Pandemien ændrede ikke på den måde, vi søgte læge, når vi havde symptomer på kræft, viser nye tal fra regionen.

Pandemien ændrede meget, men ikke på den måde, vi søgte læge, når vi opdagede tegn på kræft. Et mindre dyk i antallet af henvisninger til hospitalernes kræftpakkeforløb i foråret 2020 medførte ellers dengang en udbredt bekymring for, at nogle måske ville undlade at gå til læge, selvom symptomerne var alvorlige. Andre undgik måske lægen, for ikke at tage tid fra corona-smittede.

Nu er der kommet tal på bordet, og de viser, at der ikke er tydelige tegn på færre henvisninger eller flere kræfttilfælde blandt patienter, der henvendte sig under Covid-19, sammenlignet med før pandemien. Kort sagt indikerer tallene, at de kræftpatienter der havde behov for udredning hos egen læge, også henvendte sig – og de gjorde det rettidigt.

Stor lettelse

For Hospitalsudvalgets formand Purnima Erichsen (C), er det ifølge en pressemeddelelse fra Region Midtjylland en stor lettelse at se tabellerne.

»Der er to roser, jeg sammen med Hospitalsudvalget gerne vil aflevere: Vi er lettede over at se dokumentation for, at patienterne søgte læge, trods bekymring for smitte med corona-virus. I dag lyder det måske sært, men for to år siden, var mange af os faktisk bekymrede for at gå til lægen,« siger udvalgsformand Purnima Erichsen.

»Vi vil også gerne anerkende sundhedsvæsenets professionelle indsats for at huske os alle på, at blandt andet kræft ikke gik væk, alene fordi Covid-19 tog samtlige overskrifter. Det er flot, at vi trods pandemien, så et sundhedsvæsen, der fortsat tog sig af patienter med kræftmistanke på den sædvanlige gode måde,« siger Purnima Erichsen.

Opgørelsen over henvisninger til kræftpakkeforløb dækker en periode på tre år fra februar 2019 til februar 2022. I perioden blev der i en ”normaluge” henvist mellem 800 – 900 patienter til kræftpakkeforløb. Tallet dækker både over patienter, der viste sig at være kræftsyge og de, som slap med forskrækkelsen.