Det blev det lille mindretal, der i dag vandt over Byrådet beslutning, da Byretten i Randers afsagde dom i sagen om de ulovlige fjernelser af udvalgsformænd tilbage i 2015

 

Og Velfærdslisten, Beboerlisten og de konservative fik altså medhold i deres påstande om, at det var ulovligt, da Kasper Fuhr Christensen, Bjarne Overmark og Daniel Madié blev fjernet fra deres udvalgsformandsposter i juni 2015.

Kasper Fuhr Christensen er fantastisk glad, siger han til Din Avis:

“Langt om længe får vi ret. Det har jo været en lang proces – først var vi forbi forvaltningen, dernæst Byrådet – ingen af stederne ville de indrømme, at det var ulovligt. Så gik vi til Statsforvaltningen og Indenrigsministeriet for til sidst at ende i retten. Så jeg er meget glad for at de kan se, at det var ulovligt, det der foregik”, siger Kasper Fuhr Christensen.

Han forventer nu at det siddende Byråd vil holde en lovlig linje.

Retten dømte til de forurettedes fordel og bekendtgjorde også at beslutningen om at fjerne udvalgsformændene skulle kunne laves om, hvis det kunne nås. Det kan det så ikke, da det er et helt andet Byråd vi har i dag.

Derfor forlanger Kasper Fuhr Christensen også en undskyldning af blandt andet forhenværende borgmester Claus Omann Jensen og kommunaldirektør Hans Nikolajsen.

“Og så håber jeg nu, at det siddende Byråd vil respektere mindretallet og behandle os ordentligt”, siger han.

Også Daniel Madié fra de konservative er en glad mand, da Din Avis ringer til ham.

“Det er en principiel sag, vi har vundet – ikke fordi jeg har vundet penge eller har haft noget på spil personligt, men fordi dette er en sejr for demokratiet. Puh ha, det er vigtigt”, understreger han.

“Hvis ikke vi kan gå ind og lave aftaler med hinanden politisk og så overholde de aftaler, hvor er vi så henne. Og vi har i de konservative hele tiden vidst, at vi skal overholde aftaler. Hvis det ikke var vigtigt før , så er det i hvert fald nu. Vi kan ikke være bekendt overfor vælgerne ikke at overholde de aftaler der laves, bare fordi man ikke er enige”, siger han.

Også hans parti på Christiansborg er lykkelige over dommen.

“De ser også dette som en principiel sag. Der er jo mange konservative byrådspolitikere rundt om i landet, og hvis ikke vi kan lave aftaler, får vi jo slet ikke lavet politik i fire år, hvis vi skal gå og være bange hele tiden”, siger han.

Vil først læse dommen

Den ansvarlige borgmester, da omkonstitueringen fandt sted, Claus Omann Jensen, står uforstående overfor domsafsigelsen.

“Resultatet går jo stik imod det Statsforvaltningen, ombudsmanden og Indenrigsministeriet besluttede. Og det undre mig at man har truffet denne afgørelse på de præmisser der er opsat”, siger Claus Omann Jensen.

Dommerne var jo ikke enige og anerkender jo at omkonstitueringen er foregået sagligt efter styrelsesvedtægten som følger styrelsesloven. Derfor har jeg svært ved at forstå, at de kan dømme som de gør”, siger han.

Dommen skal nu drøftes på næste Byrådsmøde, og før den er gennemgået til bunds, vil han ikke oplyse om der kommer en undskyldning.

“Det er vigtigt at få læst det hele igennem, også alle betragtningerne fra alle dommerne, som jo slet ikke var enige. Men det er vigtigt for mig at sige, at vi skal kigge fremad i Byrådet. Vi har ikke brug for mere uro”, siger han.