Når store events, som fx Randers Festuge, løber af stablen, er det ikke bare musikprogrammet, der skal spille, men også sikkerheden omkring arrangementet generelt. Det er for længst blevet et lovkrav, at der skal være terrorsikring ved større events og det fik Brian Knudsen fra Fårup Beton til at kreere et lidt pænere alternativ

 

Randers Festuge afprøver i år en ny løsning med flere funktioner i form af et modulsystem, som på en gang sikrer områder med mange mennesker, giver noget pænere at se på og mulighed for et hvil.

Bag idéen står Brian Knudsen, Fårup Beton:

’Efter en tur New York, hvor gader var spærret af ramponerede motorvejsværn, begyndte tanken om en alternativ løsning at forme sig. Jeg tænkte at det da måtte kunne gøres bedre.”

Hjemme igen tog han kontakt til Randers Arkitekten, som satte form på hans idé.

Resultatet er forskellige moduler i armeret beton, der kan sættes sammen ved hjælp af beslag. Det kan være et eller to bænk-moduler, en blomsterkumme og et ¼-sving. Jo flere der indgår, jo større bliver gennembrydningskraften og dermed sikkerheden. Modulerne kan sættes sammen som en perlekæde, og bliver den påkørt, vil den folde sig rundt om køretøjet.

“Jeg vil også gerne bidrage til at få tankerne væk fra at det er terrorsikring, og den frygt det kan skabe hos folk. For det er jo netop det terroristerne vil – skabe frygt. Med de her elementer får man flere løsninger i en”, siger Brian Knudsen.

Det kom Randers Eventsekretariat for øre at Brian Knudsen havde udviklet de nye betonklodser og her mener Eventchef Mette Berthelsen at de vil kunne bruges i blandt andet Randers Festuge.

”Det handler ofte om at lave fartdæmpende løsninger, og der er modulerne fra Fårup Beton en rigtig god løsning, da de er anvendelige bl.a. som bænke og bidrager til at forskønne byrum under store events,” siger eventchef, Mette Bertelsen, Randers Eventsekretariat.

Og hun er mere end villig til at afprøve løsningerne i den forestående festuge. Og så er hun glad for at det er lokale, der nu bidrager til at sikre mod den kedelige fare.

Der findes ingen standard for, hvad der skal til for at lave den optimale sikring. Almindelige fartdæmpende betonklodser vejer cirka 500 kg. Fårup Beton-modulerne vejer cirka 1.300 kg stykket og måler 1,2 meter i længden. De er konstrueret efter en samlet vurdering af, at det er vigtigt at få mest mulig masse/høj vægt, et minimum af vedligehold, lang holdbarhed og en mobil løsning, der hurtigt kan flyttes.

”Ofte er terrorsikring noget, der skal bruges i en akut situation. Derfor har en lastbil fyld med sand også haft sin berettigelse,” siger Brian Knudsen.

Men i takt med at terrorsikring er blevet en fast bestanddel af selv den mindste byfest, mener han, at det er vigtigt at nedtone det grimme og skrue op for et look, der passer bedre til den glade stemning, der jo gerne skulle være til en byfest.

Betonværnsløsningen produceres ved Fårup Beton. Planen er på sigt at være lagerførende af en række standardmoduler, der kan anvendes både, hvor der er brug for et permanent værn og til midlertidige events. I Randers Festuge, håber Brian Knudsen, at de kan bidrag til såvel byens sikkerhed som byens skønhed.

I Randers Festuge finder du Fårup Beton-modulerne i Storegade (seks stk.), Jazzteltet i Dytmærsken (fire stk.) og på Østervold (tre stk.)