Hvis man er ældre og ikke har bil, kan det være svært at komme til PCR-testcentret på Juventusvej i Paderup. Det har folkepensionist Connie Holt selv erfaret. Flere i hendes omgangskreds har også opgivet testcentret efter kun ét besøg på grund af gåafstandene fra busserne. Ingen ved at der er mulighed for hjemmetests, og det beklager leder af PCR-testcentret.

PIA ASVIG IVERSEN

Connie Holt skrev en mail til Din Avis for at udtrykke sin frustration:

”Jeg valgte for ca. tre uger siden at tage med offentlig transport til Juventusvej for at blive testet. 

Det bliver både første og sidste gang, jeg begiver mig derud med bybus,” konstaterer hun og fortsætter: 

”Det er ok at skulle skifte bus på Randers busstation, og det er ok at bus nr 1 skal igennem hele Vorup. Den kvindelige buschauffør var også meget venlig og hjælpsom, men sagde beklagende, at der jo var et godt stykke vej at gå fra jeg steg af bussen på Paderup Boulevard. Og ja det var der bestemt, Ned af en række trapper, under en viadukt og derefter en gåtur, hvor der hverken var fortov eller cykelsti. Jeg er ikke særlig godt gående, men var virkelig glad for, at jeg ikke, som min underbo, kun kan gå med rollator. Testningen gik hurtig og jeg spurgte poderen, hvordan jeg hurtigst kom tilbage til bussen. Hun så lidt medlidende på mig og sagde, at det måske var det letteste at gå til Storcentret, hvilket jeg så gjorde. Dog måtte jeg gå ude i græsset for at undgå at blive påkørt af bilerne.”

Connie Holts tur til storcentret endte på et mudret stykke græs, hvor hun også måtte ned at ligge, mens bilerne susede forbi ude på asfalten. Så der kunne hun ikke gå.

”Når borgmesteren siger, han er glad for, at der findes et centralt testcenter i Randers, ved jeg ikke lige, hvad han tænker på. I hvert fald ikke dem, der ikke har bil,” er Connie Holts kommentar til artiklen i Din Avis mellem jul og nytår, hvor planerne for PCR-testcentret i den nærmeste fremtid er beskrevet.

Var ellers opmærksomme

Problemet med adgangen for ikke-kørende til testcentret er ellers noget man har været på forkant med fortæller leder af netop testcentret Jette Krüger Jensen.

”Vi var opmærksomme på det allerede fra start og derfor blev der også lavet en asfalteret sti fra Aarhusvej og hen til testcentret. Og der er god skiltning,” fortæller hun til Din Avis.

Hvis man skal med bussen til Juventusvej, kan man stå af på Aarhusvej lige efter krydset ved Hammelvej. Derefter skal man gå over det seks-sporede kryds, forbi Memphis Mansion og lige derefter møder man en sti med skiltning til testcentret. Derefter er der en gå-tur på knap 200 meter hen til testcentret. Når man skal hjem igen kan man gå samme vej tilbage, dog nu uden at skulle forcere Aarhusvej, da der er et busstoppested ved krydset ved Mc Donald i den anden retning.

Ønsker man derimod at stå af på Paderup Boulevard, skal man som Connie forcere viadukter og mudrede rabbatter, for at nå testcentret. Det samme gør sig gældende, når man skal hjem.

Men hvad nu hvis man har fået en positiv kviktest, spørger Connie Holt:

”Hvis jeg skulle vove mig hen til Falck i morgen for at få en hurtigtest, ville jeg ikke efterfølgende kunne komme til Juventusvej med henblik på en PCR test, såfremt jeg mod forventning skulle være positiv, idet jeg ikke ville bede nogen om at køre mig og risikere at smitte nogen. Jeg tror, at vi er en hel del, der formentlig ikke blive PCR testet, såfremt der ikke oprettes et teststed i midtbyen, hvor alle, også folk som bor i udkanten af kommunen, har en chance for at kunne komme frem med offentlig transport eller som cyklende eller gående,” skriver hun til Din Avis.

Burde være tilgængelig

Denne undren har vi også fremlagt for leder af testcentret i Randers Jette Krüger Jensen. Hun var selv med til at planlægge og etablere testcentret i Paderup, og var meget opmærksom på, det skulle være nemt for gangbesværede at komme til testcentret med offentlig transport. Derfor blev der etableret en gangsti fra Aarhusvej. Men den mulighed er ikke så nem at finde på hjemmesiden. Efter lidt søgen finder vi et eksternt link til en pdf-fil.

Men en sådan information burde være nemmere tilgængelig, mener Connie Holt. For hvad gør man egentlig, hvis ikke man er på nettet som en del ældre borgere ikke er?

 Og dette fremlagde avisen for Jette Krüger Jensen.

”Vi har faktisk ikke fået nogle henvendelser om personer, der har haft besvær med at komme til Juventusvej,” fortæller hun og fortsætter:

”Men hvis det er et problem at finde frem til adgangene fra offentlig transport eller at finde information omkring alternativer til fremmøde, så skal vi da have kigget på, om ikke den information skal være nemmere at finde frem til,” siger hun.

Desuden oplyser Jette Krüger Jensen, at det er muligt for immobile borgere at få en PCR-test i eget hjem.

Svært at finde

Det er Regionshospitalet Randers, der har ansvaret for PCR-testcentret i Randers. Og her skulle man gerne kunne få alt relevant information netop om PCR-tests og tilgængelighed. Men muligheden for at blive testet hjemme, står ingen steder på deres corona-underside. Din Avis har afprøvet flere muligheder for at komme frem til en side, der kunne hjælpe med information om hjælp til kørsel men forgæves.

”Det må jeg så indrømme, at vi nok ikke har været gode nok til at informere om den mulighed for immobile borgere. De tre testbiler bliver brugt af præhospitalet, plejehjem og almindelige borgere. For du har ret. Vi skal selvfølgelig oplyse borgerne om den mulighed også. Og hvis det skal gøres mere synligt, skal vi kigge på det,” indrømmer Jette Krüger Jensen.

Connie Holt kunne se en mulighed for et PCR-testcenter i midtbyen – evt i et af de tomme lokaler. Et af hendes forslag gik også på den gamle Netto på Jens Otto Krags Plads. Men den er nu inddraget til et ekstra vaccinationscenter fra mandag i denne uge, oplyser Region Midt.

”Flere jeg har snakket med vælger at isolere sig, hvis de har været nær kontakt eller har symptomer i stedet for at lade sig teste. Det kan jo give mere smitte og et kæmpe mørketal. Jeg tænker med den stigende smitte vi ser lige nu, må det da alt andet lige være mest fordelagtigt, at der også var tilgængelig PCR-tests i midtbyen,” siger Connie Holt.

Ved avisens deadline søndag 9. januar var der ingen opdateringer på informationerne i forhold til problematikken beskrevet i denne artikel.