Kulturminister Mette Bock tager på torsdag 7. marts på rundtur til nogle af de markante kulturinstitutioner i Randers. Her skal hun blandt andet høre mere om Danmarks eneste festival med afsæt i Star Wars-universet. Turen går i løbet af formiddagen forbi både Randers EgnsTeater, Turbinen, Randers Bibliotek, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum

 

Allerede inden besøget har kulturministeren bemærket, at Randers udmærker sig med nytænkende og bemærkelsesværdige kulturprojekter. I 2017 stod hun blandt publikum, da en af kulturhovedstadsårets største begivenheder, Watermusic, foregik på Randers Havn. Den magiske forestilling blev produceret af Randers EgnsTeater, som også har produceret flere Reumert-nominerede forestillinger.

Når Mette Bock besøger Randers EgnsTeater, bliver det blandt andet for at tage en dialog om udviklingen af regionale egnsteatre. Herunder den nationale bevågenhed på den regionale scenekunst.

Fokus på en stærk musikscene
I løbet af de seneste to år har Værket med spillestedet Turbinen skabt et kraftcenter for den rytmiske musik. Turbinen fik 1. januar 2017 status som regionalt spillested, og med støtte fra Salling Fondene blev faciliteterne kort forinden moderniseret. Det gav en ramme for at præsentere og understøtte talentmassen inden for den rytmiske musik. Musikprogrammet er en blanding af de største upcoming, tidens hotteste danske kunstnere og unge lokale talenter. Samtidig blander Turbinen genrer og præsenterer for eksempel både pop, rock, heavy og blues. Kulturministeren får under besøgt blandt andet lejlighed til at høre, hvordan Turbinen drives i en nytænkt organisations- og økonomimodel, der frigiver flere midler til musikken.
Kultur og oplevelser skaber læring
På Randers Bibliotek bliver Mette Bock præsenteret for “Randers – en by i galaksen”. Projektet tager afsæt i Star Wars-universet, som på næsten magisk vis kan fremme lysten til læring. Biblioteket har erfaret, hvordan ellers skoletrætte elever lever sig ind i universet og med stor iver kaster sig over at skrive egne Star Wars-fortællinger. Skoleprojektet bliver en gang om året i april udvidet med en festival for alle med afsæt i Star-Wars og sci-fi inspirerede oplevelser for hele familien. Derudover har Randers Bibliotek Danmarks største offentlige Star Wars- samling med mere end 600 titler, bøger, film og effekter.
Randers er den eneste danske kommune, som er hjemsted for en festival med afsæt i Star Wars-universet. Det helt unikke ved festivalen er samtidig, at den bliver til i et samarbejde på tværs af mange forskellige aktører, som gør “Randers – en by i galaksen” til virkelighed.

Derudover bliver kulturministeren præsenteret for det beslægtede biblioteks-projekt “Lyst til faglitteratur”, der handler om at fremme læselysten hos børn og unge.

 

Besøg hos Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum
Mette Bork vil under besøget også opleve et af landets største kulturhistoriske museer, Museum Østjylland. Museumschef Jørgen Smidt-Jensen fortæller om museets helt særlige ejerforhold, hvor museet som det eneste kommunalt ejede i landet, arbejder på tværs af kommunegrænser. Randers Kommune ejer og driver museet på vegne af Norddjurs, Syddjurs og Randers kommuner. Det giver særlige udfordringer og helt særlige muligheder.
Kulturministeren afslutter sin rundtur på Randers Kunstmuseum, som byder på en af landets bredeste samlinger med dansk billedkunst. Museet har fokus på samarbejde lokalt, regionalt og nationalt, og det sikrer et højt aktivitetsniveau.

Borgmester Torben Hansen og formand for Sundheds- idræts- og kulturudvalget, Louise Høgh, vil være med på hele rundturen. Derudover deltager kommunaldirektør Jesper Kaas Smidt samt kulturdirektør og vicekommunaldirektør Erik Mouritsen under hele besøget.