Der var hæder til både Langkastrup og Langå på årets Landdistriktskonference.

Årets Ildsjæl og Årets Initiativ blev mandag i sidste uge kåret af Landdistriktsudvalget på dette års Landdistriktskonference i Træningshuset i Asferg, hvor cirka 100 mennesker deltog.

Der var fem nominerede til Årets Ildsjæl, og i år blev det Torben Bøgh Nielsen fra Langkastrup, der modtog prisen og en præmie på 10.000 kroner. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Han var blevet indstillet til prisen for sit arbejde med det lokale forsamlingshus.

»Han har blandt andet ydet en forrygende indsats under en omfattende renovering af forsamlingshuset. Der er blevet arbejdet igennem dag, nat og alle weekender gennem hele oktober måned. Om natten/aftenen er der løbende koordineret med mange forskellige frivillige og diverse håndværkere, så alt gik op i en højere enhed,« står der blandt andet om vinderen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Torben Bøgh Nielsen (til venstre) fra Langkastrup blev kåret til Årets Ildsjæl på Landdistriktskonferencen. Foto: Jan Szwed

Hans arbejde har resulteret i, at byens borgere nu kan glæde sig over at have et opdateret forsamlingshus, der er klar til de næste mange år og nye generationer.

»Han har desuden indsamlet penge til forsamlingshuset og bidrager med info til alle andre forsamlingshuse via en facebookgruppe. Han er intet mindre end en ildsjæl, der gør noget for lokalområdet ud over det forventelige,« står der.

25 bogglade frivillige

Prisen for Årets Initiativ og præmien på 25.000 kroner gik til Bogby8870 i Langå, der slog fire andre nominerede.

Bogby er et frivillig projekt, der har etableret sig over hele verden. Bogby 8870 blev nummer syv i Danmark, og i Langå er projektet flyttet ind i den tidligere boghandels gamle lokaler.

»I løbet af tre år er Bogby8870 blevet en etableret del af Langås handelsliv. Der er solgt mere end 17.500 bøger og taget imod mere end 90.000,« står der om Årets Initiativ.

Artiklen fortsætter under billedet

Bogby8870 fik overrakt prisen som Årets Initiativ og en præmie på 25.000. Foto: Jan Szwed

Bogby8870 bliver drevet af cirka 25 frivillige, der arbejder målrettet med fire ting: at bevare trykte tekster, at skabe noget socialt i en mindre by, at eksistere i det daglige uden offentlige midler og at bruge overskuddet på kultur i byen.

»De blev indstillet for at give frivilliggruppen en anerkendelse for deres store engagement i Bogbyens liv og indhold. Et nyt projekt, der er begyndt fra bunden, og med masser af frivillige timer er det blevet til en succes på kort tid,« lyder det.

Minister på besøg

Priserne, hvis vindere er blevet indstillet af borgere i deres lokalsamfund, var ikke det eneste, der var på dagsordenen til Landdistriktskonferencen.

Temaet på årets konference var ’Det gode liv på landet – også i fremtiden’, og Morten Dahlin (V), der er minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde, talte om byudvikling, bosætning, turisme og organisering af foreninger i landdistrikterne. Sammen med formanden for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Anne Hjortshøj (S), talte han også om fremtidens muligheder for landdistrikterne.

Samtidig blev erfaringer fra Asferg og Mellerup omdrejningspunktet for en snak om, hvordan man kan styrke fællesskaberne. Asferg har blandt andet flere stærke idrætsfællesskaber centreret om det lokale træningshus. Og i Mellerup er der et fornyet fællesskab omkring forsamlingshuset.

Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde, deltog på konferencen, hvor han fortalte om blandt andet byudvikling i landdistrikterne. Foto: Jan Szwed

ceb