Stiprojektet ”GudenåStien – fra kilde til fjord” har netop modtaget en fondsbevilling fra A.P. Møller Fonden på op til 15 millioner kroner og er nu et stort skridt nærmere realisering.

Gudenåsamarbejdet, der er en sammenslutning af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers Kommuner, har sammen med Naturstyrelsen og Vejle Kommune siden 2020 kortlagt, hvad der skal til for at kunne tilbyde vandrere og naturinteresserede en sammenhængende naturoplevelse langs med hele Gudenåen.

Kortlægningen har ført til projektet ”GudenåStien – fra kilde til fjord”. Projektet går ud på at udbedre store dele af den eksisterende sti langs Gudenåen samt at etablere sti på de 50 kilometer af strækningen, hvor man ikke kan færdes i dag.

Det samlede stiforløb på 170 kilometer langs Gudenåen er fra udspringet ved Tinnet Krat i Vejle Kommune til udløbet i Randers Fjord.

57 millioner kroner

Den samlede regning for sti samt støttefaciliteter som toiletbygninger, shelters og opholdsrum i naturen lyder på 57 millioner kroner. De deltagende kommuner og Naturstyrelsen finansierer 27 millioner kroner, og med A.P. Møller Fondens bevilling på op til 15 millioner kroner er projektet nu kommet et stort skridt tættere på realisering.

Den store fondsbevilling glæder Lars Storgaard, der er borgmester i Favrskov Kommune og formand for Gudenåsamarbejdet.

Artiklen fortsætter under billedet

Gudenåen, der her ses ved Uldum Kær i Hedensted Kommune, involverer foruden Favrskov og Randers kommuner også Horsens, Skanderborg og Silkeborg. Pressefoto

»Jeg er rigtig glad for den flotte bevilling fra A.P. Møller Fonden. Nu mangler vi kun cirka 15 millioner kroner for at kunne sætte projektet i gang. Vi håber, at finansieringen falder på plads allerede til efteråret,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Frivillige aftaler

Når projektet skal realiseres, følger en proces, hvor der skal laves frivillige aftaler med de berørte lodsejere. Projektet indeholder derfor en række indsatser, der skal sikre lodsejernes interesser og passe på naturen langs Gudenåen.

Det samlede stiforløb på 170 kilometer forventes at kunne stå færdigt i 2025, såfremt finansieringen falder på plads i efteråret. Her vil de besøgende få adgang til en unik naturoplevelse og en sammenhængende formidling af åen, naturen og kulturhistorien.

gs