Maden kan vi hjælpe med. Der er heldigvis mange i Randers, der gerne vil hjælpe og kommer med ekstra madvarer, nogle kommer med poser med madvarer, men der er brug for mere” fortæller June Christensen.