Randers følger andre handelsbyer og tænder julelyset som vanligt. Dog i færre timer og med omtanke, lyder det.

KIAN JOHANSEN

Efter en tæt dialog med Randers kommune er det besluttet, at julelysene tændes i Randers midtby – men med omtanke. Det fortæller Mette Bræmer-Jensen, der er citychef i Randers City Forening i en pressemeddelse.

Det vil sige, at lyset vil være tændt i færre timer end vanligt. Lyset optimeres via en digital platform, der via en app kan styre lysene.

Sammen med John Drejer A/S har Cityforeningen gennemgået alle installationer og sikret, at de er LED og energibesparende. Derfor kan alle installationer, med undtagelse af lyset på Randersbro, sættes op.

Udgiften til elforbruget på julebelysningen er minimal, men selvfølgelig højere i år på grund af de stigende priser,« erkender Mette Bræmer-Jensen ifølge pressemeddelsen.

Lys er up to date

Julebelysningen var, før de stigende energipriser og mangel på el, ikke en tung omkostning på elforbruget, da hele belysningen er up to date. Den tunge udgift ved julebelysning er vedligeholdelse, opsætning og nedtagning.

»I byen handler julen om oplevelser, aktiviteter, stemning og ikke mindst vores julebelysning, som vi er kendt for. Vi skal selvfølgelig ikke bruge løs af el uden omtanke, hvorfor vi kigger på, hvor kan optimere og spare el. Detailhandlen har nemlig hårdt brug for den jul, og for borgernes støtte og opbakning. Julelysene er med til at sikre julehandlen, så butikkerne kan få omsætning og betale skattekroner tilbage til samfundet. Og butiksejerne kan betale egne el-udgifter både for butikkerne og privat på hjemmefronten,« lyder det.

Butikkerne ‘sparer op’

Samtidig er der opbakning og en opfordring til, at byens butikker vil slukke al butiksbelysning, vinduesbelysning og facadebelysning, når der er lukket.

»Ovenpå en lang periode med corona, hjælpepakker og momsafregning er det lige nu ekstra hårdt at drive forretning. Julen er og har altid været en vigtig salgsperiode for mange, og det er den især i år. Så en juleperiode uden de magiske julelys vil have alt for store omkostninger,« lyder pointen fra citychef Mette Bræmer-Jensen.

Derfor slukker man også lyset til halloween og ’sparer op til julen’. Så der bliver ikke opsat orange lyskæder og lysende græskar i løbet af efteråret.