Et flertal i økonomiudvalget uden om borgmesteren har sparket spareplanen på socialområdet til hjørne. Velfærdslisten glæder sig over, at det stærke folkelige pres har virket, men understreger, at kampen fortsætter

 

Et flertal i Randers Kommunes økonomiudvalg bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Beboerlisten har netop besluttet at udskyde spareplanen på socialområdet til budgetforhandlingerne. Dermed tyder alt på, at der til byrådsmødet 23. april vil være et flertal for at sparke spareplanen til hjørnespark, mener Kasper Fuhr Christensen.

Flertallet går uden om Socialdemokratiet og borgmester Torben Hansen.

Spareplanen, der har været stærkt omdiskuteret, indeholder nedskæringer på intet mindre end 52 millioner kroner over de næste fire år. Blandt nedskæringerne er en lukning af Bifrost og SAM-foreningen.

At spareplanen ikke bliver til noget foreløbigt, glæder Velfærdslisten, der med et borgermøde tirsdag i sidste uge var med til at sætte gang i de folkelige protester, der nu har ført til, at spareplanen sættes på pause.

“Først og fremmest kæmpestor ros til de folkelige kræfter, der har fået politikerne på bedre tanker. Det er dem, der har sikret, at spareplanen ikke bliver til noget i første omgang, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, og fortsætter:

“Vi har hele tiden været imod spareplanen. Vi stemte som de eneste imod planen i socialudvalget, og vi vil kæmpe for, at planen ender i skraldespanden. Men det er vigtigt at huske, at det store slag ikke er vundet endnu. I første omgang er kampen bare udskudt til budgetforhandlingerne efter sommerferien, så kampen fortsætter.

For det er vigtigt at huske, at det store slag ikke er vundet endnu, siger Kasper Fuhr Christensen. Planen er nu udskudt til budgetforhandlingerne efter sommerferien, så kampen fortsætter.

Men det er borgmester Torben Hansen ikke enig i. Han vil hellere vente til efter Socialudvalgsmødet onsdag 18. april og Byrådsmødet mandag 23. april, som giver endnu en chance for at få spareplanen igennem.

“Nu må vi se, hvordan det går til byrådsmødet på mandag. Men fordi vi venter med en spareplan bliver regningerne jo ikke betalt. Det handler om politiske prioriteringer, og der er ingen, der synes, det her er sjovt”, siger borgmester Torben Hansen.

Spareplanen indeholder nedskæringer på 52 millioner kroner over de næste fire år. Blandt nedskæringerne er en lukning af Bifrost og SAM-foreningen.

Nedskæringerne vil være gift for mennesker med handicap, psykisk sårbare og andre udsatte mennesker, mener Velfærdslisten.

“Jeg er derfor glad for, at et flertal vil være med til at sikre, at vi kan holde hånden over nogle af de allermest sårbare mennesker i vores kommune. Det skal de have ros for. Men det undrer mig i den grad, at Torben Hansen og resten af Socialdemokratiet ikke vil være med til at sætte nedskæringerne på pause. I stedet vil de stikke sparekniven i de svageste. En nedskæringsiver, der er i klar strid med de socialdemokratiske valgløfter”, siger han.

Men Torben Hansen fastholder, at det går hånd i hånd med socialdemokratiske principper.

“Socialdemokratisk politik er at sørge for at bundlinjen passer. Fem og syv er ikke lige, og jeg understreger, at det her ikke bliver sjovt”, siger han.

 

Ris og ros

Selv om Velfærdslisten mener, der er god grund til at fejre, at nedskæringerne i første omgang er forhindret, er der ikke tid til at hvile på laurbærrene.

“Det er vigtigt, at de gode kræfter bliver ved med at snakke sammen. Nu skal vi have sikret, at spareplanen rives helt i stykker”, siger Kasper Fuhr Christensen.

 

Står sammen

22 socialt engagerede foreninger i Randers er gået sammen om at opfordre medlemmer af Randers Byråd til at stemme imod de foreslåede besparelser på socialområdet. Foreningerne mener, at kommunens svageste borgere ikke kan klare mere efter de seneste år at have oplevet den ene nedskæring efter den anden.

Foreninger udsendte mandag morgen et debatindlæg, som blev bragt på Dinavis.dk. Og mindre end 12 timer senere kunne medlemmerne af de 22 foreninger glæde sig over, at et flertal i kommunens økonomiudvalg tilkendegav, at de først ønsker at drøfte besparelser på socialområdet i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger senere på året.

Det får dog ikke de 22 foreninger til at slække på deres forsøg på helt at få fjernet de foreslåede besparelser, siger Per Schultz-Knudsen, Velfærdslisten, der har indsendt en pressemeddelelse på vegne af foreningerne.

Onsdag 18. april har foreningerne desuden arrangeret både en demonstration på Laksetorvet kl. 15.30, hvor socialudvalget holder ekstraordinært møde for at drøfte de foreslåede besparelser og indkomne høringssvar, og et møde onsdag aften kl. 19.15 i Kulturhuset, Stemannsgade, hvor blandt andet socialchef Carsten Wulff er blevet bedt om at orientere om besparelsesforslagene og de praktiske konsekvenser heraf, ligesom socialudvalget er inviteret til at deltage i en debat om besparelserne.

De 22 foreninger er Danske Handicaporganisationer, Randers Afdeling – Spastikerforeningen Kreds Nordøstjylland – Støttekredsen for FOFs Kunstskole Bifrost – Støtteforeningen Café Rusfri’s Venner – Blindesamfundet Kreds Kronjylland – SAM Foreningen – LEV Randers – Foreningen Livtagerne – Randers Lejerforening – Randers Alevi KulturCenter – Scleroseforeningen Randers – Kirkens Korshær Randers – Den Blå Paraply – Tøjhushavekvarterets Venner – Randers mod nedskæringer – Udsatterådet – Venligboerne – Sind Randers Lokalafdeling – Landsforeningen Bedre Psykiatri – Landsforening Autisme Kreds Østjylland – Folkebevægelsen for Social Retfærdighed – Dansk Socialrådgiverforening Region Nord.