En flok unge fra Malawi har et par dage været på besøg i Randers, for at lære om hvordan unge sagtens kan være en del af den demokratiske proces. Det er VU og SF, der står bag besøget og i Randers blev de blandt andet budt velkommen af Ungerådet og borgmesteren

 

Malawis demokrati er meget ungt – Landet var under Englands kolonimagt indtil 1964 og helt indtil 1994 var det et ét-parti styret land. Først efter valget i 1994 kom flere partier til, og selvom der er i dag 32 partier, når kun fem i parlamentet. Og her er det ikke normalt at unge deltager i den demokratiske proces. Der har ikke været så stor tradition for lang skolegang, og dermed heller ikke for de unge til at være en del af demokratiske proces. Det er simpelthen ikke normalt at unge interesserer sig for demokrati – men det er ved at vende. Derfor er de unge fra Malawi blandt andet i Danmark, for at se hvordan de unge her er dybt involveret i den demokratiske proces.

“Vi er her for at finde ud af hvorfor der er brug for de unge. Hjemme i Malawi bliver vi mere brugt moralsk i valgkampe, men vi er ikke stillet op. Mange kan slet ikke forstå at de unge gerne vil være en del af den demokratiske proces”, siger 32-årige Mbiri Mulamba.

Så i øjeblikket introducerer de unge politiske aktive deres ungdomsafdelinger rundt om i Malawi, for at få flere unge til at melde sig under fanerne i de forskellige partier, og moderpartierne er glade for tiltaget.

“Det giver os selvtillid at vi også får lavet vores egen forfatning, der skal tilgodese de unge i den demokratiske proces. Det giver mening for os. Men det er ikke en forandring der sker over en nat det er en lang proces, og det vil tage år at få flere unge involveret i politik”, siger hun.

“Men hvis vi bare kan gøre en lille forskel. Indtil nu går det godt og vi har fået indflydelse i vores moderparti”, fortæller Mbiri Mulamba.

Malawi havde sidste demokratiske valg i 2014 og næste gang de skal til stemmeurnerne er i 2019.

 

Uden sammenligning

De unge, der er i Randers, kommer fra hvert af de partier, der er repræsenteret i Parlamentet. De er ikke vant til, at man kan diskutere emner med hinanden og samarbejde. Men ved at tage på denne rejse har de lært at det godt kan lade sig gøre. De ser at turen er arrangeret af to vidt forskellige partier i Danmark, og at man rent faktisk godt kan samarbejde om mange ting, selvom man er uenige på nogle punkter.

“Her i Danmark er I mere aktive i et bredere politisk landskab. Men Malawi er på rette vej – det største problem nu er, at det er de ældre, der er repræsenteret i Parlamentet. Men det laver vi om på”, siger Silvester Ayuba James, der er 29 år.

“Over de næste år vil vi se en forøgelse af unge i politik og jeg har store forhåbninger til fremtiden”, siger han.

Og det er uddannelse der er vejen frem mener han. I dag kommer flere og flere børn i skole, og flere fortsætter på Universitetet.

“Det har en øget indflydelse på den politiske interesse også”, fortæller Silvester Ayuba James.

Malawi er langt fremme i forhold til mange af nabolandende som eksempelvis Mozambique, men halter bagefter andre Afrikanske lande.

“Hele det arabiske forår kom jo fra de unge, der gjorde oprør. Men Afrika er meget forskelligt fra region til region, så du kan ikke lave direkte sammenligninger”, siger han.

 

“Jeg tænker at selvom vi er rygende uenige mange gange i det politiske landskab i Danmark så er vi vanvittig privilegerede”, siger Charlotte Broman Mølbæk fra SF og medlem af Randers Byråd. Hun er ung men allerede nu forfølger hun borgmesterposten, noget der er utænkelig i Malawi.

“Derfor mener jeg også at vi har et ansvar til at brede vores viden ud til andre dele af verdenen. Men viden går begge veje og vi kan med et besøg som dette reflektere over vores eget system”, siger hun.

 

Demokratiets vugge

De unge fra Malawi var meget optaget af at få viden fra Ungerådet i Randers. De tilbragte nogle timer sammen hvor Ungerådet fortalte dem om den indflydelse de forsøger at gøre gældende i det siddende Byråd – noget der slet ikke finder sted i Malawi.

Christian Brøns fra venstre, der også sidder i Byrådet, bakker op om Charlottes udtalelser, og selvom de er fra hvert deres parti samarbejder de om blandt andet denne udveksling. Og det mener Christian Brøns også, at der er en forpligtigelse til.

“Vi skal brede vores viden ud så andre unge i andre dele af verden får samme muligheder som os”, siger han.

“Vi lever i en dansk osteklokke og skændes om småting, så jeg ser det kun som en fornøjelse at kunne hjælpe Malawi med at komme videre. Her arbejder vi på tværs og kan rumme hinanden, noget der har været utænkelig i Malawi, men det er heldigvis ved at vende”, fortæller Christian Brøns.

Malawi er på rette vej, men der er lang vej endnu – det er første og anden generation der er ved at bygge et bredt demokrati op. Her i Danmark har det også taget år.

“Det kan vi jo se, når vi kigger tilbage. Tænk bare på hvor mange år, der gik, fra vi fik vores første grundlov 5. juni 1849 og så indtil kvinderne fik stemmeret i 1915. Så det tager tid”.

Den demokratiske proces og opdragelse starter allerede i folkeskolen og derfor er det også vigtigt at så mange børn som mulig får mulighed for at komme i skole og få en uddannelse i Malawi – men også i resten af verdenen.