Bogen “En pige tabt” udkommer 28. oktober og er en hudløs ærlig bog om fortidens spindelvæv af psykoser, barndomssvigt og dæmonisering. Forfatteren bag er 39-årige Anja Mona Conway, der til Din Avis fortalte sin ærlige beretning om baggrunden for bogen
 
I dag er hun normalt fungerende takket være den rette medicinering. Hun har i 12 år været sammen med sin mand Alan og bor i Værum. Hun er ved at læse op til at kunne studere virksomhedskommunikation og engelsk og er i dag en glad kvinde. Men sådan har det ikke altid været.
Anjas liv har været fyldt med sorg, efter hun mistede sin mor som kun seks-årig. Hendes far blev efter moderens død dybt alkoholiseret og derefter fulgte barndomsår med daglige svigt fra faderen, had fra stedmoderen og en rodløs tilværelse, hvor hun og søsteren var overladt til sig selv, som når de for eksempel gik i hullede sommersko om vinteren.
Anja havde egentlig tænkt sig at skrive sin beretning til skrivebordsskuffen, men prøvede alligevel at sende den til et forlag, for hun mente at andre vil kunne få glæde af at læse om hendes liv.
“Hvis bare én – for eksempel en behandler, en psykisk syg eller en pårørende kan få noget ud af at læse den, så lad den blive udgivet. Men bogen er ene og alene skrevet for min egen skyld”, siger hun.
 
Rakkerliv
Anja blev smidt ud hjemmefra som 16-årig. Hun stod bare og tog opvasken, men han var meget fuld og så sig gal på Anja. Familien var flyttet fra den landsby, hvor hun var vokset op. Ghettoen i Aabenraa blev hendes nye hjem sammen med faderen, stedmor, storesøster og en paplillesøster. Efter ti år var det slut med stedmoderen og de daglige svigt og Anja flyttede i en lejlighed med sin far –  Men faderen kunne ikke rumme Anja og en dag bad han hende om at pakke sine ting og skride.
Derefter fulgte en tilværelse med druk og fester og adskillige seksualpartnere for Anja. Hun var rodløs og søgte trøst i forskellige mænd. Hun forsøgte at gennemføre en gymnasial uddannelse, og klarede det på et hængende hår.
“Jeg var udadreagerende og drak både torsdag, fredag og lørdag som minimum. Jeg ledte efter de forkerte typer. Søgte det jeg ikke havde fået hjemmefra”, fortæller hun.
“Og jeg var vel altid deprimeret, men på et tidspunkt fik jeg en alvorlig depression – jeg ønskede at tage livet af mig selv og låste mig inde på mit værelse. Jeg var jo ikke så gammel og skulle stå på egne ben. Det blev for meget. Jeg havde meget vrede i mig og jeg var involveret i mange slåskampe”, husker hun.
Anja var en kort overgang forlovet, mens hun gik på HF, men han var hende utro og det hele endte brat.
Anja prøvede at spejle sig meget i storsøsteren, som hun var vokset op med. Søsteren havde styr på sit liv og havde en drøm om at rejse til Amerika, men kom aldrig af sted – det besluttede Anja sig derimod for at gøre og var på et toårigt ophold som aupair. Her mødte hun en mand, som hun giftede sig med. Men hun behandlede ham ikke ordentlig.
“Han var god ved mig, men jeg opførte mig ikke ordentligt. Jeg prøvede at køre ham over og truede ham med kniv. Det resulterede også i et panikanfald, hvor jeg blev kørt til skadestuen og fik elektroder sat på kroppen. Men jeg flåede bare det hele af og stak af. Jeg kunne ikke mere – jeg måtte have tryghed og besluttede mig for at tage tilbage til Danmark. Ja, selv min far savnede jeg”, fortæller Anja.
Vi sidder i Anjas spisestue. Bag Anja står familiens poolbord. Anjas mand er flere gange Danmarksmester i pool og det er familiens store interesse, udover de fem hunde og to katte som familien har i hjemmet. Børnene er valgt fra på grund af Anjas psykiske sygdom, for hun kan ikke garantere, at hun ikke bliver syg igen.
I dag bor hendes far i huset sammen med den lille familie. Han er kræftramt og har demens.
“Trods det han har udsat mig for, er han stadig min far og jeg elsker ham. Jeg vil gerne give ham en god sidste tid”, fortæller hun.
“Og empati og kærlighed er også en del af mig. Det ser man ikke i bogen, hvor jeg kun fortæller om alle de ting jeg lavede som resultat af min psykiske tilstand”, siger hun.
 
Prostitueret
Anjas liv har været præget af hendes psykiske ustabilitet. Men hun har ikke altid haft en diagnose. Men når hun kigger tilbage, kan hun godt se, at livet har været præget af manier.
“Når jeg pludselig rejste til USA, og da jeg pludselig tog en beslutning om at flytte til Kreta, fordi min søster gjorde det. Da jeg fik det halve af øen på nakken, fordi jeg gerne ville slås, og da jeg besluttede mig at blive callgirl. Alt sammen er manier og en direkte konsekvens af mine psykiske lidelser”, fortæller hun.
Det var da hun var i midten af tyverne, at Anja fik idéen om at blive callgirl. Hun havde ingen penge og mente, at når hun nu alligevel gik i seng med mange mænd, så kunne hun jo ligeså godt tjene penge på det.
Hun kontaktede et escortbureau og efter et par dage var er bud efter hende.
“Efter mit første besøg stod jeg med 1500 kroner i hånden og tænkte, at det kunne jeg godt gøre igen. Det var gode penge”.
Herefter besøgte hun en kendt skuespiller på et hotel i Århus, og den tredje kunde var en ældre impotent herre. Han viste hende film med dyresex og overskred fuldstændig hendes grænser.
“Det ville jeg ikke finde mig i, men lod ham alligevel gøre det. Der gik flere år, før jeg kom over det”, fortæller hun.
Hun kunne ikke mere – tog med søsteren på ferie til Kreta, hvor hun mødte en ung albaner. Kom hjem, men efterlod derefter alt i Danmark og flyttede ned til ham.
“Jeg lod det hele sejle. Senere har jeg fået at vide at alt dette er et resultat af manisk opførsel”, siger hun.
Men trods de mange uheldige episoder i sit liv, kan Anja stå fuld inde for, hvem hun er som person. Hun undskylder ikke noget, og det er derfor hun har valgt at fortælle sin historie.
“Det er et resultat af at være psykisk syg. Og jeg vælger at fortælle sandheden uanset hvordan den er”.
Anja forsøgte sig og en anden gang som prostitueret, men kunne ikke gennemføre dette valg og endnu engang måtte hun lade alting sejle. Indtil hun en dag mødte sin nuværende mand.
“Jeg kom til mig selv en dag og tænkte at nu måtte det stoppe. Jeg havde jo ingen planer – ingen penge, og jeg måtte se at få mig en uddannelse”.
Herefter gik hun på dating.dk og fandt sig en mand – gik selvfølgelig i seng med ham på første date, som hun havde for vane. Men der var noget ved ham og noget ved Anja, der fik ham til at blive. Han har madet hende og badet hende. Han har fået hende ud af sengen, når hun har været længst nede – og nu er hun kommet op igen, og har været stabil et par år.
“Og hånden på hjertet – jeg har aldrig været ham utro, som jeg ellers har haft for vane gennem hele livet, når jeg har haft en kæreste. Og selvom jeg nu står frem og fortæller min historie skammer hverken han eller jeg os”, fortæller Anja.
Anja har diagnosen borderline, depression, angst og ADHD og er i dag førtidspensionist.