Da frisører fra hele verden samledes i Paris, beviste frisørelev fra Randers, at hun hører til toppen, når det gælder smukke galla-frisurer.

AF CECILIE BISGAARD

Anne Sofie Hansen, der er frisørelev i A+ Intercoiffure, havde ikke de store forventning, da hun midt i september tog til Paris. Hun er en del af frisørlinjen på Tradiums konkurrencehold, og i den egenskab var hun på vej til VM i Skills.

»Jeg havde det sådan, at jeg var lidt ligeglad med, hvilken placering jeg ville få. Jeg gjorde det mest for oplevelsen og for at se, hvad det er for noget, for jeg har aldrig været til en konkurrence før. Det var min første,« fortæller hun.

Og heldigvis gik det ret godt.

Anne Sofie Hansen hev en bronzemedalje med hjem i kategorien ”Galla”, og så tog holdet fra Tradium, der bestod af Anne Sofie og to andre piger – den ene af dem er endda udlært i samme salon, som Anne Sofie nu er elev i – en sølvmedalje i holdkonkurrencen.

Tænkte løbet var kørt

Til VM i Skills kan frisører og frisørelever stille op i en lang række kategorier, men Anne Sofie Hansen nøjedes med at stille op i to: bridal (brudeopsætning) og galla. Hendes yndlingskategori er galla, og hun kunne ikke få lov til at stille op i den kategori uden også at stille op i den anden, så derfor blev det de to.

Da vinderne skulle offentliggøres foregik det på en scene med alle deltagerne omkring.

Blå bog: Anne Sofie Hansen

Lige fyldt 19 år

Bosat i Randers

Skrev kontrakt med A+ Intercoiffure august sidste år

Er udlært april 2025

Har netop vundet bronze i kategorien ”Galla” og sølv i holdkonkurrencen til VM i Skills, der fandt sted i Paris

»Vi sad alle fra Danmark sammen med mestrene, og nogle havde deres familie med. Og så starter de bare fra en ende af med at udnævne sjette- til førstepladsen i alle kategorierne, så vi ventede og ventede,« fortæller frisøreleven.

Heldigvis var ventetiden det hele værd.

»Da vi nåede til galla-kategorien fik Tenna fra mit hold fjerdepladsen, og jeg tænkte: ”nu er løbet kørt – det er fedt, at en fra Danmark har fået så høj en placering, men det blev ikke mig”,« siger Anne Sofie.

Hæs dagen efter

Men da de nåede til tredjepladsen, råbte de Anne Sofies navn.

»Jeg skreg bare. Altså virkelig. Jeg var hæs dagen efter,« griner hun og fortsætter:

»Det var så pissefedt at stå på scenen, selvom det ikke helt er gået op for en på det tidspunkt. Jeg tror først, det kom, da jeg sad på min plads igen, og min lærere og chef ønskede tillykke og sagde, at jeg var mega sej. Det er det fedeste, jeg nogensinde har prøvet.«

Anne Sofie hev to medaljer med hjem fra Paris – en af bronze og en af sølv. Foto: Cecilie Bisgaard

Anne Sofies to medaljer og diplomer ligger frit fremme i salonen, så alle kunder kan se, hvor dygtig en elev de har i A+ Intercoiffure.

»Stort set alle kunder kommer og siger tillykke, og hvis de ikke gør, så er min chef hurtigt henne ved dem for at sige: ”har du set Anne Sofie fik bronze til VM?”, og så siger de tillykke,« griner hun.

Tror på sig selv nu

Her en måned senere kan Anne Sofie Hansen mærke, ar hendes præstationer i Paris har ændret hendes hverdag til det bedre.

»Jeg tror ikke altid nok på mig selv og det, jeg laver. Men efter det her har min chef og lærere sagt: ”kan du nu se, at du er dygtig?”. Og det hjalp da. Jeg har lært at tro på mig selv, og jeg kan mærke det til dagligt her i salonen,« siger hun og forklarer:

»Før var jeg ovre ved min chef hele tiden for at høre, om det, jeg havde i tankerne til en kunde, var godt nok. Men nu tror jeg på, at det, jeg vil, er godt nok. Hvis en kunde kommer ind og vil have en helt ny frisure, og jeg finder på noget, så gør jeg det bare. Men hvis jeg ikke lige kan finde på noget, så spørger jeg min chef, og så skal hun nok komme og hjælpe, hvis det er.«

Lærer fra den bedste

Anne Sofie Hansens chef og mester hedder Anne Hardahl Pedersen, og hun er indehaver af A+ Intercoiffure. Og Anne Sofie er meget taknemmelig for, at det netop er Anne, der er hendes chef.

»Jeg kunne ikke have gjort det uden støtte og opbakning fra hende og hele salonen. Min chef betyder alt. Jeg kunne ikke have fundet et bedre sted at være elev. Hun er den bedst person at lære fra, og hendes håndværk er fantastisk. Når jeg kigger på hende klippe eller hører hende tale om at farve, så taber jeg kæben,« siger Anne Sofie.

Sådan så den frisure ud, der sikrede Anne Sofie Hansen sin bronzemedalje. Privatfoto

For at støtte Anne Sofie var Anne Hardahl Pedersen sammen med resten af salonen taget til Paris, hvor de tilbragte en forlænget weekend – og selvfølgelig fejrede Anne Sofies flotte præstation.

»Det var fantastisk. Det gav ikke mere pres på – det var faktisk mere trygt at have dem med,« siger frisøreleven.

Slip fantasien løs

Der har aldrig været nogen tvivl hos Anne Sofie. Hun har altid vidst, at hun gerne ville være frisør.

»Det fedeste ved at være frisør er at sætte hår og gøre folk glade. At ændre folks udseende på en god måde, så man giver dem mere selvtillid. Der, hvor man virkelig kan bruge sin fantasi – det kan jeg godt lide. Det er også hyggeligt bare at klippe spidser, men det er ikke der, man bruger mest teknik,« fortæller hun.

Netop derfor passer galla-kategorien godt til Anne Sofie. Det handler nemlig om at lave en vild opsætning, som man har øvet sig på og forfinet gennem flere måneder før konkurrencen.

Snart gælder det DM

Der er allerede nu tale om, at Anne Sofie Hansen også skal deltage i VM i Skills til næste år.

»Jeg vil gerne, men det tager næsten alt fokus, og det er svært at passe ind med sit arbejde. Konkurrencer og alt det op til – som at øve sig – foregår i fritiden,« fortæller hun.

Men allerede i slutningen af oktober skal Anne Sofie i konkurrence-aktion igen. Denne gang gælder det DM, hvor hun stiller op i kategorien ”day style” (hverdagsfrisure). Det er langt fra en favorit hos frisøreleven, men det er den eneste kategori ved danmarksmesterskaberne, hvor man får lov til at sætte hår, som er noget af det Anne Sofie Hansen holder allermest af.

Tidligere troede Anne Sofie Hansen aldrig helt på sig selv. Det gør hun nu, efter hun fik en bronzemedalje til VM i Skills. Foto: Cecilie Bisgaard