For første gang et tilbud om eSport i foreningslivet i Randers. Elektronisk sport (eSport) vinder frem overalt i Danmark. De fascinerende computerspil optager ungdommen i stadig stigende grad. Flere af spillene organiseres nu i hjemlige ligaer, og der trænes på konkurrenceplan. Det har man besluttet sig for at tage seriøst i Hornbæk Sportsforening (HSF)

Klubben starter nu et eSport tilbud op, sådan at de unge kan dyrke deres store passion som en sportsgren på samme måde som håndbold og fodbold.

“Vi holder et åbent hus, hvor vi vil fortælle om tilbuddet til alle interesserede. Vi vil præsentere rammerne, og det er vores intention at skabe et tilbud, som er seriøst. Vi vil konkurrere med andre spillere på konkurrenceplan”, fortæller Jim Jensen.

Hornbæks initiativ skal ses som et seriøst bud på at udvide tilbuddet til de unge indenfor sportens verden. I eSport handler det nemlig også om kost, hvile og motion nøjagtig som i alle andre former for idrætsgrene. Lige nu er man i gang med at etablere nationale ligaer herhjemme.

“Og vi vil gerne forsøge at få de hold etableret og i gang med at spille forskellige turneringer efter sommerferien”, siger Jim Jensen.

E-sport er en betegnelse, der referer til udøvelse af computerspil på konkurrenceplan.

En hurtig internetsøgning afslører, at sporten er i en rivende udvikling, og på verdensplan dyrkes den af millioner af mennesker. Danmark er godt med i flere af de store eSport spil. Den mest populære dansker er 21-årige Søren “Bjergsen” Bjerg, der har flere følgere på Twitter end fodboldspillerne Nicklas Bendtner og Christian Eriksen tilsammen.

Men hvordan kan det overhovedet harmonere mellem en sportsforening og eSport?

“Faktisk en del mere end man skulle tro. Udøvere af eSport må nødvendigvis være meget seriøse med deres sport, for den stiller store krav til bade deres mentale tilstand og deres fysik. Der skal være en balance. Den fysiske side af sagen har vi ideelle rammer for at arbejde med i HSF, den mentale træning vil blive varetaget af eSport instruktører. Så der er faktisk temmelig god synergi mellem fodbold / håndbold og eSport”, fortæller Jim Jensen.

Og klubben har netop fået fat i en træner til holdet, der skal starte op her i foråret. Det er den 17-årige Lucas Pilheden, der netop i lørdags kvalificerede sig med sit hold, Team Singularity, til DM i Counter Strike. Han tjener penge på sin sport – men endnu ikke nok til at kunne leve af det. Dog nok til at supplere sit studieliv.

“eSport er en hold sport, og jeg synes det er voldsomt fedt, at det nu kommer frem i idrætsklubberne. Det har jo altid været et tabubelagt emne med computerspil, og jeg har været med hele vejen. Jeg har også for år tilbage blevet betegnet som en nørd, fordi jeg har spillet meget, men nu kan jeg vise at jeg rent faktisk kan bruge computerspillet til noget”, fortæller han.

Team Singularuity er en organisation i Aarhus, men Lucas synes det er fedt, at man nu kan komme til at spille i Randers. Hans hold ligger lige nu som nummer syv på listen over de bedste hold i Danmark.

En del af sporten i Randers
Hos Randers Talent og Elite hilser man også tiltaget i Hornbæk SF velkomment. Talentchef Morten Arvidsson siger:

“eSport er kommet for at blive. Det er en virkelighed, vi må tage seriøs, og jeg hilser det velkomment. Det handler jo også om træning, hvis man vil dyrke eSport, og jeg kan sagtens se det som en del af Randers Talent og Elite. Det synes jeg absolut og eSport er jo også noget, man er opmærksomme på hos DIF (Dansk Idrætsforbund). Koncentration og kondition hænger sammen, og jeg tror også det er derfor vi klarer os så godt i Danmark, fordi vi tager det seriøst”, siger han.

