DK Chalina i Randers har eksisteret i over tyve år og er et af de katteopdræt af racen British Shorthair, som folk i branchen kender særdeles godt – blandt andet fra udstillinger

 

I 1996 fik Lisbeth og Esben Jørgensen fra Randers deres første British Shorthair. Det var Lisbeth, der valgte, at det skulle være netop denne race, da hun, siden hun var barn, havde været vild med ”bamsekatten” – som en British Shorthair også bliver kaldt på grund af dens bløde udseende.

Deres nye kat havde en stor forkærlighed for Esben, som ellers ikke var udpræget katte-person på det tidspunkt, så da Lisbeth også gerne ville have en kat, der var hendes, og som ikke bare lå på maven af Esben hele tiden, blev de enige om at købe en mere af samme race. Det blev starten på deres opdræt.

Noget af det første, de skulle i gang med, var at søge et stamnavn, som de kunne sætte på deres stamtavler. Det lyder umiddelbart meget nemt, men det kan være lidt af en opgave at finde et helt unikt navn, som følger alle de internationale regler på området. Det kan tage tid at få et stamnavn godkendt, men da det endelig var på plads, og Lisbeth og Esben havde fået godkendt navnet DK Chalina, fik de deres første kuld killinger. Herefter tog opdrættet hurtigt fart.

 

Britens kvaliteter

I dag har Esben og Lisbeth 1-3 kuld killinger om året – de har næsten været alfabetet igennem to gange på nuværende tidspunkt. De fleste af killingerne er allerede reserveret, inden de overhovedet bliver født, nogle af dem ovenikøbet før hunkatten er blevet parret.

Og hvis man har været på katteudstilling, ved man også hvorfor. Her er DK Chalina nemlig ofte repræsenteret og med rigtig gode resultater – men udover at kattene egner sig godt til udstilling, er de også rigtig gode familiekatte.

”Vi lægger meget stor vægt på at opdrætte nogle kærlige og tillidsfulde killinger med et godt temperament. Vi har dem i huset eller i haven hos os hele tiden og leger med dem, så de bliver meget sociale,” fortæller Esben.

De har ikke fortrudt, at de valgte netop en British Shorthair i 1996, da de skulle have en kat, og senere da de skulle begynde deres opdræt.

”Briten er en godmodig, kærlig og intelligent kat, som knytter sig tæt til sine mennesker, og du er ikke i tvivl om, at den elsker dig,” forklarer Lisbeth og fortsætter:

”Den har et fantastisk temperament og et roligt sind. Den tilpasser sig sin familie, uanset om det er børnefamilier, singler eller ældre mennesker, og den er også meget social og vil gerne være med, når dens ejer laver forskellige aktiviteter. Desuden egner den sig også som inde-kat, da den ikke har et stort behov for at komme ud.”

I dag har Lisbeth og Esben 14 voksne katte i huset i Randers i alderen 1-15 år, hvoraf de 13 af dem er British Shorthair. Den sidste er en huskat, som Lisbeth reddede fra en aflivning.

At have et katteopdræt og så mange katte er bestemt noget, der tager megen tid:

”Vi planlægger som regel vores ferie, så det kan kombineres med katteudstillinger i udlandet, eller når vi skal have en af vores hunkatte parret med en bestemt kat i for eksempel Tyskland eller Holland,” forklarer Lisbeth, som til daglig arbejder som ernæringsassistent på et ældrecenter i Randers.

 

Killingekøb

Når killingerne fra Chalinas er klar til at komme ud til en ny familie i 12-16 ugers alderen, lægger Lisbeth og Esben stor vægt på at finde de helt rigtige familier. Derfor vil de gerne møde nye potentielle købere først, så de er sikre på, at disse er helt klar over, hvad man går ind til, når man køber en kat

”Det er vigtigt, at begge parter får afstemt deres forventninger, så vi fortæller om, hvad det kræver at have kat, hvor meget arbejde der er ved det, men også hvor megen glæde der er ved at være katteejer. Til gengæld vil vi gerne høre, hvad familierne kan tilbyde, og hvordan et katteliv kommer til at se ud hos dem. På den måde forhindrer vi, at det bare er et impulskøb,” fortæller Lisbeth.

”Og folk har faktisk stor forståelse for, at der er krav til dem, da det jo heldigvis næsten altid er meget seriøse købere,” siger Esben.

De hjælper også gerne potentielle kunder med at vælge den kat, der passer til familiens behov – alt efter om det skal være en familiekat, en udstillingskat osv. En sjælden gang er det sket, at de har måttet en afvise en kunde, som efter deres mening ikke var klar til ansvaret ved at være katteejer.

”Det vigtigste for os er helt klart, at vores katte kommer ud i gode hjem. Og vi vil også gerne følge kattene i deres nye familier, se hvordan de kommer til at se ud, når de bliver store og høre, hvordan de har det. Faktisk har vi en Facebookgruppe for de nye ejere, hvor man kan dele billeder osv.,” siger Esben, og Lisbeth supplerer:

”Vi ønsker at give de nye ejere al den hjælp, råd og vejledning, de har brug for, så man er altid velkommen til at kontakte os ved tvivlsspørgsmål – der er absolut ingen dumme spørgsmål. Dette gælder selvfølgelig hele kattens liv.”

Udover opdræt er Lisbeth og Esben også involveret i mange andre spændende ting indenfor katteverdenen: De er med i Jyraks Kattekreds i Randers, hvor de er en del af planlægningsgruppen. I 2009 blev Lisbeth valgt ind i bestyrelsen i BB-klubben, som er en interesse- og specialklub for katteracerne Burmeser og British. Og i 2011 blev de mentorer i Felis Danicas mentor ordning, hvilket vil sige, at de er mentorer for nye opdrættere.