KIAN JOHANSEN, REDAKTØR DIN AVIS

Østervangsskolens skolebestyrelse har sat ord på det, som mange i Randers burde tænke over. Især skoleforvaltningen.

Hvordan kan det være, at privatskolerne i Randers tiltrækker så mange elever fra folkeskolerne? Hvordan kan man fastholde og gøre det attraktivt, at flere elever bliver i folkeskolen?

Det er åbenlyst, at en stærk folkeskole skaber gode rammer for de fleste, giver alle slags børn et kendskab til andres måde at tænke og leve på og dermed måske også en større forståelse for andres livsførelse, når man bliver voksen. På en privatskole kan du i højere grad ’risikere’ at gå i klasse med elever der ligner dig selv og som har næsten de samme muligheder og forudsætninger som dig. Trygt, godt og fagligt udfordrende – men diversiteten kan mangle.

Her kan du læse om skolebestyrelsen på Østervangsskolens tanker om at genindføre først 7. skoletrin, så 8. og senere 9. klasse. Det har de søgt Randers Kommune om.

»Når man nu alligevel skal skifte skole, så vælger 40 procent af forældrene at sende deres børn på privat- eller friskole fra 7. klasse. Det tror jeg ikke, 40 procent ville vælge, hvis de kunne blive. Flere ville sige ’så bliver vores barn i folkeskolen’,« fortæller skolebestyrelsesformanden, Louise Lønstrup Lund.

Og det er tankevækkende, at Randers Kommune næsten med vilje giver forældrene den allerbedste mulighed og åbning for, at man kan vælge folkeskolen fra, for ’mit barn skal alligevel skifte klasse og kammerater’ i 7. klasse’.

Randers har en stærk tradition for gode privatskoler, der åbenlyst og tilsyneladende tilbyder noget andet til en stor gruppe af forældre og deres børn. Flere har i generationer haft en tradition for at gå på privatskole, mens de fleste andre sandsynligvis vælger trygheden, de faste rammer, kammeraterne der alligevel flytter, og er fascineret af det gode ry, som privatskolerne ofte har.

Hvordan kan det være, at folkeskolerne i Randers ikke i samme grad har de muligheder og de tilbud?

Hvordan tager et samlet skolevæsen handsken op og beviser, at folkeskolen er det bedste valg for de fleste?