Han mener også, at man i Hornbæk SF har set helt rigtig med dette nye tiltag.

“De har sagt lade os tage udfordringen op og lave noget konstruktivt, og det glæder mig meget”.

Han mener, at der er mange færdigheder i den fysiske sport, som man kan drage fordel af hos eSporten også.

“Og så vil der ske en enorm udvikling gennem de næste år, og jeg tror at der er mange idrætsforeninger, der vil kunne tjene på det her”, siger han.

eSport fik stor bevågenhed, da man i 2016 oprettede en afdeling hos fodboldklubben FCK. Og her i Randers kan Randers FC sagtens se sig som en del af eSporten i fremtiden. Hornbæk SF er jo en af moderklubberne til Randers FC, og her hilser Michael Gravgaard, direktør i Randers FC, initiativet meget velkomment.

“Hos Randers FC ender vi helt sikkert på et tidspunkt med at gå ind i eSporten på den ene eller anden måde. Lige nu snakker man i Divisionsforeningen om, hvordan det kan gøres. Vi vil gerne være med til at bygge bro mellem fodbolden og eSporten”, siger Michael Gravgaard.

“Det er fint at Hornbæk SF begynder på det nu. Det er et tegn på, at de har fingeren på pulsen. eSport er et socialt fællesskab, og der kan sagtens bygges bro mellem den aktive sport og så eSporten. eSport stimulerer på en måde og vi skal slet ikke være bange for det, men se det som en mulighed”, siger han.

Godt på vej
Mange af spillerne af eSport hos Hornbæk SF vil have glæde af at kunne trække på faciliteter, voksenkontakt, viden om kost og sundhed, socialisering, træningsmiljøet og alt det andet som findes i klub- og foreningsverdenen. Klubben vil tilknytte trænere til de forskellige spil. HSF eSport starter ud i minimum to spiltyper (Counter Strike (CS) og League of Legends(LoL). Målgruppen er alle unge fra 10 år og opefter.

Ifølge analyseinstituttet Nielsen spiller hver tredje europæer mellem 16 og 49 år computerspil regelmæssigt. Ifølge Danmarks Statistik er det lige under hver tiende dansker over 15 år, der spiller fodbold.

Flere lande har fået professionelle ligaer, hvor de bedste computerspillere konkurrerer om mange tusinde kroner i flere forskellige spil. Og der afholdes verdensmesterskaber for lande såvel som klubhold. De 10 største turneringer har flere millioner i kontante præmier.

“Jeg tror der er mange der vil støtte op om det, når det et  nyt tiltag, hvor vi forsøger at drage den nye teknologi ind i sporten og arbejde med det, der interesserer de unge. I og med at sporten allerede befinder sig på de digitale platforme vil det være nemt at kaste resultater ud i de sociale medier og det vil tiltrække sponsorer”, siger Jim Jensen.

Lige nu er Hornbæk SF i gang med at finde mulige sponsorer til spillet og her går det også fremad, og man forventer at der inden længe vil være basis for at indkøbe udstyr til at spille på i klubben. Der er stillet et lokale i Hornbækhallen til rådighed for eSporten.

Fakta:
Hornbæk SF inviterer alle der kan spille computer til at høre nærmere om initiativet lørdag 15. april kl. 13-16 i Hornbækhallen, H.C.Andersens vej 5, 8920 Randers NV

Man kan læse mere på www.hsf-randers.dk

E-sport eller eSport er en sammentrækning af ordene elektronisk sport, og dækker over udvalgte computerspil, der spilles på konkurrenceniveau. E-sport er på vej til at blive en anerkendt sportsgren.

Analysefirmaet Deloitte spår, at e-sporten vil runde en halv milliard US dollar i omsætning i 2016 på verdensplan. En stigning på 25 procent fra 2015. Det gør e-sport til en af verdens hurtigst voksende sportsgrene økonomisk set.

Man regner med at omkring 60.000 spiller eSport herhjemme på et seriøst plan.